Slimmer parkeren

Ik reis nog altijd veel met de auto. Soms met de trein, maar overwegend auto. De tijd in de auto vind ik heerlijk. Ik denk na over dingen, bel wat mensen, luister naar het nieuws of muziek, allemaal binnen de privacy van mijn eenpersoonscabine. Bovendien is het voor mij sneller: veel van mijn afspraken zijn zeer moeilijk (lees: niet snel genoeg) bereikbaar via openbaar vervoer.

Files en parkeren vormen de obstakels van de hedendaagse automobilist. Ik weet het, ik kan de trein nemen, na de files rijden etc etc etc maar in de praktijk zijn er toch nog vaak afspraken in de ochtend, op plaatsen waar parkeren niet altijd even makkelijk en/of betaalbaar is.

Dus voor diegenen die zich hierin herkennen: een artikeltje over slimmer parkeren.

Parkeerplek zoeken in de buurt van de bestemming

Vaak is het wenselijk – vooral als je door files aan de late kant bent – om direct in de omgeving van je afspraak te parkeren. Hoe kom je daar? Een aantal tips:

 • Veel navigatiesystemen hebben de mogelijkheid om ‘POI’s’ (Points Of Interest of Nuttige Plaatsen) in de omgeving van je bestemming te zoeken. Meestal staan hier ook parkeerplaatsen en parkeergarages bij;
 • Als je een parkeerplaats op gaat die vol is, rij dan eerst snel een rondje en als er geen plek vrij is rij dan hetzelfde rondje nogmaals erg langzaam. Hierdoor vergroot je de kans dat iemand anders zijn auto wegrijdt voordat je er al voorbij bent gereden;
 • Let (vaak in randstad) op de P-Route borden, waarop staat vermeld of de garages vol zijn;
 • Als een parkeergarage vol is ga ik bijna altijd gewoon voor de slagboom staan. Het is nog nooit gebeurd dat ik langer dan 5 minuten heb moeten wachten totdat er een auto uit ging zodat ik erin kon;

Parkeergeld betalen en boetes voorkomen

Ken je het? Je hebt een afspraak die uitloopt en je zit continu op je horloge te kijken omdat de parkeermeter bijgevuld moet worden. Uiteraard enkel als je niet in een parkeergarage staat. Je moet weer naar je auto lopen of je riskeert een parkeerboete. Hiervoor zijn handige oplossingen, zoals betalen met mobiele telefoon. Bedrijven zoals Park-line en Yellowbrick bieden een abonnement aan van ongeveer € 2,50 per maand (Park-line) of € 0,22 – € 0,50 per parkeeractie (Yellowbrick). Hiervoor krijg je een parkeerkaart die je achter je ruit plaatst. Vervolgens kan je je in zeer veel steden (op dit moment bijna alle grote en middelgrote steden behalve Utrecht) aanmelden met je mobiele telefoon door het nummer te toetsen van boven de parkeermeter staat.

Als je terugkomt bel je weer het nummer en meldt je je af. Je betaalt precies het bedrag voor de duur van je parkeeractie. Bijkomend voordeel is dat als je in een gebied staat waar een maximale parkeertijd geldt, je automatisch wordt afgemeld na het verstrijken van de parkeertijd. En dan kan je natuurlijk weer…. de rest kan je zelf invullen.

Als je dan wel met muntgeld op chipknop betaalt bereken dan even vooraf wat het voordeligste tarief is. Als je bijvoorbeeld in een andere stad uit eten gaat en daarna nog iets gaat drinken of naar de bioscoop gaat, is het vaak voordeliger om een avondkaart te nemen dan ‘losse’ minuten te betalen tot 23:00 of 00:00 uur of later.

Ook Tranferia kunnen uitkomst bieden. Deze parkeergelegheden zijn vaak goedkoper dan parkeren in het centrum van de stad en bieden vaak uitstekende OV-verbindingen met het centrum. Klik hier voor een overzicht van alle transferia in Nederland.

Gratis of met gereduceerd tarief parkeren

 • Controleer als je een afspraak hebt bij een bedrijf of het bedrijf niet toevallig eigen parkeerplaatsen heeft. Op die manier kan je voor de deur (gratis) parkeren. Niet geschoten is altijd mis;
 • In veel steden zijn er in woongebieden ook betaald parkeren zones gekomen waarvoor de bewoners een vergunning krijgen. Als je op visite gaat bij een persoon of bedrijf die in zo’n gebied woont, vergeet dan niet te vragen of er een bezoekerskaart is. Met zo’n kaart kan je vaak voordeliger parkeren dan wanneer je het volle tarief zelf zou betalen.

Schiphol parkeren

Als je op zakenreis of vakantie gaat zijn er diverse mogelijkheden om bij Schiphol te komen. Afhankelijk van het tijdstip waarop je vertrekt en de hoeveelheid en samenstelling van reisgenoten (bv kleine kinderen) kan het handiger zijn om met de auto te gaan dan met taxi of trein. Uiteraard is de meest voor de hand liggende tip natuurlijk om een vriend of familielid vragen je/jullie te brengen en op te komen halen, maar dit lukt niet altijd, mede in verband met zeer vroege vluchten etc.

Hoe dan ook, als je op Schiphol gaat parkeren zijn er een aantal opties.

 1. Je parkeert vlakbij de vertrekhal (kort parkeren of bij 1 van de hotels) en betaalt hiervoor relatief veel geld. Tenzij je iemand komt ophalen, dan is dit de handigste optie;
 2. Je parkeert bij Lang Parkeren P3 bijvoorbeeld via Schiphol Smart Parking of P10 Schipholparking en gaat met de bus terug naar de vertrekhal;
 3. Je maakt gebruik van een parking bedrijf in de omgeving van Schiphol. Deze bedrijven (bv QuickParkingCentral ParkingTotalCareParking)bieden zeer concurrerende tarieven aan (vaak nog goedkoper dan Lang Parkeren van Schiphol zelf) en sommigen zoals Central Parking hebben zelfs valet parking. Je geeft bij de vertrekhal de autosleutel aan de chauffeur en deze parkeert je auto bij de bewaakte parkeerplaats van Central Parking. En als je weer terugkomt staat hij met je auto op je te wachten.

Handigheidjes

 • Kijk of er ‘blauwe zones’ zijn waarin je met een parkeerschijf kunt parkeren (vaak maximaal 1 of 2 uur);
 • Voor de 3 grote parking providers Park-line, Yellowbrick en Parkmobile is er een iPhone-app beschikbaar die het aanmeldproces vergemakkelijkt door de parkeerzone-code direct op basis van je lokatie op te zoeken: “Betaald Parkeren” (iTunes link). Bovendien gebeurt het aanmelden via de websiteprocedure, niet via SMS of bellen dus dat bespaart telefoonkosten;
 • Geheugenopfrissertje: alle parkeer-verkeersborden nog eens op een rij;

Zie naast deze tips ook nog de website van Parkeren in de Stad voor tarieven, tips en parkeergarages.

Heel graag hoor ik jullie aanvullende tips, trucks en hacks om slimmer te parkeren!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

18 Comments

 • D.Hinse
  Posted 21/08/2016 11:33 am 0Likes

  http://www.schipholparkeren.com is begin dit jaar ontstaan uit de overtuiging dat in de huidige tijd niet alleen prijzen maar ook “eerlijke” achtergrondinformatie over een product of dienst essentieel is. Consumenten willen niet slechts de goedkoopste parkeerplaats, maar ook vooral de beste aanbieder waar zij hun auto vertrouwd voor langere tijd achter kunnen laten. Bedrijven roepen vaak dat ze de beste zijn of eerlijk zijn. Maar hoe maak je dat nu objectief en aantoonbaar? SchipholParkeren maakt dat nu mogelijk.

  De vergelijkingssite onderscheidt zich van de bestaande parkeer vergelijkers door niet alleen te kijken naar de “voorkant” (tarieven, presentatie, locatie etc.) van het bedrijf maar ook de “achterkant” (werkwijze, faciliteiten, afstand, wachttijden e.d.) Bekijk van elk parkeerbedrijf de testresultaten, en ontdek de juiste informatie.

 • Thijs
  Posted 11/02/2014 5:22 pm 0Likes

  Deze site werkt ook goed al zeg ik het zelf: parkeren schiphol. Parkeren blijft toch altijd een hele bevalling gezien de vele parkeeraanbieders.

 • Pieter
  Posted 07/09/2013 3:09 pm 0Likes

  Hi Els,

  De link naar http://parkerenbijschiphol.net/prijs-vergelijken-schiphol-parkeren/ lijkt niet meer te werken. Na even zoeken kwam ik op de site http://www.parkerenschiphol.nl. Deze site doet hetzelfde en heeft ook nog eens erg veel kortingsbonnen 🙂

 • els
  Posted 22/11/2011 2:06 pm 0Likes

  Ik vind het overzicht van alternatieven voor parkeren bij Schiphol wat beschreven is vrij magertjes. Er zijn meer dan 30+ aanbieders van Schiphol parkeren (http://parkerenbijschiphol.net/prijs-vergelijken-schiphol-parkeren/)

  Heb je alleen de goedkopere aanbieders genoemd of willekeurig een aantal?

 • Schiphol Parking
  Posted 29/09/2011 8:41 am 0Likes

  Er zijn zoveel locatie om te parkeren bij schiphol parking geven we uitleg over het onderwerp. Zelf hebben we zere goede ervaringen mat all-in parking. Er staan ook reviews op van mensen die via ons geboekt hebben.

 • Els
  Posted 16/07/2011 2:46 pm 0Likes

  Net wat er eerder genoemd is, er zijn zoveel locaties dat het tijd werd voor een vergelijkingssite voor parkeren op schiphol, bijvoorbeeld deze http://langparkerenschiphol.net/aanbieders/ het handige hiervan is dat er ook ervaringen van andere gebruikers zijn geplaatst! Dit zegt toch veel meer dan een verkooppraatje op een site 🙂

 • ParkerenLuchthavenSchiphol
  Posted 24/05/2011 5:18 pm 0Likes

  Rond Schiphol heb je inmiddels meer dan 20 locaties om te parkeren, praktisch allemaal goedkoper dan Schiphol Smart Parking. Om ook een indruk te krijgen of een parkeeraanbieder betrouwbaar is, of je auto overdekt staat, etc is de website http://parkerenluchthavenschiphol.nl/prijs-vergelijken-parkeren-schiphol/ in het leven geroepen.

 • Anton
  Posted 13/04/2010 7:12 pm 0Likes

  Hoi, ik heb allicht een tip. Ga carpoolen! Er zijn genoeg websites waarop een carpool afspraak gemaakt kan worden. Het scheelt brandstof, is goedkoper en bovenal is het heel erg gezellig!

 • Bas
  Posted 08/02/2010 8:54 am 0Likes

  Misschien een handige tip, ik kijk altijd even op maps.google.nl waar de parkeerplaatsen zijn bij mijn bestemming. meestal rijd ik er zonder zoeken zo naar toe omdat ik weet hoe het er daar uitziet.

 • Michiel
  Posted 31/01/2010 8:56 pm 0Likes

  Nog een extra voordeel van Yellowbrick (en waarschijnlijk ook van Park-line) is dat ze er automatisch een dag- of avond kaart van maken indien dat voordeliger is. Als je dus ’s avonds ineens wat langer blijft dan verwacht, ben je nooit meer kwijt dan de kosten van een avond kaart!

 • arnold
  Posted 31/01/2010 6:59 pm 0Likes

  Wat mij betreft is het parkeren rondom Schiphol een betere keus, zeker als je moe en vermoeid terugkomt van een lange vlucht! Lekker in je auto terug rijden is,als je het mij vraagt, veel beter.

  De site in mijn naam heeft ervaringen staan van gebruikers van de parkeerplaatsen rondom Schiphol.

 • Jacques van Nes
  Posted 31/01/2010 1:52 pm 0Likes

  Wat ik zeer regelmatig doe als ik een van de grote steden moet zijn, is mijn auto parkeren in een P+R garage. Je betaald dan rond de 5 euro voor een hele dag parkeren en krijgt een OV kaart.
  Veelal is OV in de stad sneller dan de auto, de P+R garages zijn bijzonder goed bereikbaar en een fractie van de kosten van een reguliere parkeerplaats.

  Groet
  Jacques

 • Rob
  Posted 28/01/2010 4:09 pm 0Likes

  Op de website goedkoperparkerenschiphol.nl zijn we bezig om ervaringen te verzamelen over het parkeren op schiphol. Mocht iemand er al eens gebruik van hebben gemaakt horen we dat graag zodat andere mensen daar hun voordeel mee kunnen doen.

 • Patrick
  Posted 28/01/2010 1:43 pm 0Likes

  Mischa, mooi overzicht. Ik mis alleen in je opsomming de website Parkeerlijn.nl. Op deze website staan bijna alle openbare parkeergarages in Nederland, alle P+R en Carpool plaatsen. De Parkeerlijn is te raadplegen via internet, mobiel en beschikbaar als Iphone applicatie. Op de Parkeerlijn kun je zoeken op dichtsbijzijnde locatie t.o.v. je eindbestemming. Zo’n hulpmiddel is meestal niet beschikbaar op gemeentelijke en op de bovengenoemde websites.
  Ik heb vernomen, dat je binnenkort ook parkeerplaatsen kunt reserveren via de Parkeerlijn en dat je een recensie kunt plaatsen over je ervaring over de parkeerlocatie.

 • arjan broere
  Posted 28/01/2010 10:43 am 0Likes

  Mooi systematisch overzicht.

  Fijn ook om die nieuwe betaalmogelijkheden eens op een rij te zien. Ga ik achteraan.

  Tipje van mij: bij een afspraak maken aan de ‘natives’ ‘meteen even vragen hoe bereikbaarheid en parkeren werken. Voorkomt ook dat je op werkzaamheden rijdt, die je navigatiesysteem niet kent. En kun je ook een beetje zeuren om gereserveerde parkeerplaats of alvast een uitrijkaart regelen 😉

 • Nicky
  Posted 28/01/2010 9:43 am 0Likes

  Er wordt in het artikel een overzicht gegeven van transferia, maar het valt me op dat daarin Den Haag en Den Bosch al missen. Het is dus geen compleet overzicht en verstandiger om vooraf te kijken of er niet toch iets soortgelijks is in de bestemmingsgemeente. Overigens is het altijd één van mijn favorieten. Voor een redelijk bedrag parkeren en naar het centrum toegaan.

  Kijk zeker ook vooraf hoe er betaald kan worden. Het is mij vaak genoeg overkomen dat er opeens alleen met chip betaald kon worden.

Comments are closed.