Schud jezelf af en toe wakker

Ben jij ook iemand die vaak moeilijk kan stoppen met werken of klooien achter je computer ’s avonds? Ben jij ook zo’n nachtmens (die vaak toch vroeg op moet) die nooooooit op tijd in bed komt? Vind jij jezelf ook vaak terug achter je computer of je papieren terwijl het al twee uur ’s nachts is en dat je daarna nog lang niet kunt slapen door de onrust in je hoofd?

Sinds een aantal weken gaat dat bij mij een stuk beter. Elke avond om half elf gaat de wekker van mijn mobiele telefoon. Ik heb ‘m zo ingesteld dat er een lekker muziekje uit te horen is en dat de wekkertekst zegt: relaxen of boekje lezen.cimg1069.JPG

Als de wekker gaat (en ik ben inderdaad nog aan het werk), dan heb ik een aantal keuzes: -of ik zet hem op snooze (9 minuten om af te maken waar ik mee bezig was), -of ik stop direct met waar ik mee bezig was en zoek ergens de rust, -of ik zet de wekker op bijvoorbeeld nog een half uur omdat er echt iets belangrijks is, -of ik negeer hem toch omdat ik nog zo lekker bezig ben.

Ik heb gemerkt dat het me erg helpt. Sterker nog, ik word er zelfs blij van. Door dat moment waarop ik wakker word geschud wordt de avond er minder eindeloos van . Ik heb veel vaker nog iets gezelligs gedaan ’s avonds -alleen of met mijn dierbaren- en ben al een heel aantal avonden veel eerder gaan slapen dan normaal. Het zorgt in ieder geval voor meer bewustzijn over tijd, waardoor het zelfs lijkt alsof ik de laatste tijd meer tijd heb.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Daan Kortenbach
  Posted 08/04/2008 3:26 pm 0Likes

  @Frans, goeie observatie. Zomertijd aangepast 🙂

 • René
  Posted 01/04/2008 1:38 am 0Likes

  en toen was het alweer de volgende dag:) alweer in de nacht.

 • BartM
  Posted 31/03/2008 7:57 pm 0Likes

  Ook handig om de tijd te bewaken terwijl de tijd vliegt: timeleft, een toepassing voor op je pc/laptop. Reminder is instelbaar en geeft een pop-upmet je eigen tekst. Gratis en betaald (meer mogelijkheden) te verkrijgen via http://www.timeleft.info/

 • Frans
  Posted 31/03/2008 7:43 am 0Likes

  De site draait nog op wintertijd. Op zich mooi, dan valt het weer een uur mee.
  (Dit is om 8:43 geschreven).

 • René
  Posted 31/03/2008 2:12 am 0Likes

  en toen was alweer 3 uur:P toch best lastig jezelf eerder naar bed te sturen dan je gewend bent

 • Frans
  Posted 31/03/2008 1:16 am 0Likes

  O, dus ik ben niet de enige? 🙂

  Leuke tip, niet eerder bij stil gestaan. Maar ik ben er wel zo eentje die ‘m geergerd uit kan drukken en dan toch nog even ‘dat half uurtje’ meer doet. En dat is dan al gauw weer een half nachtje.

  Dit stukje had ik net nodig – 2:16; Ut ben mooi wees.

  Slapen!

 • Slowstrider
  Posted 30/03/2008 10:34 pm 0Likes

  Klinkt me inderdaad bekend in de oren…, hoewel meestal niet voor werk, meer met games/wikipedia lezen. Mijn theorie is dat het licht wat van de monitor afkomt je biologische klok enigszins voor de gek houdt dat het nog dag is, dus zeker een goed idee om nog een uurtje iets anders te doen voor het slapen gaan.
  Ik heb ook wel eens een programma geïnstalleerd dat de computer vanzelf uitzet. Alarm instellen ook wel gedaan. Zelfs dan kan het nog moeilijk zijn om ook echt te stoppen…

 • Rudy Luiten
  Posted 30/03/2008 4:57 pm 0Likes

  Goed plan, maar ik wordt met -dt?!

 • Harleykabouter
  Posted 30/03/2008 9:54 am 0Likes

  Supertip. Klinkt me erg bekend in de oren maar ik ben dan ook uitgerust met het vermogen tot hyperfocus vanwege ADD-bekabeling in mijn hoofd. Ga het vanavond meteen uitproberen.
  Super.

  ps. Ik wordt= ik word(stam)

 • Bart
  Posted 30/03/2008 2:25 am 0Likes

  goeie tip, ga ik proberen (het is nu 3:24 in de ochtend :-D)

  ik ga steeds later slapen (ook doordeweeks) dus eens kijken of dat werkt.

 • bouke
  Posted 29/03/2008 1:04 pm 0Likes

  Je kan natuurlijk ook besluiten om te stoppen met werken als je je kantoor verlaat…

  Iets van: de baas kan je claimen op kantoor; de overige tijd is voor jezelf.

  En ja, dat kan prima samengaan met een baan van 2 tot 4x modaal.

 • Tanja
  Posted 27/03/2008 5:23 pm 0Likes

  Ik probeer ook avonden bewust de mac in de tas te laten zitten. Maar merk ook dat ’s avonds tv kijken met mac op schoot heel verslavend is. De tv uitzetten en boek lezen heb ik meestal de rust niet voor. Wel mijn streven, lig je ook een stuk ontspannender in bed 🙂

 • ikke
  Posted 26/03/2008 1:38 pm 0Likes

  Je kunt natuurlijk ook eerst andere dingen doen, zoals je bezighouden met je partner / vrienden / wie dan ook, iets in huis doen en daarna pas achter de pc gaan zitten. Ik hou voor mezelf aan dat ik door de week tussen 23 en 24 uur in mijn bed moet liggen en dat werkt ook heel goed. Geen wekkers, geen reminders, geen pc die zichzelf uitschakelt. Zelfbeheersing? En door eerst andere dingen te doen, hou ik soms maar een uurtje over, en soms twee-drie, om iets achter de pc te doen. Er zijn nog meer dingen in het leven dan dat ding alleen

 • Merjin Vogel
  Posted 25/03/2008 4:30 pm 0Likes

  Mijn computer ging ooit automatisch uit om 23.00 tenzij ik vrij veel moeite deed om dat te voorkomen, misschien moet ik dat maar weer opnieuw instellen 🙂

 • J.
  Posted 25/03/2008 4:10 pm 0Likes

  Moldauer’s Ten o’clock rule, of niet? 🙂
  Briljant. Ik doe dit sinds kort ook, en het werkt echt super.
  Ben benieuwd of de gruwelijke transitie naar zomertijd hierdoor ook soepeler gaat verlopen…

 • Helie
  Posted 25/03/2008 3:41 pm 0Likes

  He Anja, praat jij eens met Frank 😉

 • Natalie
  Posted 25/03/2008 3:39 pm 0Likes

  Bedankt voor deze tip, ik ga ‘m vanavond gelijk uitproberen!

Comments are closed.