Snel vogels herkennen via je iPhone met Tjilp!

Onlangs was ik in Drenthe aan het wandelen door een prachtig besneeuwd landschap. Op enig moment zag ik wat geel-groene vogeltjes vrolijk kwetterend in de boom zitten. Een paar dagen ervoor had ik via de App-Store van Apple een paar vogelgeluiden-apps gekocht voor een paar euro.

Intuitief bladerde ik wat rond in het programma Tjilp! vogelgezang en keek ik eerst eens bij de Groenling. Maar die was het niet. Ik bladerde nog wat verder, en kwam uit bij de Geelgors, die leek er toch het meest op. En toen gebeurde het, als je in deze app op een vogel klikt, speelt de app gelijk het bijbehorende gezang af. Repeterend, tot je weer ergens anders op klikt. In no time dachten die Geelgorsen dat er één van hen was en gingen in de boom boven mee speurend naar beneden zitten te kijken waar toch die andere vogel was.

't Beestje is zelfs ambassadeur van Oirschot

Heel bijzonder om via zo’n app een beetje te kunnen communiceren met die vogels (al had ik uiteraard geen flauw benul waar het over ging 🙂 )

Feit is, dat met dit soort apps de natuur ontdekken en ietsje beter begrijpen steeds makkelijker wordt. En dat voor een app van 2,39!

In de app zitten verder nog wat leuke functionalteiten zoals een quizz waarmee je snel vogelgeluiden kunt leren herkennen.

De ontwikkelingen voor dit soort apps gaan erg hard momenteel, binnen een paar jaar zullen er apps zijn waarbij bijna de hele Nederlandse natuur, flora én fauna inclusief geluidsherkenning en sporenherkenning voor een paar euro voor iedereen beschikbaar zijn.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Merel
  Posted 30/05/2011 3:27 pm 0Likes

  Ook leuk in dit verband; http://www.idnatuur.nl Geen app, maar een “tuinvogelherkennings-website”. In Beta zo te zien, maar evengoed leuk om te doen.

 • Rik Dam
  Posted 01/04/2011 1:08 pm 0Likes

  Komt deze App ook ter beschikking van de android Markt?

 • Neneh
  Posted 09/03/2011 9:13 am 0Likes

  Super. Ik heb de app net op mijn iPhone gezet en werd al helemaal blij van de geluiden. Nu kan ik de vogel nog sneller herkennen.

 • Anton
  Posted 11/01/2011 4:36 pm 0Likes

  Nog mooier: een App die het omgekeerd doet. Een soort Shazam, maar dan voor vogelgeluiden. Je neemt het geluid van de vogel op en je iPhone zoekt uit welke vogel het is.

 • Mark de Ruijter
  Posted 11/01/2011 10:38 am 0Likes

  Lijkt me een leuke app.
  Ik ben alleen op zoek naan een app die me op dmv plaatjes verteld welk vogeltje er in mijn tuin komt.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]