Review: Macsparky Field Guide over presentaties

David Sparks, beter bekend als Macsparky van de podcast Mac Power Users en de screencasts voor onder andere Omnifocus, heeft een nieuw boek uit in zijn serie Field Guides. Het thema is deze keer presentaties. Het boek is ook bepaald een presentatie met een mooie layout, veel illustraties, video’s die allerlei lessen illustreren en snedige quotes. Een aanrader voor iedereen die presenteert en … Keynote gebruikt, want dat hoofdstuk is erg groot.

Presentations, de trailer

Presentations Field Guide Trailer from David Sparks on Vimeo.

Het boek komt het meest tot zijn recht als iBook (a € 8,49). Dan heb je de audio-interviews en video’s in het boek. Als dat niet kan, is er ook een pdf die je kunt downloaden met links naar alle materiaal. Uitgangspunt voor David Sparks was dat hij allerlei media wilde kunnen gebruiken en dat het best lukte met iBooks Author.

Opbouw en strekking

Het boek heeft een introductie, waarbij de klassieke presentaties als voorleesbeurt van bulletpoints stevig verketterd wordt.

Bullet points are that dark place we go when we want the audience to read the screen while we HIDE in the fetal position …

Je dia’s zijn niet je script. Het is een hulpmiddel en gebruik het als zodanig.

In plaats van bulletpoints houdt David een pleidooi voor een verhaal dat je gehoor raakt en betrekt met een duidelijke clue. Als je die hebt, kun je aan de slag.

In de vervolghoofdstukken legt David uit wat je meeneemt, waar je in de voorbereiding en uitvoering aan moet denken om vooral voorbereid en voorzien van allerlei backups aan de slag te kunnen. Bereid je tekst voor, leer je intro uit het hoofd, neem stekkers dubbel mee en kom op tijd.

Somehow, between your brain and your lips, words often lose their way. You can have your presentation nailed inside your brain, but when you stand in front of a group of people, it just doesn’t come together. No amount of practice inside your head is enough. The only way I know how to fix this is to rehearse the presentation.

Tenzij je iemand met de statuur van Prince bent, is voorbereid essentieel:

I once read that Prince does that, and I thought it was kind of badass. He shows up, plugs in, and rocks the stadium. Cool.

Keynote ins en outs

Het hoofdstuk over Keynote is erg uitgebreid. Daardoor verdwijnen de adviezen van de ervaren presentator tussen de uitleg hoe elk menu werkt voor iPad en Mac. De uitleg over het ordenen van een presentatie in de dia-weergave staat tussen de puntsgewijze uitleg van alle illustratie-bewerkmenu’s in. Daarnaast komen Prezi, Powerpoint en alternatieven waarmee je illustraties en pdf’jes presenteert er met een of twee pagina’s wat bekaaid af.

Film en video

Een plus voor een boek over presenteren is dat het visueel erg aantrekkelijk is. De video’s helpen om snel te begrijpen hoe je bepaalde zaken aanpakt, zowel over de essentie van presenteren als functies binnen Keynote. De illustraties zijn grappig, zoals de voorbeelden hoe je non-verbaal beter niet gaat staan.

screenshot

screenshot2

Streng

De toon van het boek is geestig maar streng: weet wat je te zeggen hebt, bereid je voor, investeer tijd in je dia’s, begin op tijd -bouw jouw spullen vast op als de spreker voor je uitloopt-, vragen aan het einde, et cetera. Het helpt om je eigen opinie te toetsen als iemand zo duidelijk is en weer eens te zien wat jij allemaal doet als spreker dat prima is en waar ruimte voor verbetering is. Persoonlijk sjouw ik ook een extra laptop, beamer, verlengsnoer, tweede afstandsbediening en meterslange VGA-kabel mee wat zo nu gedoe is maar al een paar keer de redding bleek te zijn (de beloofde beamer was er niet of de aansluitingen voor de laptop zitten in een vreemde hoek).

Dus …

Als je het boek kunt lezen (het is alleen via iBooks intergaal te lezen. De pdf bevat links naar losse media-bestanden), dan is het wat mij betreft een aanrader. Het is geestig, aantrekkelijk vormgegeven en bevat adviezen van een ervaren spreker. De adviezen zijn stevig opgesteld, zodat je het er mee eens en soms ook mee oneens kunt zien. Het zet je aan het denken. De uitgebreide bespreking van Keynote is wat mij betreft wat veel van het goede.

Meer over de Macsparky Field Guide Presentations op de site van Macsparky of luister de aflevering van Mac Power Users podcast over het boek.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]