“De Sint liep te denken, wat hij Jan dit jaar moest schenken…” Kom jij net als vele anderen niet verder dan deze regels bij het schrijven van een sinterklaasgedicht en schrijf je ieder jaar last minute rijmpjes? Met de onderstaande tips heb je binnen no time (of iets langer) een persoonlijk gedicht geschreven. Lees ook: 8 low-budget cadeautjes voor Sinterklaas.
Sinterklaas is geen serieuze aangelegenheid, maar moet vooral gezellig zijn. Verwacht geen tips voor hoogdravende gedichten, maar wel simpele manieren om een luchtige, rijmende, tekst op papier te zetten.
1. Voor wie is het gedicht?
Wat je voor gedicht schrijft, is afhankelijk van de persoon voor wie je het schrijft. Ga bij jezelf na wat je weet over diegene. Interesses, werk, behaalde successen, grappige anekdotes, huisdieren, gezin: schrijf alles wat in je opkomt op, alles is in potentie geschikt voor een gedicht.
2. Bij welk cadeau hoort het gedicht?
Het gedicht hoort bij het cadeau dat na het voorlezen uitgepakt wordt. Je kunt een link leggen naar het cadeau en naar de eventuele surprise die je erbij gaat maken. Schrijf alle kenmerken van het cadeau op, daarbij mag je best buiten de lijntjes denken.
3. Voeg deze twee samen
Heb je het lootje getrokken van je oom Jan en wil hij graag een Garfield-pocket? Dan kun je uit de informatie die je bij bovenstaande punten hebt opgeschreven overeenkomsten gaan zoeken. Jan kijkt bijvoorbeeld graag CSI (een spannend verhaal van drie kwartier), leest graag Garfield (een grappig verhaal van drie plaatjes) en werkt in een koelmagazijn. Bedenk dan bijvoorbeeld een spannend verhaal waar Garfield de hoofdrol in speelt als inspector Garfield, die een verdwijning van een bloemkool in het koelmagazijn waar Jan werkt op moet lossen.
Drie punten bij elkaar zetten heeft overigens meestal het beste effect. Twee is vaak te weinig, terwijl vier het weer te ingewikkeld maakt. Bedenk wel: wil je in je gedicht al verklappen wat erin zit, of alleen een tipje van de sluier oplichten?
4. Het dichten
Het vinden van rijmwoorden is vaak een crime. Kom je er niet uit, dan zijn er de volgende opties:
– zoek een vervanging van het woord dat moet rijmen
“De Sint liep te denken malen, wat hij dit jaar voor Jan moest halen“.
Goede hulpen hierbij zijn synomiemen.net en rijmwoordenboek.net
– verbouw de zin of plak er één extra tussen voor ABAB-rijm
Bijvoorbeeld:
“Garfield liep binnen in het koelmagazijn het koelmagazijn binnen,
en daar zag hij in plaats van de bloemkool een lege plek
Garfield wist meteen waar hij moest beginnen,
en haalde zijn vergrootglas uit zijn leren jack”.
– Niet alles hoeft taaltechnisch te kloppen
Lukt het niet met het anders beschrijven van iets zonder een kromme zin te maken, maak dan maar eens een kromme zin.
“Garfield zag een vingerafdruk
op een glas dat stuk was dat was stuk”.
Doe dit niet te vaak, na twee keer in een gedicht is het meestal niet meer grappig.
5. Het verhaal
Men houdt over het algemeen niet van het voorlezen van lange gedichten. Dit betekent uiteraard niet dat je geen lang gedicht mag geven! Het ligt aan de relatie tussen jou en de persoon voor wie je het schrijft, of het gewaardeerd wordt.
Bedenk van tevoren wat je wilt schrijven, schrijf eventueel in korte zinnen op wat je in het gedicht wilt zetten. Om dit in dichtvorm te schrijven, heb je misschien wel twee tot vier zinnen nodig om een van de regels uit je beschrijving te verwoorden. Bovenstaande dicht over Garfield zou bijvoorbeeld een uitwerking kunnen zijn van ‘Garfield komt het magazijn in en start met zijn onderzoek’.
Schrijf vooral ook beeldend. ‘Garfield start met zijn onderzoek’ spreekt lang niet zo tot de verbeelding als wat hij dan precies doet, zoals in de vier dichtregels.
Ken je degene voor wie je moet schrijven niet zo goed? Dan zijn er genoeg verhalen over Sinterklaas waar je mee uit de voeten kunt. En die vind je uiteraard heel simpel door ‘sinterklaasverhalen‘ in te voeren op Google.
Succes en veel plezier met het vieren van Sinterklaas!