Shelfies: de boeken top 5 van Janine Sterenborg

Al vanaf begin dit jaar zien we veel goede boekentips voorbij komen in deze shelfies-serie, waarin succesvolle ondernemers en andere slimme werkers hun boeken top 5 delen. Iedere week worden we blij verrast met een nieuw lijstje, en we zijn blij om te lezen dat ook onze lezers het een leuke serie vinden! We gaan er daarom gewoon nog even mee door. Vandaag aan het woord: Janine Sterenborg. Inderdaad: dat ben ik zelf! Na het schrijven van verschillende shelfies kreeg ik namelijk de vraag: maar welke boeken hebben jóu dan geïnspireerd? Het is wel zo eerlijk om nu ook mijn eigen top 5 te delen. Dus hierbij!

Janine leerde zichzelf lezen en schrijven voordat de basisschoollessen daarmee startten. Haar eerste leesherinnering is de Donald Duck, later verdiepte ze zich in fictie, non-fictie en literatuur. Nog steeds leest ze graag en ze heeft dan ook aardig wat boeken verslonden in de afgelopen jaren. Als schrijver laat ze zich graag inspireren door literatuur, als websitebeheerder door marketingboeken en als persoon door non-fictie en doe-boeken. Verder vindt ze het maar vreemd om over zichzelf in tweede persoon te schrijven en hoeft dit gelukkig ook niet vaak te doen. Janine is naast op Lifehacking online te vinden op haar online magazine Nordic Vibes, haar persoonlijke website JanineSchrijft en op diverse social media, waaronder Twitter, Instagram en Pinterest. Offline is ze momenteel door Scandinavië aan het reizen.

De boeken top 5 van Janine Sterenborg

Tim Ferriss – Een werkweek van 4 uur

Dit boek heeft mij doen inzien dat de levensstijl die ik rond 2007 al voor ogen had, werkelijkheid kon worden. Dat een baan op een vaste locatie niet nodig is, maar dat ik als freelance schrijver ook écht overal kan werken. Het boek heeft bij mij een mindshift veroorzaakt, van ‘Is dit niet een heel gek idee?’ naar ‘Ik ga ervoor!’. Als ik de weg even kwijt ben, herlees ik het boek en weet ik weer waarvoor ik het doe, ook al zijn mijn plannen erg verschillend van de voorbeelden die Tim Ferriss geeft.
Een aanrader voor iedereen die uit de ratrace wil stappen, een passief inkomen wil opbouwen en/of wil doen wat hij/zij leuk vindt!
Een werkweek van 4 uur - tim ferriss
€ 15,- op bol.com

€ 15 op managementboek.nl
 

Elizabeth Gilbert – Eten, bidden, beminnen

Dit is een typisch vrouwenboek. Een vriendin gaf hem aan me op precies het juiste moment in mijn leven, namelijk in een tijd waarin ik me goed kon identificeren met Elizabeth. Ze beschrijft hoe ze niet verder wil met haar man, hoe ze de toekomst die ze samen voor ogen hebben eigenlijk helemaal niet ziet zitten, hoe ze vervolgens de wereld over reist en geniet van Italiaans eten, stilte ervaart in een ashram in India en liefde vindt in Indonesië. Dit boek liet me zien dat je je leven drastisch om kunt gooien en dat het uiteindelijk goed komt. Daarnaast heeft ze een losse schrijfstijl waardoor je het boek in no time met een glimlach en een traan uitleest. 

eten bidden beminnen - elizabeth gilbert
€ 10,- op bol.com
 

Waanzinnige plannen – Marcel van Driel

Het boek Waanzinnige Plannen heeft mij doen besluiten om eerder aan mijn droomreis te beginnen dan gepland. Dit boek heeft me aan het denken gezet over mijn plannen en de manier waarop ik ze verwezenlijkte. Mijn conclusie: te veel plannen, te weinig actie. Er zijn altijd wel redenen om iets niet te doen, waardoor je geen stap verder komt. Marcel van Driel beschrijft op een fijn leesbare manier hoe hij zelf zijn dromen heeft verwezenlijkt en interviewt anderen die dat ook hebben gedaan. Daarnaast stelt hij kritische vragen die je moet beantwoorden voordat je verder mag gaan in het boek. Het beantwoorden van deze vragen door ze op te schrijven in een simpel tekstbestand deed me stilstaan bij mijn drogredenen om niet te starten met mijn droomplannen. Geld bijvoorbeeld. Het is handig, maar geen vereiste. En het mooie is: het maakt niet uit hoe klein of groot je dromen zijn. NU is de tijd om te beginnen met het verwezenlijken ervan!
Waanzinnige Plannen - Marcel van Driel
€ 18,95 op bol.com
€ 18,95 op managementboek.nl

Neem de tijd – Koen Haegens

Neem de tijd van Koen Haegens las ik in een dag uit. Met veel feiten over geschiedenis en politiek was het niet het meest makkelijke boek om te lezen, maar door de prettige schrijfstijl wilde ik na elk hoofdstuk toch weer verder lezen. Van dit boek leerde ik dat als je eenmaal ergens tijd mee bespaart, je de vrijgekomen tijd wel weer vult met andere dingen om te doen. Deden we dat niet, dan hadden we nu zeeën van tijd door de tijdbesparingen die de technische ontwikkelingen met zich mee hebben gebracht: dankzij de wasmachine zouden wij vrouwen twee dagen per week vrij kunnen hebben 😉 Maar helaas: de tijdspaarders van Momo zijn nog steeds onder ons.
Eerder schreef ik al een review over dit boek voor Lifehacking: Boekreview: Koen Haegens – Neem de Tijd.
Koen Haegens - Neem de tijd
€ 19,95 op bol.com
 

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

De vier kwadranten van Covey waren voor mij een eye opener. Het is inmiddels een jaar of vijf geleden dat ik het boek heb gelezen, maar onlangs las ik hem terug en merkte ik dat ik me alle zeven eigenschappen heb aangeleerd. De een is uiteraard verder ontwikkeld dan de ander en ik heb nog genoeg aan te scherpen, maar de basis is er. Wat het meest indruk op me heeft gemaakt is Covey’s kwadrant: werk ik in kwadrant 1, 2, 3 of 4? Regelmatig betrap ik mezelf er op dat ik in kwadrant 1 (urgent en belangrijk) aan het werk ben. Dan is het weer tijd om te prioriteren en de dag te starten met iets uit kwadrant 2 (niet urgent, wel belangrijk).
Het boek gaat over leiderschap, wat de impressie wekt dat het vooral interessant is voor leidinggevenden, maar iedereen die effectief en efficiënt wil werken, zou dit boek moeten lezen.
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
€ 26,50 op bol.com
€ 26,50 op managementboek.nl
Op reis zijn boeken niet heel praktisch. Daarom een shelfie van mijn must reads en andere interessante digitale boeken:
Lifehacking boeken top 5 shelfie janine
Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!
 
Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com en Managementboek.nl. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 
 
(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]