Review: Online flowcharting diensten

Al tijden maak ik gebruik van allerlei online diensten die de standaard softwarepakketen kunnen vervangen. Basecamp en Zoho voor projectmanagement, MindMeister voor Mindmapping, Factuursturen voor facturatie, Picasa voor foto’s, Vimeo voor video’s, Remember the Milk voor GTD, Google Docs voor online documenten en ga zo maar door.


Een functionaliteit die echter nog ontbrak in mijn collectie is een goede service voor online flowcharting. Ik heb via twitter de volgende vraag gesteld:

[HTML1]

Toch merk ik dat ik direct verwijzingen naar MindMeister, Mindomo, Mind42, Mindjet etc. krijg. Dit zijn allemaal Mindmapping services, terwijl ik (en ook zo in mijn vraag-tweet duidelijk vermeld volgens mij) juist op zoek ben naar een flowchart service. Blijkbaar is het verschil toch niet zo evident…

Verschil

Mindmapping gebruik je om te brainstormen, rondom een centraal topic, en vervolgens deze associaties te groeperen en relationeren.
Flowcharting (stroomdiagram maken) daarentegen is niet bedoeld om een overzicht te geven, maar om een (zakelijk) proces inzichtelijk te maken. Dit kan begin-eind maar ook cyclisch zijn. Er zit in ieder geval een richting in, met vastgestelde beslis- en eindpunten.

Enfin, ik ben zelf eerst wat onderzoek gaan doen wat ik later wilde combineren met gebruikerservaringen. Maar die zijn op het gebied van flowcharting nog schaars, en tegenstelling tot ervaringen met Mindmapping diensten. Dus hieronder een korte samenvatting van mijn ervaring met de 4 (op dit moment) meest populaire flowchart diensten.

Gliffy

Redelijk veel libraries (afbeeldingsbibliotheken). Ook plattegronden van kamers/tuin/keuken etc. Geen vloeiende lijnen met bochten, enkel hoeken. Door op ander tool te klikken items verbinden/aanpassen. Wel vrij trage interface.

Sharing Goed, men moet wel registreren. Zeer handige directe links naar verschillende afmetingen grafische bestanden van de flowchart. Op deze manier altijd up-to-date flowcharts in blogposts etc.
Pricing: Gratis (5 public flowcharts, 0 private, ads, sharing, export) of Premium (ongelimiteerd, ad-free, secure, uitgebreid gebruikersbeheer). Premium kost vanaf $5 per maand voor 1 gebruiker tot $1750 per maand voor 1000 gebruikers.

Creately

Handige pop-up menuutjes. Office-achtige interface. Zeer veel libraries zoals personen, gebouwen, webdesign elementen etc. Maatwerk ‘styles’ voor vormen en elementen.

Sharing: Goed, registratie vereist. Link naar publiek image van de flowchart, verschillende afmetingen. Integratie met Twitter.
Pricing: Plus (1 GB opslag, samenwerken met 5 personen per diagram, niet per project), Pro (ongelimiteerd opslag/projecten/diagrammen, sharing op projectbasis) en Team (idem als Pro, maar dan inclusief gebruikersbeheer en mogelijkheid meerdere admins). Plus kost $4.95 per maand, Pro kost $9.95 per maand en Team kost $8.95 per maand per teamlid.

Lovelycharts

Zeer intuitieve interface. Bij flowcharing worden direct juiste symbolen gebruikt en anders via rechtsklik-menu volledig transparant beschikbaar. ‘Create & Connect’ modus om initiële flow op te zetten. Je drag-and-dropt een item en hij wordt gedupliceerd, er ontstaat een relatie en het ‘parent’ item krijgt direct de juiste vorm (bv van eindpunt naar beslissing)

Sharing: Goed, maar enkel met pro account
Princing: Gratis (slechts 1 flowchart die opgeslagen kan worden, export mogelijkheid jpg/png, geen sharing) of Premium (ongelimiteerd, export als PDF, sharing, comments toevoegen). Premium kost $29 per jaar

LucidChart

Zeer eenvoudige interface. Makkelijk in gebruik. Beperkt aantal libraries. Connectors handig te bedienen, je maakt een element aan en trekt direct een lijn naar een ander element.

Sharing: Goed, via e-mail uitnodigingen versturen. Ontvangers moeten zich wel registreren. Publicatie als PNG/PDF en je kunt een deel van de flowchart publiceren.
Pricing: Geen gratis optie. Personal (sharing, print, publish, export mogelijkheden) en Professional (voor team, licentie voor 25 gebruikers, ssl beveiliging, eigen templates). Personal kost $25 per jaar, Professional kost $250 per jaar.

Google Docs – Drawings

Meer een tekenprogramma dan flowcharting. Wel geschikt om flowcharts mee te maken. Vergelijkbaar met tekenfunctionaliteit in MS Office pakketten. Geen automatische verbinding tussen elementen, handmatig pijltjes plaatsen.

Sharing: Zeer goed. Zowel inkijk als edit zonder aanmelden of registreren. Direct unieke link met bewerkmogelijkheid beschikbaar. Uitnodigingen tot bewerken kunnen (optioneel) ook nog doorgestuurd worden.
Pricing: Onderdeel van Google Docs, gratis.

Cocoo

Cacoo beidt heel veel. Online, gratis, veel libraries met objecten etc. Erg leuk zijn de ‘handgetekende’ elementen voor wireframing. De service geeft echt een gevoel alsof je in een standalone applicatie aan het werken bent.

Sharing: Basis. Samenwerken via registratie op het systeem. Embedding gaat prima, zo heb je altijd een up-to-date chart op de site
Pricing: Gratis, nog in beta. Afwachten of de officiele release betaald gaat worden.

Mijn conclusie

Na een half dagje rommelen met deze diensten komt Lovely Charts mij toch als winnaar uit de ‘test’. Dit voornamelijk door de automatische verbindingsfunctie en het feit dat hij de elementen automatisch de juiste vorm geeft op basis van de rest van de flowchart. Dit werkt enkel met de ‘officiële’ flowchart elementen, maar uiteindelijk is dat wat ik wil doen: (bedrijfs)processen inzichtelijk maken en/of ontwerpen. De functies van het ontwerpen van ja kantoor of tuin (of kantoortuin) interesseren mij persoonlijk minder.

Indien jullie aanvullingen, correcties of suggesties hebben dan graag!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • de_Stefs
  Posted 06/03/2017 4:29 pm 0Likes

  Ik ben tevreden over http://www.draw.io. Vooral omdat je veel zelf kunt aanpassen.

 • Nicole
  Posted 07/11/2012 8:12 pm 0Likes

  Beste Martijn,
  Heel veel dank. Ik heb vanmiddag in drie uurtjes een heel mooie gratis flowchart gemaakt met Lovelycharts.com en het werkt prima. Kind kan de was doen.
  Hartelijke groet,
  Nicole Baars

 • Mark van Kampen
  Posted 01/06/2010 2:50 pm 0Likes

  Wellicht is ARIS Express een bruikbare oplossing? Het is wel een wat meer specialistische tool. Op mijn werk gebruiken we de veel zwaardere professionele versie van ARIS.

  http://www.ariscommunity.com/aris-express

 • Mischa Coster
  Posted 23/05/2010 3:27 pm 0Likes

  @Patrick: DIA heb ik nog niet gezien, ga kijken!

  @Bram: Thanx, deze is idd goed. Ik heb de post ge-update met Cacoo erbij. Jammer dat je moet inloggen als uitgenodigde om samen te werken…

 • Bram
  Posted 23/05/2010 2:43 pm 0Likes

  ONMISBAAR in deze lijst is CACOO.
  Pluspunten:
  – met verschillende mensen gelijktijdig kan samenwerken aan één flowchart
  – mooi interface
  – aantrekkelijke voorgedefinieerde stijlen
  – intuïtief werken
  – zwevende pannels voor opmaak, tekst, … (op z’n “Macs”)
  – gratis

 • Patrick Tingen
  Posted 18/05/2010 8:39 am 0Likes

  Zoals ook door André gemeld is yEd een hele goede. En – ook niet onbelangrijk – een gratis alternatief. Het pakket werkt erg intuitief, soepel en snel.

  Een andere klassieker is DIA. Vergeleken met yEd iets minder gelikt, maar open source en eigenlijk niet minder geschikt. Check het op http://dia-installer.de/index_en.html

 • Mischa Coster
  Posted 17/05/2010 9:18 am 0Likes

  @Freddie: Thanx man. Hopelijk dat iedereen er wat aan heeft. Ik zie ook al heel interessante alternatieven in de comments staan, keep ‘m coming!

  @Frank: Mockingbird ken ik ook. Wat ik ervan weet is dat hij vnl gericht is op wireframing, minder op ‘echt’ flowcharting. En dat is wel waar ik naar op zoek ben. Maar: voor wireframing / concept visualisatie is deze app wel echt heel cool!

  @Andre: yED kende ik nog niet, dank daarvoor. Ik heb hem net uitgeprobeerd en ziet er zeer goed//uitgebreid uit. Wat ik wel jammer vind is dat hij (ondanks crossplatform door gebruik van java) niet webbased is en dat er geen sharing functionaliteit in zit. En dat was voor mij voorwaarde… Als ik het mis heb hoor ik het graag!

  @Henry: Wow, Engage! ziet er inderdaad erg profi uit. Groot voordeel is de ingebouwde ‘logica’ engine die inderdaad processen kan nabootsen en analyseren. Wellicht voor mijn doeleinden te uitgebreid en ook te duur… Bedankt voor je tip!

 • Henry
  Posted 17/05/2010 7:36 am 0Likes

  Ik ben zelf nu aan het experiementeren met Engage!. Nederlands product. Tot nu toe goede ervaring mee (kan ook proces simuleren etc). Enig nadeel is de hoge licentiekosten. Maar er komt nu ook online versie die je per maand kunt gebruiken. Ik geloof dat de kosten dan zo rond de 50 eur p/mnd komen te liggen.

  http://www.engage-software.nl/nl/Products/Modeler.aspx

 • André
  Posted 17/05/2010 4:28 am 0Likes

  Heb ook een tijdje verschillende online diensten geprobeerd, maar yED Graph Editor sprong er bij mij toch echt uit door het gebruikersgemak en de waanzinnig mooie flows die je ermee kunt maken. De website: http://www.yworks.com/en/products_yed_about.html

 • Frank Meeuwsen
  Posted 16/05/2010 11:27 pm 0Likes

  Hey Mischa, ik had je tweet gemist! Goede lijst, ik ga er zeker wat uitproberen. Ik heb recentelijk Mockingbird (http://www.gomockingbird.com) geprobeerd en die is zeker wel aardig!

 • Freddie Leeman
  Posted 16/05/2010 11:16 pm 0Likes

  Wederom weer een waardevolle toevoeging voor lifehacking! Bedankt Mischa voor de tijd en moeite die je in dit artikel hebt zitten. Je hebt weer een hoop mensen gelukkig gemaakt denk ik :).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]