Schrijven: de eerste versie zie jij alleen

Er zijn begaafde denkers en redenaars die verkrampen als ze moeten schrijven. Maar ook schrijvers die geroemd worden om hun teksten bekennen nogal eens dat ze door een wit scherm en een knipperende cursor geïntimideerd kunnen worden. Of je nu een broodschrijver bent of één keer in het jaar wat moet schrijven het helpt om gewoon te beginnen. Maak tekst. En als je met jezelf afspreekt dat de eerste versie alleen voor jou is, hoeft die nog nergens op te lijken.

Eerst structuur?

Als je blokkeert met schrijven omdat de ideeën nog door je hoofd suizen en het ene idee het andere oproept, dan is het goed om eerst aandacht een opzet te maken. Open een mindmap, pak een groot vel papier of start een outliner op en dump woorden en flarden tekst, die je daarna ordent. Pak indexkaartjes en schrijf delen tekst op die kaartjes en sorteer die later.

You can not edit an empty page

Met een idee van de opbouw van de tekst, zo algemeen of gedetailleerd als jij handig vindt, start je je schrijfwerk. Pak een stift en een vel papier, start MsWord of Pages, start je favoriete minimalistische (markdown) editor (ByWord of WriteMonkey) en begin. Door nu met jezelf af te spreken dat wat je schrijft alleen voor jou is, hoeft het nog niet goed te zijn. Als je maar alvast tekst hebt.

Twijfel je over het juiste woord zet dan de woorden waar je tussen twijfelt allemaal in de tekst. Heb je overlappende zinnen, laat die voor nu staan. Markeer eventueel met bijvoorbeeld @@@ de plekken waar je dit soort dubbelingen of uitgestelde keuzes hebt staan.

Niet editten of layouten of corrigeren

Door vooral te schrijven en niet bezig te zijn met de layout of de precieze schrijfwijze schrijf je doorgaans vrijer. Daarnaast erken je bij voorbaat dat schrijfwerk een aantal schrijfrondes kost en dat je die in je voordeel kunt gebruiken. Hemingway zei ooit:

Write drunk. Edit sober.

Hemingway-mode in Draft

In de geest van de eerdergenoemde Hemingway heeft Draft een mooie optie in zijn web-editor gebouwd: de Hemingway mode. Als je die aanzet kun je niet terug of verwijderen maar alleen vooruit en tekst maken.

Draft will turn off your ability to delete anything in your document. You can only write at the end of what you’ve already written. You can’t go back; only forward. To return to normal mode, use the same shortcut to turn Hemingway Mode off.

It’s helpful in creating that rough first draft.

Kortom, write like no one is watching.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author