Printer review: de HP Officejet Pro X

HP-printer-review-lifehackingIk mocht een week lang de HP Officejet Pro X testen: een printer, copier en scanner in één. Dat kwam als geroepen, aangezien ik nog een enorme stapel te scannen artikelen had liggen en mijn eigen oude scanner niet werkt met Mac. En printen kwam ook goed van pas: op mijn To Do lijstje staan nog veel te lezen e-books in PDF-formaat, maar die lees ik liever op papier dan op het scherm van mijn MacBook. En wat is een beter excuus om zoiets te printen dan het testen van een printer?

De meest opvallende features van de HP Officejet Pro X zijn de snelheid en de afdrukkwaliteit.

Snelheid

De bekende testprint komt binnen 1 seconde uit de printer rollen: sneller dan een gemiddelde laserprinter en van dezelfde kwaliteit. Het printen van een document met veel kleur duurt iets langer, maar gaat nog steeds met een snelheid die je niet van een kantoorprinter verwacht. Ook het scannen gaat ontzettend snel. Ik testte het met uitgeknipte artikelen en diverse A4’tjes met op beide kanten krantenartikelen geplakt. Dit laatste is niet geheel zonder risico als je ze via de invoer scant. Daar bestaat de kans dat zo’n document vastloopt. Dat gebeurde gelukkig maar een enkele keer, met een A4 waar het artikel deels van los was geraakt. Het verwijderen van het vastgelopen papier was erg gemakkelijk dankzij de instructie die op het apparaat aanwezig was.

Een enkelzijdige A4 is binnen drie seconden gescand als ik hem bovenop in het invoervak legde. Is een artikel groter dan A4, dan kan die via de glasplaat in twee delen gescand worden. Scantijd: 5 seconden. Je hebt dan wel twee documenten om zelf nog samen te voegen. Een dubbelzijdig A4’tje scannen is dus ook mogelijk via het invoervak. Hoe het papier precies door de printer gaat weet ik niet, maar binnen tien seconden zijn beide kanten gescand.

Heel wat anders dan de scanner die ik thuis gebruikte. Bij een scan van een volledig A4’tje met hoge kwaliteit kon ik op mijn gemak een kopje thee zetten terwijl de scanner bezig was. Nu lukt dat alleen als je een cooker naast de printer hebt staan 😉 Ook handig: als je scant, ‘voelt’ de printer waar het te scannen papier ligt: op de glasplaat of bovenin in het invoervak. Aangeven vanaf waar hij moet scannen is er daarom niet meer bij. Met zoveel te scannen papieren als ik had, is dat absoluut een groot voordeel, omdat het bij iedere scan een handeling scheelt.

Kwaliteit

De testprint kwam er al uit als afdruk met de kwaliteit van van die van een laserprinter. Ook de e-books die ik later printte waren optisch gezien van laserprintkwaliteit. Prints zijn niet (meer) bedoeld om lang mee te gaan, dus of de prints net zo lang mee gaan als prints van een laserprinter, is voor mij niet belangrijk.

Ook de scans zijn van goede kwaliteit. Ondanks het oude, gekreukte, krantenpapier zijn de artikelen gescand ook goed te lezen en van hoge resolutie.

Ik sloeg de scans overigens op op een USB-stick die links van het bedieningspaneel te vinden is.

Nadelen

De snelheid en kwaliteit van de printer zijn een heel groot voordeel. Een nadeel is dat het installeren van draadloos en daarmee mobiel printen een crime is. Na een paar dagen diverse pogingen te hebben gedaan, lukte het ook met de aanwijzingen op het scherm niet en ben ik me gaan richten op het scannen en printen. Mijn kantoorgenoten en ik weten niet of het ligt aan het netwerk of aan de printer, maar dit bekende printerprobleem is ook bij deze HP Officejet aan de orde. Een ander nadeel is dat de printer vooral bij het scannen wel luidruchtig is. In een kleine ruimte met meerdere mensen is dit niet ideaal.

Conclusie

De HP Officejet Pro X is een printer die zeker geschikt is voor een klein (thuis)kantoor, zeer efficiënt door de snelheid en de kwaliteit is zeer goed. Verwacht echter geen plug and play als het gaat om draadloos printen. Wellicht lukt het jou wel snel, dan kan het zomaar een ideale printer voor je zijn: scans kun je dan naar je mailbox sturen, printopdrachten kun je vanaf elke locatie binnen het WiFi-netwerk geven en dat alles met goede kwaliteit en hoge snelheid als resultaat.

HP-printer-review-lifehacking

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

 • Martijn Oud
  Posted 13/11/2013 3:58 pm 0Likes

  Toen deze printerserie net aangekondigd was, was het eerste wat mij opviel het prachtige ontwerp! Dit is een van de mooiere printers die er zijn en daar lees ik niets over in je review. Dat verdient toch ook wel een aantal punten ;)?

  • Janine Sterenborg
   Posted 14/11/2013 12:56 pm 0Likes

   Bij dezen 🙂 Mij was het eerlijk gezegd nog niet opgevallen.

Comments are closed.