Slechte adem? Zo voorkom je het

Niets is gênanter dan van iemand te horen dat je uit je mond stinkt. Op dat moment kan je weinig anders doen dan een pepermuntje of kauwgom eten om de slechte adem tijdelijk te verhelpen. Om deze situaties in de toekomst te vermijden zijn er gelukkig genoeg opties.

Wat veroorzaakt slechte adem?

De meest voorkomende reden voor slechte adem is een droge mond. Een droge mond is een gevolg van te weinig water drinken en komt onder andere voor als je geslapen hebt (waardoor je lichaam stopt met de productie van speeksel). Een droge mond zorgt er voor dat er dode cellen op je tong terecht komen, die bacteriën afbreken – dit proces zorgt voor een onaangename geur die we kennen als slechte adem. Vaak is de tong de grote boosdoener, maar soms vindt dit proces ook plaats in andere gebieden in de mond, zoals tussen de tanden.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/maak-kamer-rookvrij-minuten/

In de meeste gevallen komt een hardnekkige slechte adem, ofwel halitose, doordat bacteriën overgebleven voedselresten in de mond afbreken. Dit kun je dus voorkomen door goed te poetsen en te flossen. Een andere mogelijk oorzaak is problemen met je tanden of kiezen, zoals gaatjes of ontstekingen. Ook ontstoken amandelen, een sinusinfectie of zure oprispingen kunnen een slechte adem veroorzaken.

Naarmate je ouder wordt, ga je minder speeksel produceren, wat ook een oorzaak van een slechte adem is. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, remmen de speekselproductie. Deze medicijnen kunnen er dus voor zorgen dat je adem niet zo fris is.

Controle

Als je je onzeker voelt, kun je eenvoudig checken hoe het met je adem gesteld is.  Controleer je adem door je hand voor je mond te houden, door je mond uit te ademen en vervolgens door je neus weer in te ademen.

Een andere truc is een flosdraadje te gebruiken: flos eventjes tussen de achterste twee boventanden en ruik daarna aan het flosdraadje.

1. Drink vaak water

Bacteriën vermenigvuldigen zich als je een droge mond hebt en de meest logische manier op dit tegen te gaan is om regelmatig water te drinken. Sta je net op of wordt je net wakker na een dutje in het openbaar vervoer neem dan een slokje water om gehydrateerd te blijven.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/praktische-ov-tips/

2. Eet adem-vriendelijk eten

Groene thee heeft antibacteriële eigenschappen die de stank tegengaan. Kaneel bevat essentiële oliën die veel orale bacteriën vernietigen. Het eten van knapperige soorten fruit, zoals selderij en appels, voorkomen ook slechte adem. Andere soorten fruit zoals meloen, sinaasappels en bessen helpen ook. Natuurlijk helpt het ook om geen knoflook te eten. Doe je dit toch dan kun je de geur tegen gaan met een glas melk, venkel of anijs.

3. Houd de boel schoon

Een goede mondhygiëne kan slechte adem voorkomen. Twee keer per dag poetsen, je tong ook (of met een tongschraper), dagelijks flossen en het gebruik van mondwater doet op de lange termijn wonderen!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]