Rightzoom: venster in Mac OS X volledig maximaliseren

Right Zoom

Bij veel switchers van PC naar Mac hoor ik dezelfde klacht: de “groene” knop doet raar! Hier wordt dan gerefereerd naar de “zoom button”, het groene knopje wat we linksboven zien in applicaties op de Mac.

Mensen vergelijken dit vaak met de maximaliseer-knop van Windows en krijgen dan niet het gewenste effect. Op de Mac wordt het venster namelijk niet per se gemaximaliseerd, maar krijgt het een formaat wat groot genoeg is om de huidige inhoud weer te geven. Hoewel het concept goed is, werkt het niet altijd even intuïtief. En sommige mensen zetten hun vensters nou éénmaal graag volledig gemaximaliseerd.

Gelukkig is er voor deze laatste groep een oplossing: RightZoom. RightZoom zorgt er voor dat de groene knop vensters maximaliseert.

Bovendien zijn er verschillende instellingen die het mogelijk maken om dit per applicatie in te stellen door middel van een blacklist of een whitelist.

Als je de applicatie voor het eerst opstart zal het je misschien opvallen dat er geen Dock-icoon is en er ook in je menubar geen item verschijnt. Dit komt omdat RightZoom volledig in de achtergrond draait en zo min mogelijk belasting op je computer probeert te leggen. Hierdoor wordt wel enigszins ingeleverd op usability, met name als het gaat om het afsluiten van de applicatie.

Afsluiten kan nu door in de Terminal killall RightZoom te typen of in Activiteitenweergave het proces “Right Zoom” op te zoeken en te stoppen.

Beide applicaties (Terminal en Activiteitenweergave) zijn te vinden in “Hulpprogramma’s” in de “Programma’s”-map.

Het instellen van de black- of whitelist is mogelijk door het opties-venster te openen. Dit doe je door command (ook wel bekend als “de -toets”) ingedrukt te houden tijdens het dubbelklikken op het programma-icoon.

Als je RightZoom al hebt opgestart moet je het eerst afsluiten, anders zal het optie-venster niet verschijnen. In het optie-venster komen we vervolgens de volgende instellingen tegen:

Use Right Zoom in the following applications only:

Dit is de whitelist van RightZoom. Als je er voor kiest om de functionaliteit maar in een beperkt aantal applicaties te wijzigen kun je deze lijst bewerken. Standaard staan o.a. de Finder en Safari al in deze lijst, maar met de plus aan de rechterkant kun je zelf applicaties toevoegen.

Hier ontdekte ik wel een bug: als je een applicatie opent nadat je het optie-venster van Right Zoom hebt geopend wordt deze lijst niet weergegeven. Je moet dan de nieuwe applicatie afsluiten, of Right Zoom afsluiten en het instellingen-venster opnieuw openen. Het verwijderen van applicaties uit de lijst werkt dan nog wel.

Enable Right Zoom in all applications, but not in the Exclusions:

Dit is de blacklist van RightZoom. Zou je besluiten om de functionaliteit in alle applicaties te veranderen, behalve enkele uitzonderingen kun je aan de lijst apps toevoegen. Helaas treedt hier wel dezelfde bug op.

Change zoom button behaviour only if Option Key is pressed

Met deze optie aan werkt de zoom-knop normaal gesproken gewoon zoals Apple dat bedoeld heeft, maar kun je maximaliseren door Option ingedrukt te houden tijdens het klikken.

Use hotkey to maximize windows

Gebruik dit als je vensters wilt maximaliseren door een toetsencombinatie in te drukken. Standaard is dit cmd+option+E.

Use hotkey only (do not change Zoom button behaviour)

Als je wel de sneltoets wilt, maar niets wilt doen aan de zoom-button kun je hier een vinkje plaatsen.

Als de functionaliteit van Right Zoom je bevalt kun je het programma automatisch laten opstarten door het toe te voegen aan je lijst van inlog-items onder Systeemvoorkeuren -> Accounts -> Inloggen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

10 Comments

 • Martijn Engler
  Posted 10/05/2011 10:18 pm 0Likes

  Liesbeth,

  Er kan eigenlijk niets fout gaan hoor. Probeer het gerust! 🙂

  – Martijn

 • liesbeth
  Posted 10/05/2011 4:57 pm 0Likes

  voor een recente switcher, lijkt dit een interessante optie, want wat een gemis! Maar als ik dit hele verhaal lees, krijg ik al de kriebels. Veel te ingewikkeld! En mogelijkheid dat het fout gaat. Ik durf het niet te proberen!

 • Raymond
  Posted 30/10/2009 11:00 am 0Likes

  Werkt perfect!
  Nu nog een taakbalk met startmenu zoals in Windows en dan is het af.

 • Martijn Engler
  Posted 01/07/2009 8:15 pm 0Likes

  Voor zover ik weet (en hier getest heb) werkt de zoom-knop nog steeds zoals we dat gewend zijn van Mac OS X. De app is dus niet overbodig, voor mensen die wel graag willen maximaliseren.

 • Saik0
  Posted 01/07/2009 3:06 pm 0Likes

  Ik heb even getest, maar vrijwel alle applicaties zoomen al naar volledig scherm ookal is bijv de website kleiner. Beetje overbodig geworden dus, misschien zat dat in de laatste update ofzo?

 • Martijn Engler
  Posted 11/05/2009 12:10 am 0Likes

  Perry: Ik gebruik de plugin zelf niet, maar heb wel een sterk vermoeden waar het alarm vandaan komt. Naast RightZoom ontwikkelen ze bij Blazing Tools ook andere dingen, waaronder een keylogger. Aangezien keyloggers regelmatig worden gebruikt voor verkeerde doeleinden zal het probleem hier liggen.
  RightZoom daarentegen heeft hier niets mee te maken en kan veilig gebruikt worden.

  Jan: Window > Zoom doet hetzelfde als de Zoom knop.

 • Jan van der Ploeg
  Posted 09/05/2009 10:29 pm 0Likes

  Als je in het menu kiest voor Window > Zoom, dan maximaliseert het actieve venster ook volgens mij.

 • Jeroen
  Posted 09/05/2009 1:02 am 0Likes

  En weer is MacOSX weer een stukje dichter bij perfectie

 • Perry
  Posted 08/05/2009 3:36 pm 0Likes

  Klinkt zeer interessant. Alleen als ik naar de website ga, krijg ik de volgende waarschuwing van de Firefox plugin WOT:

  WARNING
  This Site Has A Poor Reputation

  Trustworthiness: Poor
  vendor reliability: Very Poor
  privacy: very poor
  Child safety: poor

  Weet je hier meer over?

Comments are closed.