Procrastinatie: leuk tijdverdrijf of gevaar voor je productiviteit?

Ik ben er aan verslingerd, dat geef ik meteen maar toe: weten dat er een dringende taak op mij ligt te wachten, maar eigenlijk geen zin hebben.

Daarom nog even het laatste nieuws kijken, zien of iemand op Twitter nog wat interessants te melden heeft. En wacht, misschien heb ik wel nieuwe email (dat ik dat 10 minuten geleden ook controleerde, dat wil ik even niet weten). De Amerikanen hebben er een geweldig woord voor bedacht: procrastination.

De beste Nederlandse vertaling die ik kan bedenken is Uitstelgedrag. Eigenlijk omvat dat alles waar het om gaat. Herken je de volgende situaties:

  • Je doet de hele dag alleen taken die uiteindelijk wel moeten, maar net zo goed volgende week kunnen
  • Je kijkt iedere tien minuten of je nieuwe email hebt, en daarna check je op nu.nl of er nog iets gebeurd is in de wereld – je weet tenslotte maar nooit
  • Als iemand je iets vraagt te doen zeg je meteen “ja!” en gaat direct met die taak aan de slag

Je kunt gemakkelijk je hele dag vullen zonder aan echt werk toe te komen. Uiteindelijk voel je je er niet goed bij en bekruipt je ’s avonds het rotgevoel dat je eigenlijk niets gepresteerd hebt vandaag. Nog verder psychologiserend: als je niet uitkijkt, praat je jezelf rechtstreeks in een dal. Wees gerust, ik ben geen psycholoog en ook geen sombermans, dus hier zaag ik niet over door. Je snapt de strekking.

Het probleem doet zich specifiek voor bij kenniswerkers. Jij bent als lezer van lifehacking.nl hoogstwaarschijnlijk iemand die tot die categorie behoort. En of je nu tijdens kantooruren in een blokkendoos bivakkeert, of zelfstandig in je pyjama op je werkkamer zit, meestal heb je ongefilterde toegang tot internet – en ligt het gevaar van procrastinatie keihard op de loer. Kijk eens diep in je eigen ogen (dat werkt het beste als je voor de spiegel gaat staan), voel jij je af en toe ook niet verleid om lekker doelloos wat rond te surfen op momenten dat je eigenlijk wat anders te doen hebt? Of heb je hiermee juist helemaal geen problemen, ga je altijd direct aan de slag met je eigenlijke werk? Dat kan natuurlijk best, en in dat geval wil ik je hartelijk feliciteren; je werkt waarschijnlijk van nature effectiever dan een hoop andere mensen. Geniet daarvan! Het blijkt echter dat de meesten van ons moeite hebben die verleidingen van het web te weerstaan.

Soms is dat overigens zeker niet erg. Geniet er vooral van je favoriete websites af te lopen wanneer je een taak voltooid hebt. Maar je zult zien dat je veel meer geniet wanneer je eerst productief bent geweest.

Getting Things Done helpt je te focussen. Dat had je al begrepen uit de vele postings hierover op deze site. Maar hoe bereik je snel een staat waarin je 100% effectief aan het werk bent? Dat blijkt nog een hele kunst. Onze hersenen zijn – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – helemaal niet tot multi-tasken in staat. Het lijkt wel alsof we een heleboel ballen in de lucht houden, maar als je goed kijkt zie je op enig moment echt maar één tegelijk in de lucht hangen. Tussen alle taken in hebben onze hersenen tijd nodig om de knop om te zetten in voorbereiding op een nieuwe taak. Teveel tegelijk willen doen leidt tot vooral tot meer tijd besteden TUSSEN taken, dus juist minder efficiënt werken.

Er is veel geschreven over uitstelgedrag, vooral in het Engels. Ik heb geen uitputtend onderzoek gedaan, maar zeker is dat het onderwerp veel mensen bezighoudt. Een van de meest aansprekende mensen die veel over dit onderwerp schrijft is motivatie goeroe Steve Pavlina. In Overcoming Procrastination reikt hij suggesties aan om minder vatbaar te worden: reduceer je stressniveau voor zover je dat kunt, zorg voor voldoende lichamelijke activiteit, en… tadaaa: gebruik een goed actie management systeem!

Als afsluiter heb ik drie kleine tips voor je om het onderwerp concreet te maken, en jou meteen aan de slag te laten gaan:

  1. Zorg dat je een duidelijke takenlijst hebt en werk de onderdelen daarop 1 voor 1 af. Neem korte pauzes tussen iedere taak
  2. Begin iedere dag meteen met je Meest Belangrijke Taak voor die dag
  3. gebruik een eierwekker om een vooraf vastgestelde tijd geconcentreerd aan 1 taak te werken (ik heb hier veel plezier van)

Je kunt dus zeker zelf iets aan je uitstelgedrag doen. Maar dan is het wel tijd dat je het heft in eigen handen neemt. Veel succes in jou strijd om de procrastinatie in je leven te bestrijden

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

24 Comments

  • Marco
    Posted 15/05/2013 4:18 pm 0Likes

    Jezelf belonen is vaak een goed middel. Na elke taak een korte pauze nemen of beloning geven in een andere vorm helpt vaak.
    Hier nog een site met veel tips http://www.uitstel-gedrag.com/tips-om-uitstelgedrag-aan-te-pakken/

  • coverband
    Posted 15/04/2011 3:24 pm 0Likes

    het boek de plakfactor is wel leuk om eens door te lezen. Hier heb ik veel aan gehad!

  • Toni Verbeiren
    Posted 07/04/2010 11:23 am 0Likes

    Verder gaand op wat Jeroen schreef en met een raakvlaak met GTD:

    De oorzaak is meestal niet dat we geen takenlijst hebben, maar wel dat die taak niet te overzien valt. Blog post of (slechter nog) boek schrijven, verslag typen, enz. is veel te abstract voor ons brein en dus gaan we andere dingen ‘eerst’ doen om daarna veel tijd te hebben voor het grote werkt.

    Oplossingen hiervoor zijn zoals vermeld vooropstellen om gewoon te starten gedurende 5 minuten. Vaak is dit voldoende om je op dreef te krijgen. Een beter oplossing is meestal om de ‘grote taak’ (wat eigenlijk een project zou moeten zijn) in kleine hapklare brokken te verdelen. Voorbeelden: schrijf paragraaf voor blog post of boek, verzamel materiaal voor verslag, enz.

  • Arjan Zuidhof
    Posted 27/03/2010 11:45 am 0Likes

    @allen: dank voor de nuttige aanvullingen en leuke filmpjes!

  • Jeroen
    Posted 25/03/2010 3:13 pm 0Likes

    Uit 59 Seconds van Richard Wiseman “Procrastinators frequently put off starting certain activities because they are overwhelmed by the size of the job in front of them. However, if they can be persuaded, or can persuade themselves, to work on the activity for ‘just a few minutes’ they often feel an urge to see it through completion.

    Dat filmpje van Johnny Kelly is fantastisch! Deze is minder, maar ook leuk:
    http://www.youtube.com/watch?v=4P785j15Tzk

  • buster p. keaton
    Posted 20/03/2010 12:58 am 0Likes

    Inderdaad. De Amerikanen hebben er een prachtig woord voor. Net als de Canadezen, Australiërs, Ghanezen, Nigerianen, Jamaicanen, Nieuwzeelanders, Zuidafrikanen en Singaporezen. Stomtoevallig, en ongelooflijk maar waar, hebben al die volkeren er één en dezelfde woord voor dat zijn oorsprong vindt in het Angelsaksisch zoals dat gesproken werd rondom Londinium.

  • daisy
    Posted 19/03/2010 9:50 am 0Likes
  • daisy
    Posted 19/03/2010 9:46 am 0Likes

    Procrastination is making a cup of tea. Procrastination is thesaurusizing your emails. Procrastination is doing the dishes.

    Leuk filmpje die je bijna dagelijks kunt bekijken, zo leuk! Over Procrastination gesproken.

  • Roland van Ipenburg
    Posted 19/03/2010 1:32 am 0Likes

    Volgens mij heeft dit weinig met procrastinatie te maken, maar meer met niet om kunnen gaan met de stress in een efficiente Just In Time planning. Bij procrastinatie gaat het er niet om dat je op een bepaald moment iets beters te doen hebt, maar dat je er van overtuigd bent dat een bepaalde taak beter op een later tijdstip gedaan kan worden, onafhankelijk van wat je dan met de op dat moment vrijkomende tijd zou kunnen gaan doen. Afhankelijk van of je per uur of per taak betaald wordt kan je dan afwegen of je vroeg met een taak begint met het gevaar dat je het wegens gewijzigde omstandigheden nog een keer moet doen of blijkt dat het helemaal niet gedaan had hoeven worden, of dat je pas op het allerlaatste moment aan een taak begint zodat de omstandigheden niet meer kunnen wijzigen. Dat wanneer je op het allerlaatste moment begint geen marge meer hebt is een ander probleem.

  • Jan
    Posted 18/03/2010 6:41 am 0Likes

    Procrastination:
    ik doe morgen wat ik vandaag had willen doen

  • Arjan Zuidhof
    Posted 17/03/2010 11:37 am 0Likes

    @Maurits: my bad, u heeft natuurlijk volkomen gelijk! Amerikaans/Engels, ik zal de volgende keer zorgvuldiger zijn

  • Maurits Burgers
    Posted 17/03/2010 11:21 am 0Likes

    U schrijft :”De Amerikanen hebben er een geweldig woord voor bedacht”. Hoezo Amerikaans?
    To procrastinate is een ‘gewoon’ Engels werkwoord voor talmen. Daar is geen Amerikaan aan te pas gekomen.
    Procrastination is the thief of time (stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen) schreef de Engelse dichter Edward Young al toen de Verenigde Staten noch niet eens bestonden.

  • Arjan Zuidhof
    Posted 17/03/2010 11:12 am 0Likes

    @An en Henri: An draagt de oplossing aan voor het probleem van Henri. Instant Boss (http://instant-boss.smartcode.com/info.html) en andere software werkt inderdaad een stuk prettiger in een kantooromgeving – wanneer ieder een koptelefoon opzet natuurlijk… Zoek op Google bijv eens op “digital countdown timer software” http://bit.ly/dxgWP7 en je vindt nog veel meer behulpzame software.
    Dank voor de aanvullingen!

  • An
    Posted 17/03/2010 10:48 am 0Likes

    Hallo,

    Ik gebruik in plaats van de eierwekker een klein programma genaamd Instant Boss.

  • henri achterkamp
    Posted 17/03/2010 10:26 am 0Likes

    Heel herkenbaar wat je in het artikel schrijft. Je bent idd geneigd om “af te dwalen”. De tips aan het eind zijn heel goed en zeker bruikbaar, behalve de 3 is voor kantoorwerkers niet echt fijn. Je zult allemaal werken met eierwekkers die op verschillende tijden afgaan. Dat wordt me een herrie. Maar er zullen vast goede alternatieven zijn.

Comments are closed.