Slimme verlichting: ook iets voor jou?

Slimme verlichting is hot! Philips Hue is inmiddels een gevestigde naam en ook steeds meer andere merken komen met prachtige ‘netwerklampen’ op de proppen. Je bedient alle verlichting vanuit een app. Dat brengt nogal wat mogelijkheden met zich mee. Zo kies je bijvoorbeeld uit miljoenen kleuren en gaan de lampen tijdens de zonsondergang geleidelijk aan. Wellicht ook iets voor jou?

https://lifehacking.nl/thuis-tips/waar-moet-je-op-letten-als-je-een-tv-koopt/

Een slim verlichtingssysteem klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Je draait een speciaal led-peertje domweg in de bestaande armatuur van een plafond-, lees- of tafellamp die je voortaan draadloos wilt bedienen. In de meeste gevallen maakt dit led-peertje via een 2,4GHz-verbinding draadloos contact met een speciale verbindingshub. Zo’n verbindingshub is in staat om draadloze gegevens van tientallen slimme lampen tegelijkertijd te verwerken.

Aangezien dit apparaat in verbinding staat met je thuisnetwerk, is het mogelijk om de led-peertjes vanaf een smartphone of tablet (automatisch) aan te sturen. De verbindingshub is feitelijk dus niets meer dan een doorgeefluik tussen je mobiele toestel en de led-lampen binnen je thuisnetwerk. Met de juiste configuratie reageren de slimme lampen precies zoals jij wilt!

Genoeg te kiezen!

Slimme verlichtingssystemen zijn allang geen nicheproduct meer. Er is namelijk veel vraag naar en iedere zichzelf respecterende elektronicawinkel heeft ze inmiddels in het assortiment. Zelfs bij de plaatselijke bouwmarkt en meubelboer kom je geregeld slimme verlichtingssystemen tegen. Er bestaan grofweg twee verschillende typen led-peertjes die in verschillende fittingen verkrijgbaar zijn: lampen die licht in kleur en lampen die wittinten uitstralen.

Wees bij laatstgenoemde categorie overigens niet bang dat je met lelijk fel wit licht te maken hebt. Vaak zijn er meerdere (warme) wittinten mogelijk en bovendien kun je de verlichting softwarematig dimmen. Een witte lamp is doorgaans goedkoper dan een volwaardige kleurenlamp. Philips verkocht eind 2012 zijn eerste slimme verlichtingssysteem en sindsdien heeft deze trendsetter het assortiment aanzienlijk uitgebreid. Andere merken die inmiddels een vrij uitgebreid aanbod met slimme lampen presenteren, zijn onder meer Osram, Innr, Trust (KlikAanKlikUit) en Ikea. Daarnaast zijn er ook allerlei exotische merken die slimme verlichtingssystemen ontwikkelen, maar dergelijke producten zijn niet breed verkrijgbaar. Afhankelijk van welk merk je kiest, kun je ook nog een bewegingssensor, afstandsbediening, schakelaar en dimmer aan de lampen koppelen.

Designlampen

Er verschijnen steeds meer kant-en-klare slimme lampen op de markt, zoals deze Hue Runner van Philips.

Naast led-peertjes voor bestaande lampen kun je ook kant-en-klare designlampen vanuit een app bedienen. Van Philips Hue bestaan er bijvoorbeeld meerdere modieuze tafellampen, spotjes, plafondlampen en hanglampen. Daarnaast verkoopt Philips ook nog buigzame led-strips, die je eenvoudig kunt verlengen of inkorten. Dankzij de zelfklevende tape aan de achterzijde bevestig je deze led-strip gemakkelijk aan de meeste objecten. Ook Innr en Osram bieden led-strips aan, terwijl Ikea diverse led-panelen en led-deuren verkoopt.

Mobiele app

Bij alle slimme verlichtingssystemen stuurt een app de gekoppelde lampen aan, al dan niet in samenwerking met een verbindingshub. Het bedieningsgemak en de functies binnen deze toepassing zijn dan ook van essentieel belang voor de algehele kwaliteit van het verlichtingssysteem. Zodra je de betreffende app opstart, legt je smartphone eerst contact met de verbindingshub. Vervolgens meld je de led-lampen één voor één aan. Hierbij maak je in de app kenbaar welke ruimtes je voorziet van ‘netwerklampen’, zoals keuken, woonkamer, garage, toilet en slaapkamer.

Je bepaalt zelf welke lampen onder welke ruimte vallen. Handmatig kies je de gewenste kleurtemperatuur en lichtsterkte van iedere aangemelde lamp. Verder bieden veel apps ook een functie om een bepaalde sfeer na te bootsen, bijvoorbeeld kaarslicht, blauwe hemel of maanlicht. Afhankelijk van welk slim verlichtingssysteem je kiest, kun je de boel verder automatiseren. Binnen de app stel je tijdschema’s in, waarbij de lampen bijvoorbeeld rekening houden met de zonsopkomst en zonsondergang. Sommige apps houden je locatie bij en zetten de lampen voor je aan zodra je bijna thuiskomt.

Naast de kwaliteit van de lampen is ook het bedieningsgemak van de bijhorende app belangrijk.

Apps van derden en api

Ieder slim verlichtingssysteem heeft een officiële app, maar helaas benutten deze toepassingen meestal lang niet alle mogelijkheden. Zeker voor Philips Hue bestaan er allerlei apps van derden waarmee het verlichtingssysteem prima functioneert. Zoek in de App of Play Store maar eens op Hue en je vindt diverse toepassingen. Sterker nog, in de officiële Hue-app zet Philips tientallen apps van derden in het zonnetje. Laat het licht bijvoorbeeld reageren op het ritme van de muziek of synchroniseer de kleuren met je televisie. Naast apps van derden is het soms ook mogelijk om de verlichtingssystemen middels een api te integreren in een eigen domoticasysteem als Domoticz, waardoor je de verlichting nog uitgebreider kunt programmeren.

Merken combineren?

Als je eenmaal een verlichtingssysteem hebt gekozen, ligt het voor de hand om ook in de toekomst producten van dit merk aan te schaffen. De compatibiliteit is dan tenminste gegarandeerd. Toch kan het ook anders. Slimme verlichtingssystemen van verschillende merken sluiten namelijk steeds beter op elkaar aan. Zo gebruiken alle bekende fabrikanten als standaardverbindingsprotocol ZigBee Light Link. Hierdoor stuur je lampen van verschillende merken vanuit één app aan.

De populaire verbindingshub Philips Hue Bridge 2.0 kan naast zijn eigen lampen bijvoorbeeld ook led-peertjes van Ikea, Innr, Osram en Trust (KlikAanKlikUit) aansturen. Helaas gaat het soms bij de registratie van de slimme lampen mis (zie kader ‘Gerichte instructies’). Houd er verder rekening mee dat niet alle functionaliteit beschikbaar is. Zo werkt Apple HomeKit alleen met Philips-lampen en dus niet met led-peertjes van andere merken die bij de Philips Hue Bridge zijn aangemeld.

Gerichte instructies

Wil je graag slimme lampen van diverse merken laten samenwerken? Ga dan op zoek naar gerichte instructies, want de procedure voor de configuratie van ‘gastlampen’ is vaak nét even anders. De Nederlandse fabrikant Innr levert zelfs een aparte handleiding mee over hoe je de led-peertjes op een Philips Hue Bridge aan de praat krijgt. Zo moet je tijdens de registratie eerst softwarematig zoeken naar lampen en vervolgens de Innr-lamp een keer aan- en uitzetten. Vervolgens verschijnt de naam van de lamp binnen de Hue-app en kun je de configuratie voortzetten.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Sietse
    Posted 04/01/2018 1:15 pm 0Likes

    Philips had nog wat tips? ?

    Overigens werkt een ‘slim stopcontact’ ook goed met de bestaande lampen.

Comments are closed.