Train_by_trappedinrealityEen tijdje terug ging ik eens rekenen hoeveel uur ik per jaar reis met het Openbaar Vervoer. Ik kwam ongeveer op de 250 uur per jaar. Daar rekenende ik alleen de reistijd naar mijn universiteit bij en dus niet alle andere keren dat ik met het Openbaar Vervoer ga. Omdat ik vrij veel reis (waarschijnlijk nog niet half zo veel als sommige andere, maar voor mij veel), heb ik een paar dingen bedacht die ervoor zorgen dat ik mijn OV-reistijd slim gebruik.

 1. Werken/Studeren: De meest voor de hand liggende tip. Wie zegt er dat je in de bus of trein niet kan werken of studeren? In de trein neem je een laptop mee en your good to go. In de bus gaat dit misschien wat minder goed maar ook hier kan je makkelijk aantekeningen, notulen en agenda’s doornemen. Bereid je tijdens je reis dus vast voor op wat komen gaat of neem alles wat je die dag hebt gedaan nog een keertje door.
 2. OV-Boek: Ik zelf heb altijd een bus-boek in mijn tas. Dit bus-boek voldoet altijd aan een paar voorwaarden:
  1. Het is niet te groot want dat is niet echt efficient.
  2. Het liefst is het een informatief boek en niet een thriller want dan mis ik gegarandeerd mijn stop.
  3. Het is een boek dat ik altijd al eens wilde lezen maar waar ik dacht dat ik geen tijd voor had. Zo lees ik op dit moment in de bus “je brein als medicijn”.
  4. Als je een jaar lang 50% van je reizen lekker aan het lezen bent, dan heb je aan het eind van het jaar een heleboel leuke boeken gelezen. En als je je boek uithebt kan je hem gewoon in de bus, trein of metro laten liggen.
 3. Luister: Tip 1 en 2 houden toch in dat je moet lezen. Hoewel dit in de trein voor de meeste mensen geen probleem is, kan ik me voorstellen dat mensen met wagenziekte niet zo snel gaan lezen in een bus. Toch kan je ook in de bus efficient bezig zijn zonder te lezen. Neem bijvoorbeeld je college of vergadering op en luister het nog een keer na. Dat is zelfs beter dan de notule of aantekeningen nalezen. Ook kan je tegenwoordig veel luisterboeken kopen. Ofwel ook als je wagenziek bent hoef je je niet te vervelen in de bus.
 4. Spreek af: In de trein zit je nooit alleen. En je kan veel productieve dingen gewoon samen met collega’s of mede-studente gewoon in de trein of bus doen. Zo kan je bijvoorbeeld een brainstorm sessie houden, een kleine vergadering houden of gewSleep_Train_by_dovestriumphoon een college of project met elkaar bespreken. Je bent vast niet de enige van jou kantoor of studie die in de bus of trein zit. Hoewel je soms liever alleen zit kan het geen kwaad af en toe eens bij elkaar te gaan zitten.
 5. Doe niets: Alle bovenstaande tips gingen over “iets” doen. Maar soms is dat juist helemaal niet efficient. Als je een hele drukke dag voor de boeg hebt of juist al hebt gehad dan is dit je rustmoment. Pak die dan ook! Haal je mp3 weer eens uit de kast (En doe oortjes in, niet iedereen wil meeluisteren!), zet een lekker muziekje op, ga bij het raam zitten en ………weg. Heerlijk
Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Planeten Paultje
  Posted 15/05/2010 10:29 am 0Likes

  Ik moest bij dit artikel meteen denken aan deze opname van het Stylophone Ensemble, ergens in Finland tijdens een lange busrit door een besneeuwd landschap. Duidelijk geen stiltecoupé ;-).

  Ikzelf forens vrijwel alleen korte stukjes, 20m trein en 20m metro, en dan is een dun krantje lezen + mail en twitter bijhouden op m’n iPhone eigenlijk al teveel. Pas bij langere ritten is de laptop ideaal om bv een presentatie uit te werken of leeswerk te doen.

 • Bianca
  Posted 14/05/2010 6:39 pm 0Likes

  @Guido Mesman: Graag gedaan!

  Leuk dat er zoveel reacties zijn. Dat geeft maar weer eens aan hoe veel het OV gebruikt wordt!

 • Guido Mesman
  Posted 14/05/2010 6:36 pm 0Likes

  Zeer handige tips. Bedankt, Bianca!

 • Carolien de Boer
  Posted 14/05/2010 5:32 pm 0Likes

  Ik reis ook erg veel met de trein en baal als een stekker wanneer ik een leesboek ben vergeten. Helaas gaat de Iphone ook niet echt lang mee, dus mailtjes lezen, spelletjes spelen, doe ik ook maar niet meer op de Iphone. Ik ben een van die mensen die graag belt in de trein. Maar NOOIT in een stiltecoupe. En altijd als er andere mensen ook aan het kletsen zijn. Want ik voel me erg bezwaard wanneer ik ga bellen als het helemaal stil is. Bellen, eindelijk tijd om mijn oma’s te bellen. En ja lezen doe ik ook. En soms is het inderdaad ook echt heerlijk om gewoon even helemaal niks te doen. Naar buiten te kijken en genieten van het mooie Nederlandse landschap… 😉

 • Wouter Groenewold
  Posted 14/05/2010 4:10 pm 0Likes

  Ik haal ‘s avonds vaak de wat duurdere aankopen aan die ik op Marktplaats heb gekocht met het OV. Als ik dan heen en weer reis (vaak 2 tot 3 uur) kan ik prima een film kijken. Stop standaard 10 films op mijn iPod (neemt niet heel veel ruimte in zodat er toch nog zat muziek bij kan) en bekijk deze alleen onderweg. Zo kan ik lekker de films kijken die a) mijn vriendin niet leuk vind of b) ik altijd al een keer wou kijken, maar nooit tijd/zin voor heb. Als de 10 films “op” zijn zet ik er weer nieuwe op, hoef ik ook niet elke dag xx GB te syncen.

 • Stefan Knapen
  Posted 14/05/2010 1:49 pm 0Likes

  Elk weekend ga ik van Groningen naar Apeldoorn met de trein (en terug). Dat is bij elkaar zo’n 4-5 uur OV per weekend. Die tijd gebruik ik als ‘schrijftijd’. De hele week schrijf ik mijn ideeĂ«n voor artikelen op in mijn noteboekje en in de trein werk ik die uit. Als het een beetje meezit schrijf ik zo 3 artikelen (de drafts dan) in een uur! Door de week hoef ik alleen nog maar uit te verbeteren, plaatjes zoeken en te publiceren.

  Scheelt héél erg veel tijd. Ik verbaas me vaak over mensen die de hele reis voor zich uit staren. OV is voor mij een productivity-hotspot.

 • Veronique
  Posted 14/05/2010 11:10 am 0Likes

  De bus is een prima plek gebleken om te werken, zelfs met wagenziekte!
  Ik heb mijzelf kunnen ‘ trainen’ op het niet – snel – meer wagenziek worden….Vroeger hoefde ik alleen maar naar een plaatje, foto of notitie te kijken of ik was er weer klaar mee. Na 6 maanden telkens een beetje langer kijken en nu dus lezen kan ik mijn rit van 45 minuten compleet uitnutten!
  Mooi is ook dat er soms Wi-fi aan boord is (ok 7 van de 10 keer ook weer niet)

  Los daarvan bereid ik stukken voor, lees ik artikelen (pdf’s / rss) die ik gedurende de dag / week heb verzameld, of doe ik een minddump….recap: ik geloof niet dat ik eerder zo georganiseerd was 🙂

 • iFreek
  Posted 13/05/2010 1:50 pm 0Likes

  Mijn belangrijkste activiteiten in de trein:
  – Nieuws volgen, via Google Reader op de iPhone
  – Informatieve boeken lezen
  – Muziek luisteren
  – Eten (met name lunch)
  – Notities maken (met notitieboekje)

 • Sanne Roemen
  Posted 13/05/2010 1:42 pm 0Likes

  Over ontmoetingen in de trein gesproken: als je serendipiteit wilt vergroten, doe dat dan via treinontmoeting. Briljant idee. http://treinontmoeting.nl/

 • Frank Raterink
  Posted 13/05/2010 1:16 pm 0Likes

  Natuurlijk ben ik groot voorstander van punt 4. Mensen ontmoeten in de trein. De trein bast van de gave potentiële ontmoetingen, alleen weinig mensen grijpen ze aan: en dat is zonde! Het is ook met die reden dat ik treinontmoeting.nl ben begonnen. Het is de manier om je netwerk uit te breiden, bekend te raken in de stad waar naartoe je net verhuisd bent, de persoon met de juiste expertise te ontmoeten.
  Natuurlijk wel even de waarde van de stildecoupé in standhouden. Gewoon lekker in de praatcoupés of in de tussenruimtes afspreken.

 • AndrĂ© Buurma
  Posted 13/05/2010 12:34 pm 0Likes

  Toen ik laatst in een stiltecoupĂ© zat waren er zeven mensen aan het bellen. Ik kon weinig anders doen dan me er maar bij neerleggen. Zag mezelf niet echt langs iedereen gaan zo van “eh… weet u wel dat dit een stiltecoupĂ© is, kijkt daar is een een pictogram waarop een gsm te zien is met een kruis er door en daarnaast Ă©Ă©n met een mannetje die ssssssst doet; enig idee wat dat betekent?”
  Wat dat betreft is de mobiele telefoon de slechtste uitvinding allertijden. En niet alleen in een stiltecoupé!

 • Bert Verdonck
  Posted 13/05/2010 12:32 pm 0Likes

  Ik reis eerlijkheidshalve nog weinig met het OV, maar heb wel steeds spullen bij me om met zinvol bezig te houden (of lekker niets te doen), ook voor tijdens de files met de auto.

  Vroeger had ik mijn stapeltje uitgescheurde artikels bij (net zoals Martijn deed) en tegenwoordig uiteraard Evernote of ReadItLater.

  Wat ook handig om te doen is (en waar ik vroeger nooit tijd voor nam) is bijvoorbeeld nieuwe playlists samenstellen in iTunes of nieuwe nummers beluisteren. Naast podcasts luister ik ook naar audiobooks en interviews.

  Als ik rustig zit, creĂ«er ik ook digitale mindmaps van meetings of events en probeer ik een nieuw programmaatje uit dat ik in mijn downloadlijst heb staan, maar nog geen tijd voor gemaakt had…meestal volstaat Ă©Ă©n rit om te weten of het de moeite is of niet 🙂

  Soms verwerk ik ook nog enkele uitgestelde emails of RSS-feeds.

 • Bianca
  Posted 13/05/2010 12:26 pm 0Likes

  @Bastiaan van Oorde. Dat is zeker een goede aanvulling. Ik kan me ook altijd heel erg storen aan dat soort mensen.

  @Cor Karél. Het klinkt alsof jij al heel slim ov-reist!

 • Cor KarĂšl
  Posted 13/05/2010 12:22 pm 0Likes

  Ik reis een aantal keren in de week van Breda naar Amsterdam. Lees ‘s morgens de krant, lees mobiel mijn email (zet de bewerkelijke mailtjes apart voor op kantoor) , lees mijn rss feeds, twitter (#hashtags) en stuur eventuele ideeĂ«n of foto’s van artikels, situaties of notities door naar Evernote. Ben geabonneerd op enkele podcasts (radioonline, gtd, brenno de wintern etc) en luister zo af. Tot slot gauw even mijn “todo”, “waiting for”, “someday” “reference”of “ticklers” op myvitalist doornemen als er tijd over is … en oh ja… na de 9 urige werkdag (werk 4×9) een korte powernap van ca 20 minuten tussen utrecht en den bosch. #corkarel

 • Bastiaan van Oorde
  Posted 13/05/2010 12:09 pm 0Likes

  Bij tip 4: zou ik dan wel willen toevoegen dat je dan wel zo sociaal moet zijn om niet die bespreking in de stilte coupe te gaan zitten houden (te herkennen aan stickers “STILTE” op de ramen), het is namelijk verbazingwekkend hoeveel mensen bewust asociaal gedrag vertonen in die coupes.

  Sinds ik elke dag in de trein moet voor werk, ben ik hard door me boeken heen gegaan die al 4 vakanties meegingen en nooit uitkreeg, trein is daar echt ideaal voor. Lekker met muziekje op (natuurlijk op een volume die je medereizigers niet kunnen horen) in stilte coupe rustig in boek verdwijnen.

  Ook is het ideaal om alle vodcasts waarop geabboneerd ben te bekijken.

 • Paul van der Hart
  Posted 13/05/2010 12:02 pm 0Likes

  Met een laptop, of in de bus met minder ruimte een netbook kun je werken, luisteren of zelfs kijken! Ik zit in de bus of trein meestal rustig een videootje te kijken. In een paar weekjes forenzen heb je voor je het weet het hele seizoen “24” gezien.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]