Real-time beelden van de Aarde op je bureaublad

Het voordeel van werken met een computer is dat je de hele dag aan één stuk door kunt werken. De kans is echter groot dat je jezelf hierdoor opjaagt en dat je al snel het overzicht kwijt bent. Hierdoor kan het goed zijn om af en toe even op adem te komen om weer een ‘helikopter view’ te krijgen. Hier lees je hoe je met een paar eenvoudige tools een prachtige foto van de Aarde op je bureaublad tovert om af en toe even te kunnen ontspannen.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/maak-pictogrammen-goed-zichtbaar-sagethumbs/

Stap 1: Himawari 8

De ruimtefoto’s zijn afkomstig van de satelliet Himawari 8. Op deze website vind je achtergrondinformatie en zie je welke foto’s de satelliet maakt. Programmeurs hebben een programma gemaakt om een foto op te halen en weer te geven op je bureaublad. Verwacht geen spektakel qua animaties, maar een prachtig en rustig 24-uursverloop met beelden van onze planeet.

Stap 2: Cloudinary

Om de servers van het ‘space project’ te verlichten, maakt Earth Live Sharp gebruik van een CDN (content delivery network). Dit is een technische trukendoos die ook gebruikt wordt door populaire websites om serveroverbelasting te voorkomen. Maak een gratis account aan bij de CDN-dienst Cloudinary. Nadat je je hebt aangemeld en je account is bevestigd via mail, kun je je aanmelden en beland je in je dashboard. Hier zie je drie onderdelen die je straks nodig hebt: cloud nameAPI Key en API Secret.

Er wordt gebruik gemaakt van een CDN om servers te ontlasten.

Stap 3: Earth Live Sharp

Het programma dat de foto op je bureaublad tovert heet Earth Live Sharp en vind je hier. Start Earth Live Sharp met de Windows Verkenner via EarthLiveSharp.exe. Aan de status Not running zie je dat het programma nog niet werkt. Klik op Settings om Earth Live Sharp eenmalig in te stellen. Plaats een vinkje bij Autostart om het programma automatisch te starten met Windows. Verander (optioneel) het update-interval, bijvoorbeeld naar tien of vijftien minuten. Activeer de optie CDN en voer de gegevens van je Cloudinary-account in die je bij de vorige stap hebt gevonden. Bevestig met Apply en activeer Earth Live Sharp met de knop Start. De eerste afbeelding wordt opgehaald. Adem rustig door en kijk af en toe op je bureaublad of de aarde nog rond is, dan komt (bijna) alles goed.

Je hoeft Earth Live Sharp maar één keer goed in te stellen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Ronald van Cortenberghe
    Posted 11/10/2017 4:56 pm 0Likes

    Leuk, maar zijn er ook beelden van europa?

Comments are closed.