Slimmer werken met interactieve hoeken

Je kunt op je Mac de hoeken van je scherm speciale functionaliteit geven op het moment dat je er heen beweegt met je muis. Dit zijn functies als het starten van je screensaver of het tonen van al je vensters. In dit artikel leggen we uit hoe je deze interactieve hoeken instelt. Lees ook: Hoe werk je slimmer, maar dan ook elke week?

Zo werkt het

In OS X klik je op linksboven in je scherm, vervolgens kies je Systeemvoorkeuren. In het menu dat verschijnt klik je op Mission Control en rechtsonder staat de knop Interactieve hoeken.
Interactieve Hoeken Lifehacking
Nu kun je instellen wat er gebeurt als je de muis naar een specifieke hoek van het scherm brengt. Zo kun je kiezen of je Dashboard verschijnt als je de muis naar de linkerbovenhoek brengt, of kun je de Mac in sluimerstand zetten als je met de muis naar de rechterbovenhoek van je scherm brengt.
Persoon heb ik de Interactieve hoeken zo ingesteld dat Mission Control wordt geactiveerd als ik mijn muis naar de linkerbovenhoek van het scherm breng. Zo krijg ik met het grootste gemak een overzicht van alle programma’s die openstaan en kan ik eenvoudig wisselen tussen vensters. Experimenteer zelf met de mogelijkheden in de verschillende hoeken om dit zo goed mogelijk te integreren met je eigen manier van werken!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

0 Comment

 • Erwin Cavens
  Posted 25/05/2016 10:04 am 0Likes

  in principe een goeie tip om de hoeken meer te gebruiken, maar met de F3-knop krijg je toch ook die mission control. En sneller.

 • Hans Groeneweg
  Posted 18/05/2009 5:28 pm 0Likes

  @Martijn Aslander. Shortcuts Martijn, shortcuts. Appeltje+spatie=Spotlight.
  Kun je de rechter bovenhoek ook gebruiken 🙂
  Heel fijn al die Mactips.

 • Martijn Aslander
  Posted 28/04/2009 9:03 pm 0Likes

  Ben zelf fanatiek gebruiker!
  Ik gebruik alleen de linkerhoeken.
  Linksboven voor beeldscherm in sluimermodus, en
  linksbeneden om mijn bureaublad te voorschijn te toveren, erg handig
  als je snel een bestand er naar toe wilt slepen.
  Rechtsboven is idd onhandig ivm spotlight!
  Prima post!

 • Martijn Engler
  Posted 22/04/2009 11:53 am 0Likes

  @Rick: MS Office en Spaces is geen lekkere combinatie, zeker als je probeert van app te switchen. Zelf gebruik ik liever iWork, daarmee kun je ook gewoon Word-en PowerPoint-documenten openen en bewerken.
  Klopt zeker dat Linux-distro’s al langer virtual desktops hadden, zelfs op Windows was het al een tijd beschikbaar. En ook op je Mac kon het al voor Leopard met 3rd party tools. Wellicht dat ik hier verder op in zal gaan in het volgende artikel.
  @Harm: om heel eerlijk te zijn gebruik ik ze zelf ook niet, omdat ik ze ook te vaak “per ongeluk” activeer, maar zoals je in de reacties ziet zijn de meningen er over kennelijk erg verschillend.
  Leuk om te zien dat verschillende mensen er zo anders tegenaan kijken en ze verschillend gebruiken!

 • Harm
  Posted 21/04/2009 10:47 pm 0Likes

  Ik werk echt al jaren met gui’s van alternatieve besturingssystemen (en dus ook met actieve corners). Maar als ik 1 ding echt superirritant vind is dat het wel, elke keer als je even je muis aan de kant legt vliegt er weer een venster open/opzij/klapt in of wat dan ook. Ik zet, als het maar even kan, altijd deze irritante functie uit. Gelukkig: smaken verschillen, dus ik hoop voor de andere mensen dat ze deze functie naar hartelust kunnen uitbuiten.
  Veel plezier (of ergernis) ermee,
  Harm

 • Rick
  Posted 21/04/2009 4:02 pm 0Likes

  Active screen corners is een van de dingen die ik echt mis als ik weer eens achter een Windows. Zeker in combinatie met de mogelijkheid om meerdere desktops te gebruiken is het erg makkelijk (Overigens is die ‘spaces’-optie maar beperkt bruikbaar met bepaalde applicaties. Er zijn vast meerdere programma’s waarbij het fout gaat, maar Microsoft Office snap er helemaal niks van).
  Bij mij van linksboven met de klok mee:
  – alle open windows
  – alle windows van actieve programma
  – Desktop zichtbaar
  – alle Spaces
  Die laatste optie geeft je dan een overzicht van al je desktops… handig is dat ook dan de hot corners nog werken: ik kan dus naar links-onder en vervolgens naar linksboven bewegen om alle open windows op alle desktops te zien. Makkelijk als ik iets kwijt ben.
  (Overigens hadden Linux-distros al veel langer de mogelijkheid tot het gebruikt van meerdere desktops en was Apple’s informatie daarover een beetje storend.)

 • Martijn Engler
  Posted 17/04/2009 1:00 pm 0Likes

  @Sypie: klinkt alsof jij ze goed gebruikt! Zeker met handige widgets op je desktop (hier zal de volgende post in deze serie waarschijnlijk over gaan) kan het je productiviteit echt verhogen!
  @dyn: Of ze handig zijn of niet hangt heel erg af van je eigen gebruik. Ik gebruik ze zelf eigenlijk ook niet, maar ik weet dat veel mensen het wel fijn vinden als ze ze leren kennen.
  Spotlight openen kan natuurlijk ook gewoon met +spatie en als je je dock aan de zijkant hebt staan (of het gewoon niet zo gigantisch groot is dat het helemaal tot in de hoeken zit) heb je daar ook geen last van.
  Je tip over Onyx is op zich natuurlijk ook handig. Ik heb deze feature van Onyx zelf niet getest, maar het klinkt best interessant.
  Sidenote: in Mac OS X worden de termen ‘active screen corners’ en ‘hot corners’ gewoon door elkaar gebruikt. In het PrefPane “Desktop & Screen Saver” staat bijvoorbeeld de knop “Hot Corners” maar de titel van het venster wat opent is “Active Screen Corners”.

 • dyn
  Posted 17/04/2009 11:15 am 0Likes

  Zo handig zijn active screen corners (en dus niet hot corners!) nou ook weer niet. Ze zitten nou net op de punten waar je ook komt wanneer je spotlight wil hebben, het Apple menu of iets uit de dock. Daardoor zijn er heel veel mensen die het juist niet gebruiken. Je kunt met tools als Onyx trouwens de active screen corners laten zien, je krijgt dan een kwart cirkel te zien. Weet je in ieder geval waar je de cursor moet plaatsen om de active screen corner te activeren.

 • Sypie
  Posted 17/04/2009 9:17 am 0Likes

  Bij mij is linksboven: Alle vensters
  Rechtsboven: Bureaublad
  Linksonder:Alle programmavensters van het openstaande programma
  Rechtsonder: Dashboard
  Met het instellen van hete hoeken kun je veel sneller wisselingen doen. Je kunt ook veel sneller applicaties opstarten, als die een widget meegeleverd hebben. Zo heb ik MAMP draaien (lokale webserver om dingen te testen) die een widget heeft om de server aan te zetten. iStat Pro is ook handig voor het zien wat voor bronnen er van je Mac in beslag genomen worden door dat wat je nu doet.
  Daarnaast kun je ook veel makkelijker afbeeldingen vanuit de browser naar het bureaublad slepen, door de hoek waarmee het bureaublad zichtbaar wordt. Met een ander programma waar je de afbeeldingen weer in moet slepen kun je hetzelfde doen. Zo kun je heel snel een Keynote maken met veel afbeeldingen van internet, die je tijdelijk op je bureaublad geparkeerd hebt.
  Klikken en slepen wordt nooit meer hetzelfde. Telkens als ik op een andere computer zit, (Windows of Mac) waar dit niet is ingesteld of mogelijk is, zit ik met de muis in een hoek voor een bepaalde actie…helaas gaat dat niet altijd werken maar het ziet er wel grappig uit: een Mac verslaafde die verrast is door iets wat niet gebeurt op het scherm.

 • Kees
  Posted 16/04/2009 11:14 pm 0Likes

  Ik gebruik de twee lege hoeken onderin voor mijn functies. Hoeken bovenin vind ik persoonlijk wat lastiger ivm. gebruik van menubalk. Gelukkig zijn deze niet zo buggy zoals Spaces momenteel met het Adobe pakket.
  Bij mij zijn:
  Links onder: Bureaublad
  Rechts onder: Exposé

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: