Snel typen, ook op je iPhone

XpandrZoals jullie weten zijn wij hier van lifehacking.nl een groot voorstander van tools en technieken die alle activiteiten die we toch al deden, efficiënter kunnen maken. Veel computergerelateerde activiteiten kunnen al efficiënter door simpelweg op een Mac te gaan werken 🙂 Maar ook de iPhone is wat mij betreft een productiviteits-katalysator pur sang. En nu is ook een typen van langere teksten en ingewikkelde woorden op de iPhone een ‘piece of cake’!

Zoals al eerder op lifehacking.nl beschreven in diverse posts (waaronder hier en hier) zijn er programma’s voor zowel Mac als Windows te verkrijgen waarmee je supersnel kunt typen door veelgebruikte woorden en zinnen onder een soort ‘snelcode’ te zetten. Als je deze code typt wordt hij automatisch vervangen door een geheel woord, zin of zelfs plaatje. Op de iPhone was deze functionaliteit echter helaas nog niet aanwezig. Dit heeft te maken met het feit dat dit soort programma’s altijd ‘op de achtergrond’ in de gaten moeten houden wat je aan het typen bent. En helaas, op de iPhone mogen geen programma’s ‘op de achtergrond’ draaien. De makers van TextExpander hebben een poging gedaan maar deze was suboptimaal. Om dit te omzeilen zijn er iPhone-gebruikers die een ‘jailbreak‘ hebben uitgevoerd op hun iPhone, waardoor er ineens wel programma’s op de achtergrond kunnen draaien.

WAARSCHUWING

Jailbreaken is een technisch verregaande procedure (ondanks dat er tools zijn ontwikkeld die het met 1 muisklik kunnen) en heeft impact op de snelheid, stabiliteit en beveiliging van je iPhone.

MAAR

Als je je iPhone al hebt gejailbreakt en je weet waar je mee bezig bent is onderstaande informatie wellicht heel handig voor je.

Xpandr

Net zoals TextExpander voor Mac en Fingertips voor Windows is er nu Xpandr voor iPhone.Xpandr

Xpandr werkt net zoals de andere programma’s met door de gebruiker zelf gedefinieerde snelcodes met daarachter een lap tekst. Het programma beperkt zich nu nog tot tekst maar is dan ook wel in alle apps beschikbaar. Zo kan je voor zowel e-mail, SMS als andere apps de snelcodes gebruiken.

Hieronder een videootje dat ik heb gemaakt over het gebruik van het programma:

[HTML1]

Zoals je ziet is het programma snel en effectief. Het enige dat je nu nog moet doen is denken over veel voorkomende woorden/informatie/teksten en de snelcodes onthouden.

Snelteksten

Voor zowel dit programma als voor TextExpander en Fingertips kan je allerlei snelcodes bedenken. Een aantal die ik gebruik zijn:

 • Zakelijk gegevens (KvK, BTW, Bank, Adres, Routebeschrijving, Disclaimer etc etc)
 • Veel voorkomende replies (“Bedankt voor je mailtje! Ik kom er zo snel mogelijk op terug” of “Bij deze stuur ik je de informatie waarover we spraken. Graag hoor ik van je of deze informatie voor jou waarde heeft toegevoegd!”)
 • Veelgestelde vragen (“Biertje?”, “Binnenkort weer eens koffie drinken?”, “Hoe laat ben jij er” etc) Deze zijn vooral handig voor SMS’jes
 • Complete verhalen en invullijsten (Routebeschrijving, Adresboek extra info zoals ‘Waar ontmoet’, ‘Welk netwerk’, ‘Via wie’ etc)
 • Moelijk te typen woorden die automatisch verbeterd worden

In de post van Martijn Engler staan veel handige ‘snippets’ opgenoemd. Let op: Dit is niet alleen voor iPhone gebruikers handig maar ook voor gebruikers van bovengenoemde programma’s!!!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

5 Comments

 • Mischa Coster
  Posted 04/12/2009 10:34 am 0Likes

  @Joost: Geen dank!

  @Martijn: Precies, via SSH

  @Kees: Weet ik niet. Ik heb wel een app (aptbackup) die al je dmv Cydia geinstalleerde apps en settings via iTunes sync opslaat maar daar heb ik nog geen goede ervaring mee na 3x reset…

 • Kees Romkes
  Posted 04/12/2009 10:27 am 0Likes

  1 ding…. Is die database ook op te slaan ? Met 4.0 in Januari/februari (naar mijn inschatting) is dat wel erg handig als ik een veelvoud aan expanders heb gegenereerd en opgeslagen 🙂

 • Martijn Wismeijer
  Posted 29/11/2009 10:33 pm 0Likes

  Vergeet na jailbreaken niet de default passwords te veranderen anders is het een gevalletje ‘ all your base belong to me ‘ http://bit.ly/6IOsos

 • Joost Plattel
  Posted 29/11/2009 9:58 pm 0Likes

  Dit maakt het toch wel heel aantrekkelijk om weel een jailbreak poging te wagen. System-wide textexpanding op de iPhone is toch wel te gek voor woorden! 🙂

  Dilemma’s… Op de 3Gs had ik het wel gedaan, maar de 3G wordt al snel heel traag na een jailbreak… Toch bedankt voor alle snippets en de link naar de post van Martijn Engler.

Comments are closed.