Shelfies: de boeken top 5 van Stan Lenssen

Al vanaf begin dit jaar zien we veel goede boekentips voorbij komen in deze shelfies-serie, waarin succesvolle ondernemers en andere slimme werkers hun boeken top 5 delen. Iedere week worden we blij verrast met een nieuw lijstje, en we zijn blij om te lezen dat ook onze lezers het een leuke serie vinden! We gaan er daarom gewoon nog even mee door. Vandaag aan het woord: Stan Lanssen.
Stan begon zijn carrière ooit als bordenwasser, maar is nu is bedrijfskundige, ict-specialist, ondernemer, blogger en International Business Coach. Stan heeft een fascinatie voor het menselijke brein. Hoe meer je de werking van dat brein begrijpt, hoe meer inzichten je krijgt in ons handelen en in wat ons drijft. Het zijn deze inzichten die Stan inzet in zijn coaching, waardoor zijn cliënten persoonlijk groeien en sterker worden in het ondernemen. Zijn credo is: geniet van de reis. Stan is online te vinden onder het pseudoniem Vrije Werker op de site VrijeWerker.nl en op bijbehorende Facebook-pagina. Onder zijn eigen naam vind je hem op Facebook, Twitter en LinkedIn.

De boeken top 5 van Stan Lanssen

1. Een compleet nieuw brein – Daniel Pink

Een zeer visionair werk. Daniel Pink maakt een haarscherpe analyse van onze veranderende wereld en het bijzondere tijdperk waarin we leven. Vooral voor de westerse ondernemingsdrift heeft dit grote gevolgen. Hij schetst de drie grote invloeden waaraan we in dit tijdsgewricht blootstaan. Die maken dat werk voor ons een heel andere betekenis en invulling dient te krijgen. Als we onze welvaart en ons welzijn willen laten overleven tenminste. Op een geniale manier koppelt hij dit aan de wijze waarop we sinds de industriële revolutie ons creatieve brein hebben verwaarloosd en ons analytische brein hebben gekoesterd. Daniel Pink toont ons ook dat daarin meteen de oplossing ligt.
Een fantastische analyse en een fantastische visie die helemaal aansluit bij mijn persoonlijke thema: het Vrije Werken. Lezen! Of je nu ondernemer bent, carrièretijger of politicus. Je gaat inzien wat echt belangrijk is voor jouw bedrijf of baan in onze nieuwe wereld.
Een compleet nieuw brein

2. Joop van den Ende, de biografie – Henk van Gelder

We hebben allemaal grote voorbeelden nodig. Mensen die je inspireren en motiveren. Joop van den Ende is voor mij zo iemand. Een Amsterdamse volksjongen met niet meer dan een ambachtsdiploma in zijn achterzak, die het tot een van de grootste ondernemers van Nederland schopt. Hij volgt zijn hart. Maar dan ook ècht! Hij gaat daarvoor door diepe dalen, lijdt onvoorstelbare verliezen en komt er toch steeds sterker uit. Zijn volharding dwingt een mateloos respect af.
Je voelt het in je botten als je deze biografie leest. Helder en vlot geschreven door Henk van Gelder. Het boek geeft je ook een leuk kijkje achter de coulissen van televisie- en theatermakend Nederland.
Grootste les voor ondernemers: er is maar één mogelijke belemmering voor je succes. Wie denk je dat dat is?
Joop van den Ende 

3. De zin van het bestaan – Viktor Frankl

Aangrijpende non-fictie en misschien wel het meest indrukwekkende boek dat ik gelezen heb. Dit is het relaas van de Oostenrijkse psychiater Viktor Frankl die in de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp terecht komt. Hij verliest daar zijn familie en zijn geliefde vrouw. Het leven is er erbarmelijk. Verdriet, honger, ziekte, dood en verderf. Ondanks de omstandigheden is Viktor Frankl vastbesloten zijn waardigheid te behouden en zich staande te houden. Hij zoekt en vindt in zichzelf een onoverwinnelijke mentale kracht.
Dit boek leert ons een grote les. Voor geluk en vrijheid heb je niets nodig. Geluk en vrijheid hebben niets te maken met materiële zaken of met je vrij kunnen verplaatsen. Het zijn mentale attitudes waar je zelf aan kunt werken. Viktor Frankl laat ons zien dat alles wat we nodig hebben al in ons zit.
de zin van het bestaan
 

4. Feel the Fear and do it Anyway – Susan Jeffers

Als je onderneemt stap je voortdurend uit je comfortzone, je doet steeds nieuwe dingen en de stappen worden steeds heftiger. Dat heeft tot gevolg dat angst regelmatig de kop opsteekt. Ellendig, want het voelt niet fijn en je angsten kunnen je ontzettend blokkeren.
Ik heb gezocht naar wegen om daarmee om te gaan. En naar antwoorden op vragen over angst: hoe ontstaat het, kun je het vermijden, etcetera? Susan Jeffers wijst mij veel van die wegen en geeft heel veel antwoorden. Het boek biedt fantastische oefeningen en is vol bezieling geschreven.
Een geweldig stoeiboek. Ik sla het heel vaak open en blijf erin krabbelen, aantekenen en markeren. Ik geloof niet dat ik daar ooit mee stop, dus heb ik een reserve-exemplaar klaar liggen.
Feel the fear and do it anyway

5. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

In mijn zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘waar schuilt succes voor ondernemers in?’, was dit één van de eerste boeken die ik las. Het is voor mij nog steeds een soort van bijbel. Napoleon Hill is een van de grootste succesfilosofen van de moderne tijd. Geen ander heeft er zoals hij een levenswerk van gemaakt om de eigenschappen van succesvolle mensen te onderzoeken en op zoek te gaan naar wetmatigheden daarin. In zijn leven heeft hij meer dan 500 mensen geïnterviewd op dit vlak. Grote namen als Edison, Carnegie (mentor en beschermheer van Napoleon Hill), Roosevelt en Gandhi.
Think and Grow Rich gaat over rijk worden, maar in een veel diepgaandere context dan vaak wordt uitgelegd. Napoleon Hill geeft je in dit boek het grote inzicht dat naar succes streven een innerlijke tocht is, waarbij je bereid moet zijn om voortdurend aan jezelf te werken. Je zult uiteindelijk ervaren dat de grootste beloning je persoonlijke groei is.
think and grow rich
 
 
shelfie Stan Lenssen
 
 
Wil jij je #Shelfie tonen? Doe mee via Twitter met de hashtag #shelfie!
 
Disclosure: de links van de boeken leiden via een affiliate-link naar naar bol.com. Waarom? Het onderhouden van deze site kost geld, en als je via een van deze links een boek besluit te kopen, geef je Lifehacking zonder dat het je iets extra’s kost een financieel steuntje in de rug. Uiteraard zijn alle boeken 100 % gemeende aanraders die de tipgever die aan het woord is eerlijk aanbeveelt. 
 
(Fotocredits ‘Old books on a wooden shelf’: Donatas1205 via Shutterstock)

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]