slaap kindje slaap!

Je hebt kinderen die elke avond binnen een kwartier slapen als een roosje… Je hebt ook kinderen waar je elke avond uren druk mee bent voordat ze eindelijk hun oogjes sluiten voor de nacht. Niet altijd, maar wel vaak heeft dit te maken met ontbrekende of onduidelijke slaaprituelen. Sommige kinderen hebben nou eenmaal iets meer aandacht en begeleiding nodig dan anderen…
Mogelijke oorzaken
Er zijn een aantal veel voorkomende oorzaken bij inslaapproblemen bij kinderen.
– het kind heeft een drukke dag gehad en is nog niet tot rust gekomen
– het kind is bang (voor het donker, voor geluiden, voor monsters, voor nachtmerries etc.)
– het kind heeft de dag nog niet goed afgesloten
– het kind heeft vervelende associaties met de slaapplek (bijvoorbeeld in geval van bedplassen, of voor straf naar je kamer moeten, of ruziemakende ouders als het kind in bed ligt…)
– de slaapplek is niet goed ingericht (bijvoorbeeld te veel licht of lawaai, te warm of te benauwd)
Oplossingen

Natuurlijk vraag elk probleem en elk kind specifieke aandacht. Mocht je vragen hebben over jouw thuissituatie, dan kan je dat doen door me te mailen of natuurlijk door een reply achter te laten, dan zal ik hier specifiek op ingaan. Voor veel problemen helpt het echter al om een goed slaapritueel te ontwikkelen.
Slaapritueel
Tijdens en voor het slapen verwerkt het kind de gebeurtenissen van de dag. Als ouder kan je je kind ondersteunen door een terugkerend ritueel te ontwikkelen. Zo leert het kind dat slapen gaan veilig is en dat het lekker is om de dag van je af te laten glijden. Meestal helpt het al als je elke avond na het badkamergebeuren (tandenpoetsen, plassen, wassen, pyama aan) even de dag doorspreekt en/of een verhaaltje voorleest. Dit kan je natuurlijk uitbreiden met van alles en nog wat: even knuffelen, de knuffels welterusten wensen, samen de gordijnen dicht doen (en de sterren en de maan weltrusten wensen) een liedje zingen, een wens of een gebedje doen etc. Maak het echter niet te ingewikkeld en zorg ervoor dat je elke avond even de tijd neemt om alle stukjes in het ritueel terug te laten komen.
Slaapt je kind nog steeds slecht in?
Mocht dit niet voldoende zijn doordat je kind angstig is of echt te veel energie heeft dan kan je je kind zelf een actieve rol geven in dit ritueel. Je kan bijvoorbeeld een speciale slaapkamer maken (een mooi geverfde doos, met dekentje is al voldoende) voor de lievelingspop of knuffel van je kind. Voor het slapen gaan laat je je kind met de knuffel de dag doornemen, je kind stopt de knuffel lekker in, geeft het een kusje en leest een verhaaltje voor. Eventueel kan je met een lief of stoer stemmetje de stem van de knuffel spelen, zodat je vragen kan stellen en kan reageren. Zeker als je kind bang is, is dit een mooie manier om je kind te laten uitleggen (samen met jou) waarom dit echt niet nodig is, en waarom de knuffel toch echt gewoon lekker moet gaan slapen!
Vervolgens kan je dan met je kind hetzelfde ritueel doorgaan (eventueel in een iets kortere versie).
Voordelen hiervan zijn dat je kind extra vertrouwen krijgt in het slaapritueel omdat hij/zij ook de andere kant (jouw kant!) meemaakt. Doordat je kind hardop angsten, en andere dingen die hij/ zij meemaakt verwoord en de oplossingen/ geruststellingen hiervoor zelf uitspreekt is het voor het kind makkelijker om alles te geloven als het zelf in bed ligt…
Meer informatie
Op internet is veel informatie te vinden over slaapproblemen bij kinderen. Ook andere problemen, zoals nachtmerries, vroeg wakker zijn of niet doorslapen wordt besproken.
Je kan bijvoorbeeld kijken op:
www.ouders.nl
www.gezondheid.be
www.gezondheidsplein.nl
Of door de volgende boeken te lezen:
Kinderen met slaapproblemen
Door R. Schregardus,
ISBN 90 600 99 745
Bedtijd- de oplossing voor slaapproblemen bij kinderen.
Door Millpond Clinic (Mandy Gurney en Tracy Marshall)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Herman
    Posted 28/01/2008 3:56 pm 0Likes

    Nee ik heb geen kinderen dus zeker geen die niet slapen maar ik heb zelf een slaapstoornis (bijna geen diepe slaap) zonder aanwijsbare oorzaak en ben daarom alles af aan het zoeken geweest naar allerlei verschillende oorzaken van slaap stoornissen. Bovengenoemde site gaf een goed inzicht in hoe slaap ontstaat en hoe aandacht, nl door de temperatuur van de hersenen die ca 1 graad Celcius omhoog gaat voor je wakker wordt en weer visa versa voor je slaperig wordt. Het is aantoonbaar door de Serotonine/Melatonine cyclus en die stoffen kunnen echt alleen gemaakt worden uit (vrij-) L-Tryptofaan, dat in alle zoogdier melk zit en verder nogal spaarzaam in andere voeding. Onder invloed van licht in de ogen maken de hersenen hier uit Serotonine en in het donker Melatonine. Als je de bron van L-Tryptofaan voor de hersenen, het bloed, in de lever mbv B6 ontdoet van alle L-Tryptofaan krijg je problemen met die cyclus en dat geeft eerst slaap en concentratie problemen maar ten langen leste ook jet-lag all day long ofwel depressie of juist hyper of totale out of phase.
    Zeker in jonge kinderen geeft het ook verkeerd aangeleerde patronen die de hersenen vormen en waar je slecht van af komt.
    Een andere bron van Serotonine is als je eet en de maag en darmen hebben genoeg, dan geven ze ook Serotonine af en signaleren zo dat het voldoende is. het tekort aan deze stof kan dus ook de bron van obesitas zijn. Maar in 1920 wist dat nog niemand en nu vaart de farmaceutische industrie wel bij tranquillizers als Prozac die de Serotonine resorptie (en afbraak) blokkeren zodat je in totaal minder Serotonine nodig lijkt te hebben, maar het doet niets aan het Melatonine.
    Wie gaat er nu nog toegeven dat er toen (in 1920) een fout is gemaakt? Het is voor de meeste mensen ook te ingewikkeld om te begrijpen waar het over gaat. Ook lijkt niet iedereen er evenveel last van te hebben, dus er is kennelijk toch een alternatieve regeling voor de hersenen die vaak ook wel wat doet.
    Die Marshall Smith, auteur van die Gazette, laat met koorts thermometer metingen zien dat mensen gevoelig zijn voor B6 overdosering en dat het weer herstelt als je maar veel extra L-Tryptofaan neemt dat ook bij melkboeren aan koeien gegeven wordt om de melkproductie te verhogen. Het is van biosynth. oorsprong en het is wat koeien het eerst te kort komen in hun voeder als ze meer melk moeten produceren. Het is een simpel aminozuur dat in de natuur veel voorkomt maar bij ons mensen niet in onze eiwitten ingebouwd zit. Het is vooral in het engels een ingewikkeld verhaal maar met mijn samenvatting eerst is het wel te volgen. Ik weet niet of orthomoleculair geneeskundigen dit verhaal kennen maar ik betwijfel het.
    Ik heb gedacht om een kleine chip in te bouwen in mijn bovenste tandprothese, zodat ik automatisch 100X per dag een temperatuur meting zou kunnen doen (dan kun je de uitschieters van het koffie drinken goed zien). Veel van die single chip microcomputers hebben tegenwoordig een heel goede thermometer sensor en tijd bij houden kunnen ze terwijl ze verder uit staan. Alleen een kwestie van wat goede oplaad contacten die een cel bijvullen als de data overgezet worden. Dan kun je allerlei temperatuur studies doen zonder er telkens voor wakker te hoeven zijn of metingen te missen. Alleen moet je weten en plannen wat je eet om er later de verbanden bij te correleren. In de mond zijn de meest representatieve metingen mogelijk voor hersen temperatuur. Oor termometers (infrarood) zijn notoir onbetrouwbaar. Ik moet er gewoon een keer een experiment aan wagen maar voor de kunststof omhulling is de hulp van een tandtechnieker nodig, anders proef je misschien wel een jaar lang lijm.

  • fanny
    Posted 28/01/2008 9:38 am 0Likes

    @herman Bedankt voor je reactie! Waardevol. Het kan inderdaad heel goed zijn dat een tekort (en blijkbaar ook teveel) aan voedingsstoffen je hele lichamelijke huishouding is de war schopt.
    Mocht je een kind hebben dat niet goed slaapt en je vermoedt dat het te maken heeft met voeding, dan zou je een keer naar een orthomoleculaire geneeskundige kunnen gaan. Dat is iemand met veel verstand van vitaminen en mineralen en hoe die op elkaar inwerken in je lichaam.

  • Herman
    Posted 27/01/2008 11:23 pm 0Likes

    Op een website http://www.brojon.org schrijft de auteur dat er een probleem kan zijn met vitamine B6 wat via een lastig uit te leggen mechanisme de aanmaak van serotonine (waken/actief) en melatonine (slapen) in de hersenen belemmert door de stof die daar voor nodig is (L-Tryptofaan) helemaal op te maken om oa vitamine B3 mee te maken in de lever. Door de gigantische overdosering die er tegenwoordig in allerlei als gezond voor de kids en zelfs baby’s aangemerkte drankjes en hapjes zit hebben kinderen daar mogelijk veel te veel van. Het is moeilijk om hier een sluitend bewijs voor te vinden maar kijk maar eens zelf op de verpakkingen waar Vitamine B6 allemaal in zit en hoeveel. Het is echt uit de hand gelopen toen Ovomaltine zijn slechte imago (want vet en zoet) moest afwerpen of ten onder gaan aan de concurrentie van alle fruit en yoghurt drankjes. Bij wijze van imago verbetering zijn ze mineralen en vitaminen gaan toevoegen en dat heeft ze een enorm voordeel in de markt opgeleverd. De concurrentie had het vlug begrepen en zijn het zelfde gaan doen en nu beconcurreren ze elkaar met deze waanzin. Maar al sinds 1920 wordt het toegevoegd aan tarwebloem omdat er anders epidemieën van vitamine B3 tekort (Pelagra) uitbreken. De methode van mooi wit tarwe bloem (patent bloem) maken houdt in dat alle sporen van vitamine B3 er uit verdwijnen. Men weet pas sinds eind 60-er jaren dat L-Tryptofaan (dat veel in melk zit) geen waardeloze stof is maar dat er die neurotransmitters Serotonine en Melatonine van worden gemaakt. De details vind je op die website maar het zou in ieder geval geen kwaad kunnen een beetje zuinig aan te doen met zulke toevoegingen.
    Mocht je nu onoplosbare slaap problemen hebben met sommige kinderen loont het de moeite dit effect uit te sluiten door eens kritisch naar die gezond drankjes en repen te kijken of ze vrij zijn van deze B6 toevoeging.

  • fanny
    Posted 21/01/2008 12:13 pm 0Likes

    Hoi Sandra,
    hoe oud is je zoontje? Misschien heb ik nog tips…
    Groetjes & een glimlach,
    Fanny

  • Sandra
    Posted 18/01/2008 7:35 pm 0Likes

    Helaas…
    Mijn zoon slaapt heel goed in. Nog nooit een probleem mee gehad. Maar het doorslapen, dat is een onmogelijke taak voor mijn mooie mannetje. Hij wordt na 4 a 5 uur altijd wakker. Wil eten en valt dan wel in slaap. Maar na weer 5 uur slapen is het voor hem ochtend. (En voor mij nog niet!)

  • Taco Jan Osinga
    Posted 21/12/2007 5:10 pm 0Likes

    Ik ben gelukkig gezegend met twee dochters die waarschijnlijk de reïcarnatie van Doornroosje zijn. Hannah (bijna 2) slaapt het ’s nachts klokje rond en ’s middags ook nog 2 tot 3 uren. De jongste van nu 9 weken doet het met 7 uren ’s nachts ook al goed.
    Wat ik wel heb gemerkt is dat mijn eigen state-of-mind tijdens het op bed brengen heel belangrijk is. Als ik ’s avonds weg moet en “snel” Hannah op bed moet brengen, ben ik soms gehaast. Als ik haar dan in bed leg, begint ze vrij snel te huilen en wil ze nog wat extra aandacht. Zelf ervaar ik die gehaastheid dan ook (en juist dan wil je dat ze gewoon gaan liggen).
    Wanneer ik mezelf tot onthaasten maan, ook als is het maar een minuutje even lekker knuffelen voor dat ik haar op bed breng, dan merk ik direct dat mijn eigen ontspanning overslaat op Hannah, die daarna zonder problemen gaat slapen.
    Wat dat betreft past ook dit perfect bij de eerdere lifehacking-artikel over dat je kind een spiegel van jezelf is.

Comments are closed.