Smeren maar! Over scheerolie

Ik aarzel een beetje om het volgende een lifehack te noemen. Niet eens zozeer vanwege het onderwerp: een significant deel van de Nederlandse bevolking scheert zich nat, en het zijn niet eens allemaal mannen. Het is meer dat ik me afvraag of ik hiermee niet vreselijk een open deur zit in te trappen; het zou niet de eerste keer zijn dat ik hopeloos achterliep (magnetron, ik kijk naar jou). Aan de andere kant: vorige week heb ik nog iemand — een zeer ervaren computergebruiker — heel erg blij gemaakt met het uitleggen van de toetscombinatie Alt+Tab (“Ik hoef dus niet meer met de muis van programma te wisselen? Koel!”) dus misschien is de open deur van de één wel de lifehack van de maand voor de ander.

Enfin. Scheerolie dus.

Op een korte maar harige periode in mijn studententijd na heb ik me altijd nat geschoren. Bus scheerschuim, psssht, klodder in je hand en smeren maar. Later werd het wat sjieker, met een kwast en een pot scheerzeep, maar uit efficiëntieoverwegingen gebruikte ik dat alleen maar in het weekend.

Het nadeel van al dat schuim is dat je er uit ziet alsof je lijdt aan verregaande hondsdolheid. En natuurlijk belt net op dat moment de klant waarop je zit te wachten, of staat de bezorger aan de deur met je nieuwe iPad. Dit is immers het tijdperk van Het Nieuwe Werken.Daarnaast nemen die bussen scheerschuim een onevenredig groot volume van je vakantie- of zakenreisbagage in, en natuurlijk mogen ze niet mee in de handbagage bij het vliegen. Wat weer lastig is als je bagage een andere eindbestemming blijkt te hebben dan jijzelf.

Ik was dan ook zeer Verguld toen iemand mij wees op het bestaan van scheerolie. Dit zijn minieme flesjes (12 milliliter) met daarin een vaag olie-achtig goedje. Daarvan smeer je een paar druppels (!) op het te scheren oppervlakte, wat water er bij en je kunt aan de slag. Omdat je er zo weinig van gebruikt doe je weken en weken met één flesje, en het prijsverschil met de ‘gewone’ scheermiddelen is nihil. Het enige punt is dat sommige fabrikanten nog wel ‘ns willen uitschieten met geurstoffen, dus ruik eerst even voordat je een kauwgom-geurige scheerolie uitprobeert.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Pieter
  Posted 05/03/2012 9:07 pm 0Likes

  Sinds ik onderstaand artikel heb gelezen (juli 2011) gebruik ik scheerolie en ben nu aan mijn tweede mesje bezig!
  https://lifehacking.nl/thuis-tips/doe-lang-langer-langst-met-je-scheermesjes/

  Ik noem dit een echte lifehack!

 • Huib
  Posted 05/03/2012 5:37 pm 0Likes

  Ik gebruik al jaren scheerolie: Williams Shaving Oil Sensitive. Het grote voordeel vind ik dat het mijn huid niet uitdroogt. De verpakking vind ik ook milieuvriendelijker dan de stalen busjes scheerschuim of- gel. Er bestaan ook scheerolies van huismerken en ik heb gemerkt dat deze olie een lagere viscositeit heeft waardoor het veel eerder op is. Williams olie gaat echt per druppeltje en je hebt maar zes druppels nodig voor een hele scheerbeurt.
  Onlangs nog goedkoop scheerolie (en mesjes) gekocht bij shavesavings.com.

 • Floris
  Posted 05/03/2012 1:28 pm 0Likes

  Scheerolie werkt prima, het heeft alleen één groot nadeel: het laat een laagje achter op je scheermesje die je maar heel moeilijk weer schoon krijgt. Daarom gebruik ik het inderdaad alleen op reis of vakantie, als ik toch een goedkoop wegwerp-scheermesje in m’n toilettas heb zitten.
  Thuis doe ik het gewoon semi-ouderwets met scheergel, die bezorger komt toch nooit voor 9 uur aan de deur hier…

 • Paul van der Hart
  Posted 05/03/2012 12:42 pm 0Likes

Leave a comment

[wpterms id="3193"]