Shelfies: de boeken top 5 van Jan-Peter Bogers

Al vanaf begin dit jaar zien we veel goede boekentips voorbij komen in deze shelfies-serie, waarin succesvolle ondernemers en andere slimme werkers hun boeken top 5 delen. Iedere week worden we blij verrast met een nieuw lijstje, en we zijn blij om te lezen dat ook onze lezers het een leuke serie vinden! We gaan er daarom gewoon nog even mee door. Vandaag aan het woord: Jan-Peter Bogers.

Jan-Peter Bogers adviseert organisaties en projectteams over het komen tot visie en het vertalen van visie (of ideeën) naar actie. Hij vindt dat we de dingen vaak onnodig ingewikkeld maken en schreef hierover het boek ‘Versimpelen – projecten realiseren zonder gedoe‘, dat de shortlist van Managementboek van het Jaar 2014 haalde. Jan-Peter zet vastgelopen projecten terug op de rails en helpt nieuwe projecten aan een vliegende start. Hij koopt meer boeken dan hij ooit kan lezen, vindt het schandalig dat hij er voor zijn shelfie maar 5 mag kiezen en probeert daar dan ook een beetje mee te sjoemelen.
Je vindt Jan-Peter online op janpeterbogers.nl, LinkedIn en versimpelen.info.

De boeken top 5 van Jan-Peter Bogers

 

Tao van Poeh – Benjamin Hoff

Ik herlees dit boek eens in de twee à drie jaar. Meestal als ik het leven in zijn puurste vorm weer even op een rijtje moet krijgen. Taoïsme is een levensbeschouwing met een grote dosis humor en daarmee de enige die enigszins kans maakt de waarheid te snappen. Ja, ja, dat is niet niks…
Grote Waarheden zijn altijd simpel, en helderder dan via de gesprekken tussen Hoff en Poeh krijg je ze niet voorgeschoteld. Mijn favoriete taoïstische principe is Wu Wei Wu: doen zonder te doen. Ik haal het wel eens aan binnen overheidsomgevingen. En dat vinden ze erg ingewikkeld.
Nu ik dit schrijf realiseer ik me opeens dat de Tao van Poeh, dat ik ruim 20 jaar geleden voor het eerst las, me waarschijnlijk onbewust heeft beïnvloed bij het schrijven van Versimpelen! Uiteraard moet je ook het vervolg Teh van Knorretje lezen.
[bol_product_links block_id=”bol_53591dc5146eb_selected-products” products=”666780618″ name=”Tao van Poeh” sub_id=”Shelfie Jan-Peter Bogers 1″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Of bestel op Managementboek
 
 

De alchemist – Paulo Coelho

Een jonge schaapsherder volgt zijn droom en vindt na vele omzwervingen zijn verrassende bestemming. Een modern en mysterieus sprookje. De alchemist is een meesterwerk en een klassieker, die je minstens een keer of vijf in je leven gelezen moet hebben. Hoe graag ik de nieuwere boeken van Coelho ook lees: beter dan deze heeft hij ze niet geschreven. Iedereen die De alchemist leest, voelt intuïtief aan dat hier de meest waardevolle levenslessen worden beschreven. En wie dat er niet uithaalt, heeft nog altijd kunnen genieten een prachtig, simpel en diepzinnig verhaal.
Dit boek wordt in mijn topshelfie op de voet gevolgd door TThe way of the peaceful warrior van Dan Millman. Omdat ik maar 5 boeken mag kiezen, moffel ik deze titel er bij deze nog even stiekem in…
de alchemist
Bestel of op Managementboek.nl of via bol.com
€ 15,-
 

Problemen oplossen 101 – Ken Watanabe

Geschreven voor kinderen, omarmd door volwassenen. Waarom zou je problemen groter maken als je ze eenvoudig kunt oplossen? Laat ik meteen maar de gouden tip geven over het oplossen van problemen: denk na en gebruik je gezonde verstand! Een simpel boek voor slimme mensen is dan ook de ondertitel. Gooi alle andere boeken over probleemoplossen maar weg. Een hypothesepiramide, beslisbomen, plussen en minnen: meer heb je niet nodig. This is it. No less, no more. Moeilijker kunnen we het niet maken. Wel leuker.
problemen oplossen 101
Bestel via bol.com
Alleen tweedehands beschikbaar, vanaf € 20,-.
 

Kus de visie wakker – Hans van der Loo

Visie en missie waren lange tijd vage begrippen en vooral handige woorden voor bullshitbingo. Kus de visie wakker maakt het begrip visie concreet en bruikbaar. Vul het visievierluik in (Hoger Doel, Gewaagd Doel, Kernwaarden, Kernkwaliteiten) vertaal het in een manifest (mijn hobby met teams) en je kunt als team of als organisatie gaan doen waarvoor je op aard bent. Van visie naar actie dus. En uiteindelijk naar resultaat. Weet je al waarom je bestaat je als organisatie? Waarom je doet wat je doet als team? Zo nee, lees dit boek en doe dit boek. Zo ja, hup, aan de slag! Ga doen!
kus de visie wakker
Bestel via Managementboek.nl of via bol.com.
€ 34,95
 

Think Better – Tim Hurson

Think Better presenteert een 6-stappenmodel om van een vraag of probleem naar een actieplan te komen. Het combineert creatief denken met kritisch denken, out-of-the-box denken met to the point komen. Eigenlijk bestaat iedere stap uit twee fases: 1. lijsten maken (divergeren) en 2. keuzes maken (convergeren). Sjonge, alweer zo simpel. Er lijkt wel een lijn in deze shelfie te zitten!
Het boek is goed te combineren met Making ideas happen van Scott Belsky. Samen zorgen deze boeken ervoor dat je van denken naar doen kunt overgaan. Want praten, dat doen we al genoeg. En nu hou ik mijn mond.
boek: think better
Bestel via bol.com.
€ 26,99
 
En zo ziet het eruit als je meer boeken koopt dan je ooit kunt lezen:
De boekenkast van Jan-Peter Bogers
 
Versimpelen – Projecten realiseren zonder gedoe
Het boek waarme Jan-Peter genomineerd werd voor managementboek van het jaar, Versimpelen – Projecten realiseren zonder gedoe, zetten we uiteraard ook graag nog even in het zonnetje! “In ‘Versimpelen’ vertelt Jan-Peter Bogers hoe u onnodig gedoe herkent en complexiteit doorgrondt. Vijf kernvragen, zes gedoefactoren en een toolbox met 27 technieken helpen u om te versimpelen. Talloze voorbeelden en cases laten zien hoe versimpelen in de praktijk werkt“. Klinkt goed, of niet dan 🙂 ?
Boek: versimpelen - projecten realiseren zonder gedoe
Bestel via Managementboek.nl

 
Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!
 
Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com en Managementboek.nl. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 
 
(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • Henri Koppen
    Posted 25/04/2014 11:31 am 0Likes

    Inderdaad Janine, ga voorlopig door. Ik begin er zelfs naar uit te kijken en elke week wel weer een boek voor mijn to-read lijstje.

Comments are closed.