Review Mindjet MindManager 9

Eén van de meest plezierig werkende tools om professioneel digitaal te mee te Mindmappen is Mindjet MindManager. Onlangs heeft deze software een update gekregen naar versie 9. Ondanks dat software om te mindmappen op je PC of Mac nog steeds een redelijk niche gebeuren is, heeft dat Mindjet er niet van weerhouden om een uiterst uitgebreid stukje software op leveren met MindManager 9. De twee meest belangrijke features die MindManager 9 brengt ten opzichte van versie 8 is de diepere integratie met Outlook en het toevoegen van projectmanagement tools.

Integratie met Outlook

Het eerste wat opvalt, indien je ook Microsoft Office 2010 hebt geïnstalleerd, is dat Mindmanager 9 naadloos aansluit op Office 2010. Als je niet beter wist zou je denken dat het een Microsoft Office product is, en dan heb ik het niet alleen over de visuele aspecten. Ook het gedrag van het menu en de logica erachter werkt in principe op dezelfde manier.

Met name de integratie met Microsoft Outlook is goed geregeld. Al je notities, emails, taken en afspraken kunnen in MindManager naar binnen gehaald worden om te verwerken in je Mindmap. Dit maakt dat MindManager 9 nog beter ingezet kan worden voor overzicht van projecten zonder dat je voor de bovengenoemde elementen terug hoeft te schakelen naar Outlook. Daarnaast worden ook alle wijzigingen in de MindManager doorgevoerd naar Outlook.

Over het algemeen vind ik versie 9 ten opzichte van 8 een stuk rustiger overkomen en prettiger werken, maar het helpt enorm wanneer je al wat ervaring hebt met de Ribbon zoals Microsoft Office deze heeft geïntroduceerd.

Mindmanager als Project Management Tool

Naast deze diepere integratie met Outlook, die MindManager een stap dichter bij een project management tool brengt, is de toevoeging van een geïntegreerde Gantt chart feature voor de projectmanagers onder ons een uitstekende toevoeging. Deze optie geeft je de mogelijkheid om niet alleen een goed overzicht van je project te maken met betrekking tot de project informatie, taken, afspraken en emails, maar ook om deze gegevens te combineren en door te vertalen naar een overzicht van gerelateerde taken. Dit alles keurig weggezet op een tijdsbalk zoals je dat ook in andere projectmanagement tools tegenkomt.

Conclusie

Indien je nu MindManager 8 gebruikt en je weinig tot niets doet met MindManager om projecten overzichtelijk te houden en bij te houden dan heeft MindManager 9 niet heel veel extra’s te bieden anders dan een update van de Ribbon en het menu in het algemeen. Echter, wanneer je MindManager juist gebruikt voor projectmanagement zaken dan is deze update een absolute must.

Je kunt MindManager 9 downloaden vanaf de site van Mindjet, ook als trial, als volledige versie (€ 355,81 ) of als update (€ 177,31).

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Arend de Zwart
  Posted 11/01/2011 1:16 pm 0Likes

  Heb via de OU een keer een mindmap workshop gedaan waarin MindManager werd gedemomstreerd. Veel mogelijkheden en met een studentenlicentie slechts €40,- maar daardoor uiteraard onbruikbaar op het werk.
  Daarvoor in de plaats gebruik heb ik een tijdje FreeMind gebruikt maar dat biedt me niet veel meer mogelijkheden dan het simpelere, en voorheen gratis, webbased Bubbl.us. Helaas geen Beta meer dus nu moet er voor betaald worden (ik meen iets van €5/maand).

 • scharco
  Posted 02/12/2010 9:39 am 0Likes

  Ben het helemaal eens met Lex.

  Zou graag met mindmanager werken maar de prijs is buiten proporties.
  Ook op het werk is hierdoor de keuze gevallen op freemind.

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 02/12/2010 9:33 am 0Likes

  @Theo dat probleem kende ik ook in versie 8. Bleek dat je de account gegevens moest verwijderen en dan start ie weer sneller op. Versie 9 heeft dit probleem overigens niet.
  Welk open-source product gebruik je nu?

 • Theo
  Posted 02/12/2010 9:29 am 0Likes

  Ik ben al jaren Mindjet MindManager gebruiker. Met elke versie is het meer en meer ‘bloatware’ geworden. Versie 8 van Mindjet Mindmanager start zo langzaam op dat het bijna een grapje is.: Oorzaak: het product legt eerst contact met servers van Mindjet, waarschijnlijk om gebruikersinformatie over te dragen? Alleen als ik het opstart zonder enige internetverbinding werkt het wel. Ik heb het op meerdere computers geïnstalleerd, en telkens hetzelfde verhaal: Mindjet MindManager 8 is supertraag (opstarttijden > 3 minuten)

  ik ben juist deze week overgestapt op een open source product, puur en alleen vanwege de snelheid. Ik heb het opgegeven.met Mindjet MindManager en ga het ook niet meer proberen met versie 9.

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 02/12/2010 9:28 am 0Likes

  @Lex De prijs is inderdaad nogal stevig, maar daar staat tegenover dat de geboden functionaliteit enorm uitgebreid is.

 • Lex Sijtsma
  Posted 02/12/2010 9:08 am 0Likes

  Altijd al een leuke tool gevonden. De prijs houdt me tegen. Bij een nieuwe laptop koop ik voor een lager bedrag dan de update van MM de complete Microsoft Office. Op de ipad werk ik met iThoughtsHD. Is veel eenvoudiger dan MM, maar voldoet voor mij prima en kost maar € 7,99.

Comments are closed.