Wég met die vliegjes rond je planten!

Plantenliefhebbers zullen er weleens last van hebben: rouwvliegjes. Dat zijn die kleine rotbeestjes die constant om je groene huisgenoten fladderen. Na verloop van tijd worden het er steeds meer en worden ze dus ook steeds irritanter. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om van die vliegjes rond je planten af te komen.

Geen groene vingers? Maak je eigen urban jungle

Rouwvliegjes

Laten we eerst het beestje eens bij de naam noemen. Deze vliegjes heten rouwvliegjes en ze houden van vochtige potgrond, waarin ze hun eitjes leggen. De larven voeden zich met rotte aarde, wortels en afgestorven blaadjes. Wanneer ze dus je wortels aanvreten, raakt je plant beschadigd! De vliegjes rondom de planten blijven altijd dicht in de buurt van de plant.

Voorkom besmetting

Ga eerst op onderzoek uit om te zien welke planten allemaal last hebben van de rouwvliegjes. Tik even tegen de pot: als er vliegjes omhoog stuiven, heb je de zondeplant gevonden. Deze kun je het best apart zetten om ‘besmetting’ van je andere planten te voorkomen.

Rouwvliegjes bestrijden

De meest rigoureuze manier om van de irritante vliegjes af te komen is door gewoon de aarde te vervangen. Haal de plant uit de pot en klop voorzichtig zo veel mogelijk aarde van de wortels. De overige aarde uit de pot gooi je weg. Plant je plant opnieuw met verse potgrond en herhaal deze stap bij alle planten die last hebben van de rouwvliegjes.

Losse vliegjes die nog door je kamer fladderen kun je doodslaan of vangen met een glas wijn, (appel)azijn of aceto balsamico. De vliegjes worden hierdoor aangetrokken en verdrinken in de vloeistof.

Voorkomen is beter dan genezen

Je kunt de plant minder aantrekkelijk maken voor rouwvliegjes door een laagje zand op de potgrond te leggen. Hierdoor maak je de potgrond minder vochtig en droogt deze ook sneller op nadat je de plant water hebt gegeven. Hierdoor wordt de plant minder aantrekkelijk voor de rouwvliegjes om hun larven in te leggen.

Let er daarnaast op dat je je potgrond niet te vochtig maakt. Hierdoor ontstaat sneller rot en schimmel, wat de vliegjes weer aantrekt.

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • techvise
  Posted 08/08/2019 5:34 pm 0Likes

  wowo very nice one looking to buy all these and use some addresses to ship all these top my home hope so will use services of myus or shop and ship

 • Jerry
  Posted 27/05/2019 7:04 am 0Likes

  wowo very nice one looking to buy all these and use some addresses to ship all these top my home hope so will use services of myus or shop and ship

  • Shopley
   Posted 08/08/2019 5:33 pm 0Likes

   shop and ship products from USA to any country with our services. SIgn up now and get free quotes.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]