Shelfies: de boeken top 5 van Annelouise Verboon

Al vanaf begin dit jaar zien we veel goede boekentips voorbij komen in deze shelfies-serie, waarin succesvolle ondernemers en andere slimme werkers hun boeken top 5 delen. Iedere week worden we blij verrast met een nieuw lijstje, en we zijn blij om te lezen dat ook onze lezers het een leuke serie vinden! We gaan er daarom gewoon nog even mee door. Vandaag aan het woord: Annelouise Verboon.

Annelouise schrijft verhalen. Vroeger opstellen, nu meestal liefdesverhalen in de vorm van films voor een groot publiek. Bij haar zoektocht naar de boeken die de meeste indruk op haar hebben gemaakt, ontdekte ze dat dat ook bijna allemaal liefdesverhalen zijn. Meestal tragischer dan wat ze zelf schrijft, maar ze gaan allemaal over de liefde en alles wat daarbij hoort. Dus hieronder volgt een lijstje van Annelouises lievelingsliefdesverhalen, en geen verhalen over schrijven, want dat zou een eigen lijstje verdienen.
Je vindt Annelouise online op Google+, Twitter en IMDB.

 

De boeken top 5 van Annelouise Verboon

 

The age of innocence – Edith Wharton

The age of innocence is, behalve een mooi liefdesverhaal, een verhaal over upper class New York in het einde van de 19e eeuw. Hoofdpersoon Newland Archer staat op het punt om te trouwen met de prachtige May Welland, een meisje uit een goede familie. Dan komt haar nicht, Madame Ellen Olenska, terug uit Europa na een mislukt huwelijk met een graaf. Ze is een vrije geest en een outcast en hij twijfelt tussen zijn liefde voor haar en zijn sociale status. Ik hou van de manier waarop het boek laat zien hoe twee mensen naar elkaar verlangen en hoe Wharton beschrijft hoe een maatschappij en een geliefde je keuzes doen maken, los van wat je voelt of denkt te voelen. Een en al verlangen. En ik moet altijd huilen om het einde.
The age of innocense
De nieuwste druk verschijnt op 13 mei 2014 en is € 12,49 op bol.com.
 

The world according to Garp – John Irving

Dit is het eerste boek waarvan ik me kan herinneren dat ik het las op de middelbare school. Ik was er echt van onder de indruk. Ik kom zelf uit een ongewoon gezin en het verhaal van T.S. Garp, die een moeder heeft die merkwaardige (feministische) keuzes maakt en op een heel eigen manier in het leven staat, raakte bij mij een enorme snaar. Irving beschrijft lieve transseksuelen en hysterische meisjes die hun tong afsnijden om een punt te maken tegen verkrachting – en eigenlijk tegen alle mannen. Ondertussen probeert Garp om een schrijver te zijn, een gezin te hebben en liefde te geven. Het verhaal beschrijft hoe ingewikkeld is dat.
Boek: the world according to garp
€ 10,49 op bol.com 

Gone with the wind – Margaret Mitchell

Scarlett O’Hara en Rhett Buttler zijn een verwend kreng en foute man. Zij is verliefd op Ahsley, hij ziet haar echter niet staan, en Buttler is verliefd op O’Hara. En toch is het geen boeketreeks. Omdat het in Amerika speelt tijdens de burgeroorlog? Nee, het is geen keukenmeidenroman waarbij er een helder commentaar gegeven wordt op de slavernij, maar het vertelt wel over die periode in de geschiedenis van de US op een heel invoelbare manier. Vaak lees je iets en denk je: “Mens! Kijk nou! Hij houdt van je en jij van hem!” En maakt iemand een jurk van gordijnen, dan ziet het er nog steeds fantastisch uit. Ook met dit boek is het janken. En: I’ll always have Tara. Want je zelfstandigheid is uiteindelijk belangrijker dan die man.
boek: gone with the wind
€ 14,49 op bol.com

Blandings castle – PG Wodehouse

Ik kan niet een boek van Wodehouse kiezen, want ze zijn allemaal geweldig. Dus ik kies een groep, de verhalen op Blandings castle. Waar de keizerin van Blandings (een prijsvarken) altijd een hoofdrol speelt, iemand altijd met iemand moet trouwen en dat niet wil en oom Galahad dreigt om zijn memoires te schrijven die heel London in verlegenheid kunnen brengen. De beste kluchten ooit. Ik las de oude vertalingen en die vind ik echt supergrappig. Het leuke van Wodehouse? Alles gaat mis en het komt dus altijd goed.
Boek: Blandings castle
Tweedehands op bol.com vanaf € 20,-
Meer info op Goodreads
 

Liefde in tijden van Cholera – Gabriel Garcia Marquez

Dit is een liefdesverhaal over een jeugdliefde. ‘The one that got away’ (alweer!). Twee mensen die van elkaar houden, maar van haar vader mogen ze niet samen zijn. Het loopt mis en ze hebben twee heel verschillende levens. Hoe ze elkaar uiteindelijk toch terugvinden is prachtig. En hoewel Marquez’ boek ‘Honderd jaar jaar eenzaamheid’ kleurrijker is in zijn omschrijvingen, is dit keihard en superlief tegelijk. Dus ik ga voor de tearjearker. En voor hoe mooi Marques alles schrijft is prachtig. Zijn zinnen zijn zo mooi. Zo kunnen schrijven… oeh! Een sprookjeswereld die je meeneemt naar een andere realiteit. Hoewel daarvoor ‘Honderd jaar eenzaamheid’ misschien nog mooier is.
Boek: Liefde in tijden van cholera
€ 15,- op bol.com
 
Net als Stan in de vorige shelfie, cheat Annelouise enkele boeken bij haar top 5: “Ook boeken over het leven verdienen een eigen lijstje. In   dat genre wil ze hier nog heel graag ‘When things fall apart’ van Pema Chodron noemen: voor wie niet modieus en heel mooi over boeddhisme wil lezen. Een prachtig boek dat enorm helpt als je het moeilijk hebt. Ook Grace & Grit: Spirituality & Healing in the Life & Death of Treya Killam Wilber verdient nog de aandacht, “omdat het het mooiste verhaal over kanker en liefde is wat ik ooit las en ik veel te veel mensen aan die rotziekte heb verloren“.
De boekenkast van Annelouise Verboon
Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!
 
Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com en Managementboek.nl. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 
 
(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Willem Glasbergen
    Posted 08/05/2014 4:48 pm 0Likes

    Bedankt voor de tips. Ga ze zeker lezen!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]