Proberen is falen.. én succes hebben!

We groeien op met het idee dat er geen fouten gemaakt mogen worden, en ook in ons volwassen leven worden we op fouten afgestraft. Toch is het cliché waar: van fouten maken leer je en word je beter in hetgeen je doet.

Fouten maken wordt gezien als iets slechts, toch heeft het voordelen. ‘Verkeerde’ studie- of werkkeuzes vertellen je bijvoorbeeld wat je niet wilt doen, een niet naar wens afgehandeld project pak je een volgende keer anders aan en neem je een keer de verkeerde afslag? Dan neem je die de volgende keer niet weer. Niets mis met fouten maken dus. Er is zelfs een programma genaamd ‘durf te falen‘ opgezet, dat samen met sporters is de falen in het bedrijfsleven in een positiever daglicht te zetten. Want, is hun visie, alleen als je dúrft te falen, kan je de lat hoog leggen en veel bereiken. Dit deed ook Alistair Humphreys, over wie ik eerder het artikel ‘Verleg je grenzen‘ schreef. En kijk eens waar het hem bracht!

Hieronder nog enkele voorbeelden van falen om succes te bereiken:

Restauranthouder
De hoogte van de door jezelf gelegde lat bereiken door bewust fouten te maken is ook mogelijk. Neem ter inspiratie het voorbeeld van Polle de Maagt (digitaal- / social media-consultant): een restauranthouder test iedere week een aspect van zijn restaurant. Hij past de menukaart aan om te ontdekken wanneer hij de meeste friet verkoopt, verandert de verlichting om erachter te komen wanneer potentiële klanten binnen komen, en past de tekst op de rekening aan om te zien welke tekst het meeste fooi oplevert. Veel ondernemers zouden bij een aanpassing bang zijn voor een daling van de omzet, deze restauranthouder niet: hij ‘faalt’ door een week lang de lampen zover te dimmen dat het klanten afschrikt en houdt hier een lagere omzet en bezoekersaantal aan over, maar weet nu wél hoe hij de zijn restaurant moet presenteren om zijn gewenste resultaat te behalen. En hetgeen wat niet werkt, elimineert hij weer.

JK Rowling
Ook JK Rowling heeft voordat ze succes kreeg met Harry Potter deze lat voor zichzelf hoog moeten leggen. Zowel tijdens haar studie als na haar scheiding die haar in een diep dal deed belanden en waardoor ze zich een mislukking voelde. Hierover vertelt op humoristische wijze in haar “commencement speech” in 2008 op Harvard, waarin ze het belang van fouten durven maken onderstreept:

Brilliant Failures
Soms leveren fouten juist een verrassend resultaat op. Hiervan zijn op de site briljantemislukkingen.nl, een initiatief van het aan de ABN AMRO verbonden ‘dialogues‘, diverse voorbeelden te vinden. Een van de initiatiefnemers is Paul Iske, hij is ervan overtuigd dat we na te falen juist veel beter gaan presteren. Dit vertelt hij ook in onderstaande TedTalk over ‘brilliant failures’. Het filpje begin bij 6 minuten, maar bekijk vooral ook de eerste minuten als je interesse hebt in het horen van zijn visie over het belang van creativiteit en de manier waarop mensen in het leven staan, van kind tot oudere.

(via Ruben van der Laan)

Typfouten
Ook fouten maken in digitale bestanden is geen ramp. Het is tenslotte later aan te passen, en alles in één keer goed typen kost meer energie en creativiteit dan jezelf toestaan fouten te maken. Ook mail kun je opslaan om later na te lezen en te versturen, zo legt Taco Oosterkamp uit in zijn eerder op Lifehacking verschenen artikel Maak vooral meer fouten!

Verder verscheen hier eerder ‘Motivatie en volhouden : 7 fouten die je kan vermijden‘. (Bijna?) iedereen heeft deze fouten al gemaakt en ervan geleerd. Dit neemt niet weg dat fouten negatieve gevolgen hebben en dat er excuses gemaakt mogen worden, zo schreef Jasper Jobse hier eerder in ‘Bied eens je excuses aan‘.

Zoals Samuel Beckett al zei: Try again. Fail again. Fail Better.

 

Waarin ga jij vandaag eens flink falen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author