Screen capture op steroïden: Jing

jing-logo.pngSoms is het erg handig om zaken op je beeldscherm te verduidelijken met een plaatje. Om bijvoorbeeld iets uit te leggen, een demonstratie te geven, een foutmelding te laten zien, een logo of plaatje uit een website te filteren etc.

Op de Mac is daar standaard functionaliteit voor aanwezig. Als je op <COMMAND><CTRL><SHIFT><4> drukt dan krijg je een crosshair die je over het te ‘capturen’ gedeelte heen kan slepen. Zodra je loslaat wordt het stukje beeldscherm opgeslagen in je geheugen zodat je hem kunt plakken in een mailtje of document. Je kunt ook op de spatiebalk drukken en zodoende een bepaald (afgekaderd) gedeelte van de beelscherm ‘capturen’ zoals bijvoorbeeld een foutmelding, knoppenbalk o.i.d. Zie ook de Apple Pro tips hievoor.

De applicatie Jing voegt daar nog wat handige zaken aan toe.

Jing komt van TechSmith, de makers van de populaire Windows-gebaseerde programma’s SnagIt en Camtasia Studio. SnagIt is een uitgebreide screen capture tool voor Windows, Camtasia Studio is gemaakt om beeldschermvideo’s (screencasts) te produceren voor trainings- en demonstratiedoeleinden. Een Mac programma was er nog niet. Tot Jing.

Wat kan Jing?

Jing is eigenlijk een heel basis screen sharing tool. Het programma stelt je in staat om:

 1. Een screenshot te maken en aandachtspunten hierin aan te geven met bijvoorbeeld een pijl of kader:Jing interface
 2. Een screenvideo (screencast) te maken van een (onderdeel van) je beeldscherm. Audio wordt ook opgenomen dus je kunt ook uitleg geven ofwel voice-over inspreken. De video wordt opgeslagen als Flash .swf bestand.
 3. Je screenshot of screencast direct met wereld te delen. Je kunt hem in plaats van lokaal op te slaan direct uploaden naar de bijbehorende website screencast.com. Als het uploaden klaar is wordt er direct een publieke link in je geheugen gezet zodat je deze kunt plakken in een mail, document, tweet, IM etc. Of je kunt hem uploaden naar de FTP server naar keuze.

Kijk ook naar de video op http://www.jingproject.com/ om Jing in actie te zien.

jing_things.png

In de betaalde Pro versie zitten ook nog opties om bijvoorbeeld direct te exporteren naar MPEG-4 en direct naar YouTube te uploaden.

things_icons.png

Wat kost Jing?

Dat is het mooie: niets! Jing is gratis te gebruiken. Bij screencast.com krijg je gratis 2GB opslagruimte en heb je 2GB dataverkeer per maand tot je beschikking. Bij de Pro account krijg je 25GB met 200GB dataverkeer per maand. Er is ook een Windows versie maar omdat TechSmith al het fantastische programma SnagIt op de markt heeft (niet gratis) heb ik besloten om hier even aandacht aan de Mac versie te besteden.

Downloaden: De Mac versie hier en de Windows versie hier

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Jannes
  Posted 19/03/2009 2:02 pm 0Likes

  Ik gebruik Jing al +/- een half jaar; en het werkt voor mij prima als ik bijvoorbeeld aan klanten uit wil leggen hoe zij via het CMS een pagina moeten aanmaken… Het programma werkt ook op minder snelle computers erg fijn!

 • Arie
  Posted 16/03/2009 10:40 pm 0Likes

  Is Jing besmet? AdAware waarschuwt bij het installeren van Jing: wisecustomcalla.exe bevat win32.backdoor.bifrose .
  Even googelen en ik bleek niet de enige te zijn.
  Is dit vals alarm? Men zegt het, maar een goed argument daarvoor heb ik nog niet aangetroffen.
  En dat gratis software spyware of virussen kan bevatten is niet zo vergezocht.

 • Freddie Leeman
  Posted 15/03/2009 3:35 pm 0Likes

  @ Petra: Nog een leuke toevoeging voor Windows gebruikers. Als je de PRINT SCREEN knop combineert met de ALT toets (ALT + PRINT SCREEN) dan wordt alleen het huidige venster naar het klembord gekopieerd. Dit is ook handig wanneer je bijvoorbeeld een handleiding moet maken.

 • Mischa Coster
  Posted 15/03/2009 3:28 pm 0Likes

  @Petra: Dank voor je aanvulling. Als je in Windows naast de Print Screen toets de Alt toets ingedrukt houdt maak je een screenshot van enkel het venster dat op het moment van indrukken op de voorgrond staat. Ook handig voor foutmeldingen, websites etc zonder je taakbalk mee te moeten nemen in de screenshot.
  Wat echter niet kan (en daarvoor is juist een programma als Jing nu handig) is om accenten, pijltje etc aan te geven in de screenshots. En dus ook op captures te maken en deze op een buitengewoon eenvoudige wijze te sharen met anderen.

 • Petra
  Posted 15/03/2009 3:04 pm 0Likes

  Het is in Windows wel degelijk mogelijk om een screencapture te maken alleen weten niet veel mensen dit. Het is namelijk een druk op de knop print screen op je toetsenbord. Het beeld wordt dan naar het klembord gekopieerd en je kan het in elk programma plakken. Die ‘oude’ knop werkt dus nog steeds.

  Daarnaast zijn er al vele programmas die screencasts op de mac kunnen maken. Kijk maar hier: http://forum.onemorething.nl/viewtopic.php?t=39761
  De onderste reactie.

 • Patrick Mackaaij
  Posted 13/03/2009 6:49 pm 0Likes

  Jing is inderdaad fantastisch!

  Ook de Windows versie van Jing kun je gebruiken voor screenshots die je vervolgens van aandachtspunten kunt voorzien. En voor screencasts met/zonder microfoon opname. Nadat je de screenshot of video hebt geüpload naar screencast.com (met een druk op de knop) krijg je een URL toegewezen die je vervolgens kunt delen. Menige foutmelding heb ik via deze weg snel naar een helpdesk verstuurd.

  Je kunt met Jing achteraf de video niet editen dus als het niet helemaal naar wens ging moet je het even opnieuw doen. Daar staat echter enorme eenvoud tegenover. Om het gemak van een password manager te laten zien heb ik eens een filmpje gemaakt met Jing: http://www.eenmanierom.nl/wachtwoorden-beheren-met-roboform-password-manager/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]