Sla noodnummers duidelijk op in je telefoon

Een tip die we via onze tiplijn binnenkregen van Henri Kaper.

cellphonesEen tijd geleden was er eens een item in het nieuws van de politie. Bij ongelukken hebben slachtoffers meestal wel een mobieltje bij zich, maar de agenten treffen daarin dan een lange lijst met voornamen aan en weten dan niet wie ze zouden kunnen bellen. Het item ging over een systeem voor mobieltjes om informatie over de eigenaar in op te slaan (dat nog steeds op zich laat wachten, geloof ik).

Ik zit voor m’n werk veel op de weg en heb dit probleem simpel opgelost door de contacten als volgt in m’n mobieltje op te slaan:

A Echtgenote
A Huisarts
A Ouders
A Schoonouders
A Zus

Door de beginletter A staan deze als eerste in de lijst en omdat ik geen voornamen gebruik is het in geval van nood meteen duidelijk wie men moet hebben.

Verder heb ik m’n contacten gesorteerd met de beginletter P voor prive, de W voor werk en de K voor klanten.

Heb je ook een slimme lifehack? Laat het ons weten via het contactformulier!

(Foto: Gaetan Lee)

Update redactie: Veel reacties gaan over het gebruik van ICE (In Case of Emergency) om noodnummers op te slaan. Uiteraard kunnen beide systemen naast elkaar bestaan in je adresboek.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

33 Comments

 • AHA
  Posted 23/09/2008 10:12 am 0Likes

  Mijn oude telefoon wilde nog wel eens spontaan de eerste van de lijst gaan bellen. Die plek is voorbehouden aan het nummer van mijn vrouw (beginletter B). Dat voorkomt dat ik per ongeluk de Alarmlijn 112 bezet houd πŸ˜‰
  Enkele nummers die ik wel eens nodig heb krijgen daarom een zetje naar achteren. Beltegoed: zbeltegoed. (z112, ztuig)
  SOS staat minder hinderlijk midden in de namenlijst.
  Goeie tip van Arie die *.

 • Arie
  Posted 18/09/2008 3:31 pm 0Likes

  Ik gebruik ook al een hele tijd ICE. Zet wel achter het in te vullen telefoonnummer een sterretje*. Op deze manier komt het nummer niet dubbel terug in je lijst! Ik gebruik 4 nummers, dus ICE 1, ICE 2, etc. elk met daarbij het nr wat gebeld moet worden, bv 0612345678*.

 • Andere Joost
  Posted 25/08/2008 1:48 pm 0Likes

  ICE is inmiddels echt de internationale standaard om dit te doen en in ongeveer alle landen van de wereld bekend.

 • Joost
  Posted 18/08/2008 11:47 am 0Likes

  Noem het maar ouderwets, maar ik heb noodnummers gewoon op een briefje in mijn portemonnee zitten. Reden hiervoor is vooral dat als er hulpdiensten nodig zijn, er een grote kans is dat mijn telefoon het simpelweg niet meer doet. Als ik met 150kmpu van m’n motor afval, dan verwacht ik niet dat mijn botten en telefoon heel blijven. Een papiertje, gaat niet so snel stuk, of ik moet wel heel lang over het asfalt schuren.

 • Ron
  Posted 17/08/2008 12:34 pm 0Likes

  Ik denk dat de gemiddelde hulpverlener er wel uit komt mocht ie sos ice of alarm tegenkomen in je telefoonlijst.

  En inderdaad ICE is al jaren bekend bij denk ik 75 % vd bevolking en de andere 25 % moeten maar gauw volgen voordat we als nederland regelland weer iets anders willen…..

  ICE is okay is mijn mening.

  Ron,Spijkenisse

 • Anouk
  Posted 12/08/2008 1:01 am 0Likes

  Superbongo,

  Ik snap dat het hier gaat over ICE-nummers. Maar zoals ik aangaf, doe ik daar vooralsnog niet aan. Wil niet zeggen dat dit bericht me daarover niet aan het denken heeft gezet, want ik ben absoluut van plan binnenkort even zo’n lijstje aan te maken.

  Echter deed het onderwerp me dus denken aan mijn opdrachtgevers-lijstjes. Vandaar dat ik het hier deel, aangezien dat lijkt me net zo goed een “lifehack” is. Misschien heeft men wat aan mijn idee, misschien komen ze daardoor op een ander goed idee, zou leuk zijn.

  Sla ik daarmee met mijn comment direct “de plank mis” als ik gewoon geen goede ICE-tips had?

 • Abbe
  Posted 06/08/2008 12:24 pm 0Likes

  ICE is internationaal bekend.
  ICE Girlfriend, work, parents.
  Tja wat je zelf het handigst vindt.
  ICE staat niet bij de A maar bij de I.
  Sommige zeggen dat dan de hulpverlener moeite moet doen om te bellen. Tja als je zelf niet kan bellen moet ie ook moeite voor jou doen om je in leven te houden ofzo.
  Laten we zo zeggen dat het aan het moment ligt wie er gebeld gaat worden en of er gebeld gaat worden.
  @bob de Vries: een sticker op je telefoon slijt af.

 • Bob de Vries
  Posted 05/08/2008 7:17 pm 0Likes

  Gek idee misschien, maar waarom niet een duidelijke sticker op de achterkant van de telefoon met daarop iets als:

  “in case of emergency call 555-1234”

  Lijkt me duidelijker dan iets vaags in je (gelockte) telefoon zetten. Elke seconde telt soms.

 • Simon
  Posted 05/08/2008 1:14 pm 0Likes

  Ik heb gewoon een groep contactpersonen aangemaakt, met als groepnaam ICE

 • Arjan
  Posted 04/08/2008 1:32 pm 0Likes

  Allemaal leuk een aardig, die noodnummers. Echter, mijn telefoon, sim en geheugenkaart hebben alledrie een eigen pincode om misbruik te voorkomen. Vijf minuten na het bellen gaat mijn telefoon niet alleen op keypad lock (de beroemde menu * unlock code) maar moet je ook een pincode invoeren om hem te unlocken. De SIM eruit halen en in een ander toestel doen heeft ook geen zin, ook dan vraagt de SIM om een PIN code.

  Heel veel zakelijke bellers, vaak met email etc op hun toestel, hebben dit standaard (al dan niet verplicht door de systeembeheerder van hun bedrijf) om hun gegevens te beschermen: ik heb het zelf ook verplicht gesteld binnen onze organisatie. Deze toestellen zijn dus nooit uit te lezen door hulpverleners, tenzij ze de code kennen of deze aan jou kunnen ontfutselen terwijl jij daar dood ligt te gaan πŸ™‚

  “HALLO MENEER, KUNT U MIJ HOREN? MOGEN WE UW PINCODE VAN UW TOESTEL EVEN???”

 • Joep P.
  Posted 03/08/2008 4:47 pm 0Likes

  Ik doe het al jaren zo:

  ALARM-ICE-SOS en dan naam van partner etc. Dit kan je ook herhalen met een andere naam daarachter. Zo denk ik dat men internationaal wel weet wat de bedoeling is. Wat ik wel zou willen weten of er in AziΓ« (China) en Arabische landen een (zelfde ICE?) standaard is.

 • Jan vdP
  Posted 03/08/2008 9:17 am 0Likes

  En ik heb ook ICE’s in mijn adresboekje. ICE-1 Wife, ICE-2 Parents etc.

  Goede tip om een spatie er voor te zetten. Zojuist toegepast, werkt zoals het hoort in mijn telefoon.

  Ook ik denk/dacht dat ICE nogal onbekend was, maar uit de vele reacties in deze blogpost blijkt dat toch heel wat mensen dit kennen.

  πŸ™‚

 • Jannie
  Posted 03/08/2008 4:27 am 0Likes

  Jullie klok loopt trouwens voor πŸ˜‰

 • Jannie
  Posted 03/08/2008 4:24 am 0Likes

  Dat het met de spatie bovenaan komt te staan klopt niet. Dan komt het bij de I . Net geprobeerd. ik zoek nog

 • Superbongo
  Posted 03/08/2008 3:10 am 0Likes

  zoals eerder gezegd je kan de A weg laten en alleen (spatie) en dan de afkorting van jou voorkeur gebruiken. De spatie word alfabet technisch door mobiele toestellen gezien als een teken wat eerder komt dan welke letter dan ook, en word om die reden dus altijd bovenaan geplaatst

  Vooral als je graag SOS wil gebruiken ipv de internationale standaard, anders zou het ook nog wel eens verward kunnen worden met ASO’S :p

 • Thomas
  Posted 03/08/2008 2:50 am 0Likes

  Ik weet zeker dat zo’n anderhalf jaar geleden een (semi-)overheidsinstantie (ministerie? politie?) in Nederland een campanje heeft gevoerd voor het gebruik van SOS, i.p.v. ICE.
  Reden: ICE is gebonden aan de Engelse taal, SOS is wereldwijd en van oudsher bekend als noodoproep.
  Dus voor mij is het al jaren A SOS 1 + naam, A SOS 2 + naam, enz.
  Ook op het ANWB-medaillon dat ik al jaren om mijn nek draag met mijn persoonlijke gegevens (bloedgroep, medicijnen, enz.) staat met grote letetrs: SOS.

 • Jannie
  Posted 03/08/2008 2:38 am 0Likes

  Ik gebruik ICE al zo’n 3 jaar maar ik heb het vermoeden dat deze afkorting nog niet bekend is. Het zou goed zijn als hier meer bekendheid aan gegeven zou worden door hulpdiensten c.q. overheid.
  Met A(spatie)ICE staat het nummer ook bovenaan de lijst

 • Daan
  Posted 03/08/2008 1:34 am 0Likes

  Je hebt toch voorkeuze nummers in je mobiel??

  Van 2 tot 9 kun je meestal inprogrammeren volgens mij.

  dus

 • Superbongo
  Posted 03/08/2008 1:32 am 0Likes

  Anouk,
  Heel erg slim van je en lekker makkelijk voor jezelf ook maar jij slaat de plank nu ff helemaal mis.

  Het gaat hier niet om een lekker georganiseerde contact lijst maar om een melding waaruit hulp diensten snel en makkelijk kunnen achterhalen wie zijn zouden moeten bellen als jij. lekker in je auto zit te gorgelen in je eigen bloed en zij geen nuttige info meer uit jou zouden kunnen krijgen.Ze kijken in je contact lijst en zullen meteen denken “goh die heeft het netjes georganiseerd” en kunnen daar dan vervolgens niets mee.

  Nee de ICE standaard is als sinds jaar en dag bekend bij alle internationale hulp diensten.
  *tip* Waarbij het handig is om ICE met een voorgaande spatie in te voeren zodat deze ten alle tijde helemaal boven aan je contact lijst komt *tip*.

  [reply @ J.] Nu komen de Nederlandse providers weer met een helder idee. De Nederlanders die altijd met het vaandel voorop lopen voor wat betreft regelgeving en procedures. Zij willen, door er weer een lading geld tegen aan te gooien, “SOS” gaan promoten als standaard voor de indicatie. Omdat “ICE” te onbekend zou zijn. Nou sorry hoor “SOS” is net zo onbekend voor wat betreft telefoon lijsten. Kunnen ze beter voor “ICE” gaan promoten.

  [reply @ IJsbrand] En dan over het ITU (International Telecommunication Union) dat meldt dat ze in landen waar ze niet de Romeinse tekens hebben, maar bijvoorbeeld gebruik maken van een Arabische teken set, onze letters niet zouden herkennen en dat we daarom maar beter de cijfers 01, 02 en 03 zouden moeten gaan gebruiken. Als voorbeeld geven zij “01father”, “02wife” or “03husband”. Las ik net niet dat mensen die bijvoorbeeld een Arabisch tekenset gebruiken en onbekend zijn met de Romeinse tekenset hier weinig mee kunnen.

  Trouwens als je in zo’n land bent en je krijgt iets en zo’n persoon zou dan voor 01, 02 of bijv 03 omdat hij de term β€œICE” niet begrijpt. Hoe moet hij zich dan aan de gebelde duidelijk maken dat er wat gaande is.

  Nee gewoon (spatie)ICE. Ik mag hopen dat een beetje nood(hulp/dienst)verlener toch wel een minimale beschikking heeft over de Engelse taal. Tenzij je natuurlijk in Frankrijk bent, maar daar zijn ze gewoon arrogant.

  Enkele replies NIET bedoeld als aanval maar als standpunt verduidelijking.

 • peet
  Posted 02/08/2008 11:46 pm 0Likes

  ja ik gebruik ook ice en voor de zekerheid sos
  zit je altijd goed…

 • Anouk
  Posted 02/08/2008 10:09 pm 0Likes

  ICE doe ik vooralsnog niet aan. Wel heb ik als freelancer natuurlijk te maken met veel verschillende bedrijven. Zowel in mijn facturatie als offertes als in mijn telefoon maak ik gebruik van standaardafkortingen voor bepaalde bedrijven/opdrachtgevers. Zo heb ik “RSV Jan” en “RSV Jannie” en zo nog 3 nummers “RSV” (Jan & Jannie even verzonnen).

  Op die manier heb ik ca. 8 tot 10 lijstjes van meerdere nummers van mensen bij hetzelfde bedrijf in mijn telefoon staan.

 • Superbongo
  Posted 02/08/2008 8:25 pm 0Likes

  Het systeem ICe is al jaar en dag bekent bij de internationale providers
  en voor de mensen die lopen te zeuren dat ice ergen middel in het alfabet komt te staan
  het is de bedoeling dat je hem op slaat als (spatie)ICE naam

  daarnaast is het natuurlijk de bedoeling dat je Iemand iced die het goed met je voor heeft en dus ook de moeite zal nemen als hij/zij gebeld word met info

  .. “the owner of this number just got driven over by a car and this numer is placed in his/ her fone can you identify the number and person please”

 • bart
  Posted 02/08/2008 5:12 pm 0Likes

  @Tom Reden is dat ik geen ICE in de naam hoef te zien, en dat ik dus niet moet nadenken dat ik bij de I moet kijken.
  Aangezien ik veel vaker in mijn telefoon kijk dan een of andere hulpverlener, ga ik het natuurlijk niet voor mezelf lastiger maken πŸ˜€
  (Maar het is persoonlijk natuurlijk, ik ga ook geen A, P of W voor namen zetten. )

  Overigens vind ik “ICE Broer” zoals J. betoogt ook de plank misslaan.
  Ten eerste het taal-probleem, ten tweede is ICE1 duidelijk dat dit het eerste en belangrijkste nummer is. Daarna ICE2 etc.
  Het zal de hulpverlener een biet zijn of eerst de ouders of de broer gebeld wordt. Voor jezelf kan dat wel degelijk een verschil uitmaken. Misschien wil je liever dat een goede vriend(in) eerst gebeld wordt, in plaats van je zus die je bijna nooit spreekt.
  Niet alle families leven nog in harmonie met elkaar (helaas, maar waar), maar misschien wil je je ouders dan uiteindelijk nog wel als ICE6…

 • Tom
  Posted 02/08/2008 4:27 pm 0Likes

  Moet zeggen dat ik ICE een stuk makkelijker vind dan het door de auteur genoemde systeem. Het is internationaal meer bekend, als je bv. in Frankrijk een ongeluk krijgt zal de gendarmerie niet gelijk bedenken dat A echtgenote staat voor je partner.

  Wel is het A, B, C systeem inderdaad handig om je veelgebelde nummers bovenaan te houden, om werk en prive te scheiden, of in geval van projectmatig werk, de mensen van verschillende projectteams bij/uit elkaar te houden, zodat je de ‘ProjectA Jan de Vries’ niet verwart met de ‘ProjectB Jan de Vries’.

  @ bart, ik snap je punt niet helemaal, verwachten dat een hulpverlener veel moeite gaat doen om het juiste thuisfront op de hoogte te stellen lijkt me niet helemaal fair. Bovendien als je gewoon ‘ICE1 pa en ma’ in je telefoon op slaat met daarachter het nummer van je ouders gaat dat prima. Het enige waar je op moet letten is dat je als je het nummer van je ouders zoekt je in het vervolg bij de i moet kijken (al zoeken sommige nieuwe telefoons ook op het tweede woord), en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dat vrij snel went.

 • bart
  Posted 02/08/2008 3:45 pm 0Likes

  Nadeel van ICE of een ander alias vind ik, dat als je 2x hetzelfde nummer in je telefoon hebt, bijv. als ICE en als gewone naam, je bij een binnenkomend gesprek geen naam in beeld krijgt.
  Hiervoor heb ik ‘ICE1 = pa en ma’ ‘ICE2=naam broer’ etc. Met als nummer 0000. Waarbij de namen natuurlijk zo in het adresboek staan.

  De hulpverlener moet dan iets meer moeite doen, maar dat is dan maar zo.

 • ijsbrand
  Posted 02/08/2008 3:12 pm 0Likes

  De ITU (International Telecommunication Union) heeft vorige week voorgesteld om tot een internationale standaard te komen, op dit gebied. Zij zien graag dat de belangrijkste contacten in het telefoonboek van een mobieltje voorafgegaan worden van een nummer. 01, 02, 03, etc.

  http://www.itu.int/newsroom/press_releases/2008/21.html

 • Frank Meeuwsen
  Posted 02/08/2008 2:48 pm 0Likes

  Het artikel is aangevuld met informatie en link over ICE

 • Rogier
  Posted 02/08/2008 2:35 pm 0Likes

  Ik gebruik inderdaad ook ICE.. Echtgenote lijkt me ook niet echt een ideale oplossing als je net in het buitenland zit. Ook maakt deze oplossing het niet duidelijk wie ze allereerst zouden moeten bellen… De letters P, W, K zijn echt heel erg handig… ik mis een goede sorteer manier in een telefoon adresboek hiervoor! handig dus dankje wel!

 • Paula
  Posted 02/08/2008 2:01 pm 0Likes

  ICE is bekend bij ambulance personeel, die gaan daar meestal kijken.

 • J.
  Posted 02/08/2008 1:08 pm 0Likes

  Yep. ICE is de bedoeling!
  Zie hier.
  En “ICE 1” is nogal vaag, ik gebruik “ICE Broer”, “ICE dochter”, etc.

 • jojootje
  Posted 02/08/2008 11:52 am 0Likes

  Ik gebruik ook ICE.
  In mijn telefoon staat ICE1 ICE2 en ICE3 voor de 3 belangrijkste nummers voor als er wat is.

 • GertN
  Posted 02/08/2008 11:48 am 0Likes

  Het verbaasd me een beetje, want ik gebruik daarvoor ook al weer een tijdje ‘ICE’.

 • Marc
  Posted 02/08/2008 11:16 am 0Likes

  Een afkorting die internationaal wordt gebruikt is ICE, in case of emergency, gevolgd door het nummer.

Comments are closed.