Sneller typen dan je kan denken dankzij Swype op Android

Er worden veel blogs geschreven over de perfecte invoerapp voor Androidtelefoons. Ik heb ongeveer 10 verschillende toetsenbord-apps uitgeprobeerd. Uiteindelijk ben ik blijven hangen op het Swype-toetsenbord, voor mij de absolute winnaar. Hij is snel, heeft een groot en goed woordenboek, werkt eenvoudig en is goed naar je hand te zetten. Het swypen is in het begin wennen, maar werkt daarna echt super snel. De invoermethode is in mijn beleving zelfs nog sneller dan blind typen.

Swype

Woordenboek

Opvallend vind ik het goede woordenboek dat meegeleverd wordt. Veel woorden worden in één keer herkend, zonder dat ik ze zelf hoef aan te vullen. Wanneer je een woord typt dat niet bekend is, is deze met één klik toe te voegen aan je persoonlijk woordenboek. Van je woordenboek wordt een backup gemaakt én hij wordt gesynchroniseerd op al je apparaten waarop je Swype hebt geïnstalleerd. Je persoonlijke woordenboek breidt automatisch uit en blijft hoe dan ook bewaard. Let bij het invoeren niet op dubbele letters, die hoef je maar één keer te raken. Bij woorden waarbij het zowel één als twee dezelfde letters zou kunnen zijn, kun je bovenaan kiezen welke je wil gebruiken. Wil je echt twee dezelfde letters invoeren, draai dan een rondje op de letter.

Swypen als een pro

Daarnaast biedt Swype ook mogelijkheden om de applicatie naar je hand te zetten. Zo kun je aangeven dat na elk geswyped woord automatisch een spatie komt, waardoor je direct door kan swypen. Twee spaties achter elkaar zorgt voor een punt. Een leesteken krijg je door van een leesteken te swypen naar de spatie. Ook kun je heel gemakkelijk teksten kopiëren, knippen en/of plakken door van het Swype-logo te swypen naar ‘c’, ‘x’ of ‘v’. Met van Swype-logo naar ‘a’ selecteer je de hele tekst. Ook schijn je applicaties te kunnen starten door van het Swype-logo te swypen naar bijvoorbeeld ‘g’ en vervolgens ‘m’. Maar ik heb het alleen werkend gezien in deze combinatie (deze staat in de handleiding). Hierdoor wordt Google Maps geopend. Van het Swype-logo naar ‘s’ zorgt ervoor dat er een zoekvenster wordt geopend op de website waar je bent. Van het Swype-logo naar ‘5’ geeft het numerieke toetsenbord. Meer vind je op de eigen site of in deze blogpost.

Onderstaande (ietwat trage video) laat zien hoe het werkt:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Jaap
  Posted 05/02/2014 9:45 am 0Likes

  Sinds ik van de iPhone naar een G2 ben overgestapt gebruik ik ook Swype. Het gaat heel goed voor de korte woorden, maar zoals de kop al zegt, bij lange woorden kun je soms niet snel genoeg denken om je vinger aan te sturen. Niettemin merk ik nu dat ik me erger als ik op de iPad iets helemaal uit moet tikken, je raakt dus snel verwend. Dat is voor mij het bewijs dat het heel goed werkt.

 • menno
  Posted 02/02/2014 2:56 pm 0Likes

  En windows-phone?

 • Annemiek
  Posted 31/01/2014 10:48 am 0Likes

  Was op vorige telefoon verslingerd aan swipe. heb nu een iphone dus helaas, ik kan niet meer swipen. Enig idee of Swipen voor Apple in de maak is?

  • Wiel
   Posted 04/02/2014 9:29 am 0Likes

   Ik gebruik Path Invoer naar tevredenheid op de iPhone.

 • Senol Tapirdamaz
  Posted 30/01/2014 12:16 pm 0Likes

  SWYPE!!! rules.
  Jammer dat Samsung het na de S1 uit zijn touchwiz heeft gehaald om een of andere reden.
  Gebruik nu Swype wat voorheen BETA was en ja ik ben er echt 5 keer sneller door.

  Overigens: typo in kopalinea waar swipe staat ipv swype.
  maar dat zal wel door het swypen gekomen zijn 🙂

  • Freerk Terpstra
   Posted 31/01/2014 8:45 am 0Likes

   Bedankt voor je reactie. Ik ben een of twee jaar geleden ook begonnen met de BETA, daarna een tijdje andere gebruikt en nu dus sinds een tijdje weer terug met de betaalde versie. typo is aangepast, bedankt voor de oplettendheid.

  • Patrick
   Posted 06/02/2014 12:10 pm 0Likes

   In de S4 (GT-I9505) zit het gewoon standaard erin.

Comments are closed.