Privacy in Windows 10: 9 tips

Over de privacy van je gegevens in Windows 10 is sinds de introductie aardig wat te doen geweest. Toch kun je wel degelijk controle houden over je informatie én gebruikmaken van de jongste Windows-telg. Wij leggen uit welke mogelijkheden je hebt om zelf de baas te blijven over je privacy.

1. Reclame-id uitschakelen

De belangrijkste privacy-instellingen vind je via het onderdeel Instellingen – dat als vervanging dient voor het klassieke Configuratiescherm. Open het menu Start, typ Instellingen en klik op het gelijknamige onderdeel. De rest van het artikel zullen we grotendeels in dit onderdeel doorbrengen. Windows 10 maakt gebruik van gepersonaliseerde reclame, op basis van een uniek reclame-id dat je krijgt toegekend. Dit kan door zowel het besturingssysteem als de losse apps worden opgevraagd. Je kunt deze optie uitschakelen, zodat je niet meer wordt ‘gevolgd’. Zet de schuif op Uit bij Apps mogen mijn reclame-id gebruiken voor ervaringen met andere apps. Zet alle schuiven op Uit als je ook geen andere informatie wilt prijsgeven. Zo vind je in dit scherm bijvoorbeeld de instelling die zorgt dat informatie over je handschrift naar Microsoft wordt gestuurd, ter analyse.

 

 

 

Privacy in Windows 10
Het onderdeel Instellingen vervangt het traditionele Configuratiescherm en geeft toegang tot de sectie Privacy.

Lees ook: Windows 10 dossier: startpunt voor een succesvolle overstap

2. Cortana

Een van de hoofdonderdelen van Windows 10 is Cortana, de spraakassistent. Hoewel de spraakherkenning voor de Nederlandse markt nog niet beschikbaar is, wordt er door Windows en Cortana wel gelet op je handschriftpatronen en typgeschiedenis. Deze informatie wordt – net als informatie zoals contactpersonen en recente agenda-afspraken – gebruikt om Cortana en het zoeken beter te laten werken. Wil je niet meer dat patronen door Windows worden geleerd, dan ga je naar de sectie Spraak, handschrift en typen. Klik op de knop Stoppen met leren kennen. Zowel spraakherkenning als Cortana worden dan uitgeschakeld en bestaande informatie wordt gewist van het apparaat.

Betere privacy
Wil je niet dat Windows je patronen leert? Schakel de optie uit.

3. Microsoft-reclame beheren

Opvallend is dat je niet alle privacy-opties in Windows zelf kunt aanpassen, maar sommige privacy-opties juist buiten Windows om aanpast. Via een aparte website kun je de gepersonaliseerde advertenties van Microsoft beheren. In het onderdeel Privacy klik je op de koppeling Mijn Microsoft-reclame en andere persoonlijke gegevens beheren. Je kunt ook direct de pagina choice.microsoft.com/nl-NL bezoeken. Klik op Keuze. Bij de optie Gepersonaliseerde advertenties in deze browser, kies je voor Uit. Bij de optie Gepersonaliseerde advertenties bij gebruik van mijn Microsoft-account kies je ook voor Uit.

Geen reclame Windows 10
Bepaalde privacy-instellingen pas je niet in Windows 10 aan, maar daarbuiten.

4. Wifi-inzicht beheren

Afgekeken van Windows Phone, maar nu ook beschikbaar in Windows 10, is wifi-inzicht (ook bekend als Wifi Sense). Met deze functie maak je makkelijk toegang van draadloze netwerken, die door uw contactpersonen beschikbaar zijn gesteld, en van openbare netwerken. Andersom geldt ook: wie wifi-inzicht gebruikt, stelt ook de eigen verbinding voor anderen beschikbaar. Bij de lancering van Windows 10 bestond over wifi-inzicht de nodige verwarring: zo zouden je gebruikersnaam en wachtwoord van het draadloze netwerk worden gedeeld met anderen. Dit is echter niet het geval: alleen de eigenlijke internetverbinding wordt aan anderen beschikbaar gesteld. Toch betekent wifi-inzicht dat je de netwerkverbinding kunt delen met vrienden-van, ofwel onbekenden. He je hieraan geen behoefte, schakel wifi-inzicht dan uit.

In het onderdeel Instellingen kies je voor Netwerk en internet. Kies wifi-instellingen beheren. In de sectie wifi-inzicht haal je de vinkjes weg bij de contactpersonen met wie je niet wilt delen, bijvoorbeeld Outlook.com-contactpersonen, Skype-contactpersonen en Facebook-vrienden. Wil je helemaal geen gebruikmaken van wifi-inzicht, dan zet je de schuif op Uit bij Verbindingen met voorgestelde open hotspots, evenals de schuif bij Verbinding maken met netwerken die worden gedeeld door mijn contactpersonen. Microsoft zelf merkte ook dat er veel vragen bestaan rondom wifi-inzicht. Op windows.microsoft.com/nl-nl/windows-10/wi-fi-sense-faq vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden.

wifi windows 10
Geen behoefte aan het delen van internettoegang? Schakel wifi-inzicht uit.

5. Alleen Windows updates

Updates voor het besturingssysteem worden in Windows 10 automatisch binnengehaald en geïnstalleerd. Windows haalt echter ook updates voor andere Microsoft-producten in huis. Wil je hier zelf de controle over houden, dan schakel je die functie uit. In het onderdeel Instellingen kies je voor Bijwerken en beveiliging. In de sectie Windows Update klik je op Geavanceerde opties. Haal het vinkje weg bij de optie Updates voor andere Microsoft-producten ontvangen tijdens het bijwerken van Windows.

6. Cloudinformatie beheren

Sommige persoonlijke informatie wordt online opgeslagen, in de cloud. Het gaat hierbij om informatie van diensten zoals locatiegegevens van Bing en Bing Kaarten (zoals locaties en internetfavorieten), maar ook gegevens van Cortana (zoals agenda, contactpersonen en locaties). Je kunt deze gegevens in één keer wissen via een aparte website. In het instellingenvenster Privacy ga je naar de sectie Spraak, handschrift en typen. Klik op de koppeling Ga naar Bing en beheer persoonlijke informatie voor al je apparaten. Klik op de knop Wissen – je vindt deze bij de onderdelen Persoonlijke informatie, Opgeslagen locaties, Zoekgeschiedenis en Overige Cortana-gegevens.

cloud privacy wissen windows 10
In één keer alle informatie in de cloud wissen.

7. Geen locatie

Je las het al eerder: Windows 10 maakt veelvuldig gebruik van locatiegegevens. Apps kunnen gebruikmaken van deze gegevens, tenzij je dit verbiedt. In het onderdeel Privacy open je het onderdeel Locatie. Wil je dat jouw locatie niet meer bekend is, dan zet je de schuif op Uit bij Locatie. Je kunt ook de locatiegegevens volledig verwijderen van de computer.

locatie informatie uitschakelen windows 10
Je kunt locatie-informatie volledig uitschakelen, of juist per app de toestemming bepalen.

Klik op Wissen bij Locatiegeschiedenis. Wil je wel gebruikmaken van locatie, maar dit niet toestaan voor elke app, dan blader je naar de sectie Kies apps die je locatie mogen gebruiken. Zet de schuifjes op Uit bij de apps die geen toegang hebben tot je locatie. Hetzelfde kun je doen voor de sectie Geofencing. Die optie houdt bij waar jij je bevindt en kan deze data met apps delen, bijvoorbeeld voor het tonen van een herinnering als je onderweg bent en jezelf dus verplaatst.

8. Audio en video

De microfoon en ingebouwde camera kunnen niet alleen door Windows, maar ook door apps worden gebruikt. Wil je voorkomen dat dit gebeurt, dan kun je deze toestemming opheffen. Standaard hebben apps namelijk wél toegang tot deze onderdelen. Ga naar het onderdeel Camera en zet de schuif op Uit bij de optie Apps mogen mijn camera gebruiken. In het onderdeel Microfoon zet je de schuif ook op Uit, bij de optie Apps mogen mijn microfoon gebruiken. Wil je specifieke apps juist wel toegang geven, dan laat je de schakelaar op Aan staan en gebruik je het overzicht van apps (onderaan de pagina) om per app aan te geven of deze de camera of microfoon mag gebruiken.

9. Wel of geen Microsoft-account

Windows 10 maakt intensief gebruik van een Microsoft-account. Dit kun je zien als je toegangspas voor online diensten zoals OneDrive en Outlook.com, maar ook om je aan te melden bij Windows zelf en het meenemen van uw apps en instellingen naar andere apparaten. Heb je hier geen behoefte aan, dan kun je tijdens de installatie voor een lokaal account kiezen. Laat het Microsoft-account echter niet direct links liggen: Windows maakt hier intensief gebruik van. Met de nodige aanpassingen in de standaardinstellingen hoef je met een Microsoft-account alleen het minimale aan persoonlijke gegevens prijs te geven, terwijl je wel gebruik kunt blijven maken van zoveel mogelijk Windows 10-functies.

Lees ook: Windows 10 dossier: startpunt voor een succesvolle overstap

Tekst: Dennis Gandasoebrata

Fotocredit openingsafbeelding: Shutterstock

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author