Safer Internet Day – De 5 beste tips voor veilig internet

Vandaag, 6 februari, is het Safer Internet Day. Deze dag wordt alweer voor de veertiende keer op rij gevierd. Volgens de organisatie zouden vooral kinderen een risicogroep zijn, maar richtlijnen voor een veiliger internet gelden eigenlijk voor alle gebruikers. Lees hier de 5 beste tips voor veilig internetgebruik!

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/doe-een-beveiligingscheck-voor-dropbox/

Let op wat je opent

Vooral gebruikers die met het internet opgroeien lijken van mening dat tips over veiligheid alleen voor senioren bedoeld zijn. Toch blijkt dat ook veel jongeren onbewust onveilig het internet gebruiken. Uit onderzoek van BIT blijkt dat 67% van de onbekende emails gewoon door deze groep wordt geopend en onbekende bestanden worden in 41 procent van de gevallen geopend.

Krijg je bijvoorbeeld een email van je bank die vraagt om in te loggen? Klik niet op de link in de mail, maar surf naar de officiële website van de bank en log daar in. Hetzelfde geldt bij tal van andere diensten!

Let op wie je toevoegt

Waarschijnlijk heb je veel zaken zoals je persoonlijke e-mailadres en misschien zelfs je telefoonnummer in je Facebook- of ander social media-profiel staan. Krijg je een vriendschapsverzoek van een onbekend iemand? Grote kans dat iemand zich als een ander voordoet om persoonlijke informatie van je te verzamelen! Als je twijfelt of iemand wel is wie hij zegt dat hij is, bekijk dan het profiel van diegene. Vaak staan dergelijke accounts al vol met dubieuze berichten, zijn de profielfoto’s van het internet geplukt en hebben ze weinig of allerlei nep-accounts als vrienden.

Wissel af met je wachtwoorden

Als je voor ieder account hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan iemand met één hack bij al je accounts. Wissel af met je wachtwoorden! Dit kan het lastig maken om ze te onthouden, maar tegenwoordig ondersteunen zaken als iOS en Chrome een functie om wachtwoorden automatisch op te slaan. Hierdoor hoef je alleen maar met je iCloud of Gmail ergens in te loggen om toegang te krijgen tot al je wachtwoorden.

Meestal krijg je bij het aanmaken van een wachtwoord te zien hoe sterk of zwak het gekozen wachtwoord is. Zorg ervoor dat je belangrijkste accounts- zoals je Gmail of iCloud – beveiligd is met een sterk wachtwoord!

Activeer tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Dit betekent dat een hacker niet meer genoeg heeft aan je wachtwoord, omdat je op een vertrouwd apparaat een bericht krijgt als er een inlogpoging is op een onbekend apparaat of op een verdacht verre plek. Vervolgens kun je het toestaan of juist niet, waarna je weet dat je beter je wachtwoord kunt veranderen.

Tijdens het activeren van tweestapsverificatie kun je doorgaans aangeven welke apparaten je wilt vertrouwen. Op deze apparaten kun je gewoon inloggen met je wachtwoord en hierop krijg je de melding als er een verdachte inlogpoging plaatsvindt. Tegenwoordig ondersteunen de meeste diensten deze vorm van beveiliging.

Houd je apparaten up-to-date

Krijg je de melding in het scherm dat er een update beschikbaar is voor je apparaat? Voer deze zo snel mogelijk uit! Updates voor besturingssystemen en apps bevatten vaak belangrijke beveiligingsupdates voor lekken en onveiligheden die door de ontwikkelaar of gebruikers ontdekt zijn. Door je software up-to-date te houden, zorg je ervoor dat je altijd de meest veilige versie gebruikt!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author