Sitereview: MoneyBird

Onlangs werd ik gewezen op een nieuwe website. MoneyBird is een online dienst waarmee je sneller en eenvoudiger professionele facturen kunt maken. De homepage ziet er overzichtelijk uit en het is meteen duidelijk dat de makers goed nagedacht hebben over usability en de Getting Real principes van 37signals nastreven.

screenshot moneybird

Op de site kan je facturen en contacten aanmaken en beheren. Wanneer je eenmaal lid bent geworden (tot 3 facturen per maand gratis) kun je direct beginnen met facturen aanmaken. Het aardige is dat je facturen aanmaakt in een scherm en het er meteen als een factuur uitziet. Ook het aanmaken van nieuwe contacten/klanten kan direct vanuit de factuur. Na het maken van een factuur kun je de factuur versturen per e-mail maar er is ook een optie om de factuur per post te laten versturen voor slechts 1 euro. Handig voor klanten die nog geen facturen per e-mail accepteren. In de instellingen is het ook mogelijk een e-mailadres op te geven voor een kopie van de factuur, voor je boekhouder bijvoorbeeld. Het is ook nog mogelijk periodieke facturen automatisch te laten versturen.

Al met al een hele mooie, gebruiksvriendelijke website die goed doet wat hij moet doen. Er is een mogelijkheid om een overzicht te genereren van facturen per maand, jaar en een zelfgekozen periode. Handig voor opmaken van een balans. Wat ik in de website mis, is het kunnen invoeren van inkomende facturen en het automatisch genereren van balans en kwartaal-/jaaroverzichten. Met deze uitbreiding zou de website zichzelf ontstijgen en een concurrent kunnen worden in een segment van de markt van financiële services waar het nog rustig is; simpele functionele websites voor kleine ondernemers. Gelukkig staan de makers open voor suggesties en reageren ze (o.a. via Twitter) zeer snel op vragen en suggesties.

De website is niet voor elk bedrijf geschikt, want het is duidelijk gericht op de kleine zelfstandige, zoals de makers zelf. Ik heb veel vertrouwen in de ontwikkeling van deze site. De makers volgen beproefde design principes (Getting Real), luisteren naar wensen van de klant en hebben een goede interne overlegstructuur. Hoe weet ik dit? Door de openheid van de makers op hun blog en Twitter. Een aanrader.

Links bij dit artikel:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Jarik Oosting
  Posted 07/06/2016 3:43 pm 0Likes

  Bij toeval kwam ik deze blog tegen en na wat Googelen een onafhankelijk website waar het wel mogelijk is om factuur software te vergelijken: https://factuurprogramma-vergelijken.nl/. Kennen jullie deze site al?

 • Ernst Wemmers
  Posted 21/02/2010 10:23 pm 0Likes

  Sinds kort is ook de website http://www.onfin.nl gelanceerd waar gebruikers online en gratis hun administratie kunnen beheren. Zeker ook de moeite waard om eens te bekijken!

 • Freddie Leeman
  Posted 08/08/2009 8:38 am 0Likes

  UPDATE: Ook bij FactuurSturen.nl kunnen ontvangers van facturen nu betalen met iDEAL.

  meer informatie: http://www.factuursturen.nl/blog/?p=164

 • Korting
  Posted 14/06/2009 4:49 pm 0Likes

  Wat Tijmen zegt is terecht. Veel vergelijkingswebsites worden onderhouden door ondernemingen die zelf ook speler zijn op deze markt!

  WeFact (www.wefact.nl) biedt een volledig administratie en facturatiepakket aan om online te factureren. iDeal wordt ondersteund, facturen kunnen volledig naar eigen huisstijl worden opgemaakt (geen beperkingen!) en op zeer korte termijn wordt het mogelijk om elektronische bankafschriften in te laden.

  Doordat wij op deze punten ‘uitblinken’, merken wij dat wij veelal niet worden opgenomen in het overzicht omdat hun eigen product dan minder goed eruit zou komen.

  Dit is erg jammer.

 • Tijmen van Dobbenburgh
  Posted 05/05/2009 11:43 am 0Likes

  Beste Han,
  onlinefactureren.net biedt inderdaad een overzicht van alle aanbieders maar doet dit NIET ONAFHANKELIJK. Het is van de makers van factuursturen dus neem het met een korreltje zout, ze missen zelf nml ook erg veel handige functies (iDeal betalen, factuur in eigen huisstijl, xml import, etc) in hun pakket maar die laten ze erg slim achterwege in de vergelijking. Eerlijker is het om zelf goed te kijken naar de aanbieders:

  http://www.digitalefactuur.nl
  http://www.factureren.net
  http://www.moneybird.nl
  http://www.factuursturen.nl
  http://www.earny.nl

 • Han Poorthuis
  Posted 03/03/2009 9:31 am 0Likes

  Voor een overzicht van alle aanbieders, de functies en de kosten staat er op http://www.onlinefactureren.net een mooie tabel. Mocht je overwegen om online te gaan factureren dan kun je voor de functies die je zoekt de goedkoopste aanbieder vinden.

 • Robbie Veldwijk
  Posted 16/02/2009 3:36 pm 0Likes

  Erg mooie site en functie! het is dat ik het nog niet echt nodig heb, anders zou ik het denk ik wel gaan gebruiken! Succes Edwin en de rest!

 • Joost Diepenmaat
  Posted 13/02/2009 11:32 am 0Likes

  @Emile, tamlijk onverwacht, maar vanaf a.s. maandag is de elektronische handtekening op een inderdaad factuur niet meer verplicht.

 • Emile
  Posted 10/02/2009 2:03 pm 0Likes

  Er is Europese regelgeving in de maak waarbij aan electronische facturen niet langere andere eisen gesteld worden dan aan papieren facturen.

  Volgens PWC kunnen ondernemers facturen voortaan ook als word of pdf-bestand opsturen zonder deze te voorzien van een electronische handtekening.

  Zie: http://www.fd.nl/artikel/11022863/elektronisch-factureren-makkelijker

 • Edwin Vlieg
  Posted 09/02/2009 1:02 pm 0Likes

  We vinden het leuk om te zien dat gebruikers het belang van de elektronische handtekening ook inzien. Het is toch geen primaire feature van je product, maar wel verplicht volgens de wet. De implementatie kostte veel tijd, dus we zijn blij dat de gebruikers dat ook waarderen.

  Overigens klopt niet alle informatie over facturen.net en factuurdesk die hierboven staat. Zo praat facturen.net over het aantal facturen per JAAR, niet over facturen per maand. Je krijgt dus 10 facturen per maand gratis, daarna betaal je €15,- per maand. Factuurdesk heeft volgens mijn informatie geen elektronische handtekening op hun facturen zitten. Die facturen zijn dus ook niet BTW aftrekbaar, net zoals bij facturen.net

 • Hans Poorthuis
  Posted 09/02/2009 8:33 am 0Likes

  @Joost, ook de andere grote spelers op het gebied van online boekhouden en factureren zoals Exact, FactuurSturen.nl en FactuurDesk.nl werken met een geavanceerde digitale handtekening.

  @Danny, bij FactuurSturen.nl betaal je inderdaad per factuur, maar ik zag vorige week dat je nu ook maar maximaal 10 euro betaalt per maand. Dan betaal je dus nooit meer dan bij de anderen. Ik zit overigens zelf bij factuurdesk maar ik betaal in mijn ogen maandelijks te veel en overweeg om over te stappen. Het enige voordeel van FactuurDesk is de agenda functie welke goed werkt voor tijdschrijven maar deze gebruik ik vrijwel niet.

 • Joost Diepenmaat
  Posted 08/02/2009 7:59 pm 0Likes

  @Hans, je kritiek op facturen.net is inderdaad correct. Zonder een elektronische handtekening, of een ander middel dat volgens de belastingdienst voldoet kan de belastingdienst de factuur voor bijvoorbeeld BTW aftrek weigeren.
  MoneyBird zet geheel automatisch een elektronische handtekening op iedere factuur, zie: http://www.moneybird.nl/tour/signature

 • Hans Poorthuis
  Posted 08/02/2009 5:09 pm 0Likes

  Facturen.net mag dan misschien gratis zijn voor mensen die minder dan 120 facturen per maand versturen maar de website is een warboel. Dat hebben de jongens van FactuurDesk en FactuurSturen toch wel een stukje eenvoudiger. Daarnaast worden de PDF bestanden van Facturen.net niet voorzien van een geavanceerde digitale handtekening. Wat is strijd is met de wet. Klanten van gebruikers van facturen.net kunnen hier problemen mee krijgen doordat de BTW niet terug te vorderen is. Ik wil elke ondernemer deze website dus absoluut afraden!

 • Danny Dekkers
  Posted 08/02/2009 1:03 pm 0Likes

  Ik zie steeds meer van dit soort online facturatie pakketten voorbij komen. Hoewel de prijzen en functies uiteenlopen heb ik na een kleine week oriënteren gekozen voor http://www.factuursturen.nl. Omdat ik zelden factureer betaal ik bij deze website het minste (betalen per factuur). Mijn proefperiode van 2 maanden zit er nu bijna op maar ik heb mijn weg inmiddels gevonden en zal voorlopig niet overwegen over te stappen. Overigens een nette review. Bedankt!

 • Dereck
  Posted 08/02/2009 12:31 pm 0Likes

  Ziet er goed uit maar ik gebruik zelf http://www.facturen.net. Tot 120 facturen per maand (!) gratis. Werkt goed, je kan ook je debiteuren een eigen username en password geven voor wanneer de factuur klaar verstuurd en ze hebben betaald ze makkelijk de betaling kunnen volgen etc. Ben er zelf erg tevreden over. Heb niet zoveel klanten en kom daarom goed uit de voeten met deze website. Zeker een aanrader als alternatief op deze website.

 • Aaron Peters
  Posted 07/02/2009 1:51 pm 0Likes

  Ik kan me helemaal vinden in deze positieve review.
  Moneybird is een prettige dienst en doet gewoon wat je wilt en verwacht.
  Hulde aan de makers en complimenten voor hoe zij met suggesties en feedback omgaan!

Comments are closed.