Sneller wifi in 7 stappen

Sneller WiFi? Vaak kampen we met een tergend trage internetverbinding; het is een van de meest frustrerende dingen die je kan overkomen als je net een filmpje wil streamen, aan het werk bent of tijd hebt vrijgemaakt om een potje te gamen. In veel gevallen komt het trage internet niet door de internetverbinding zelf maar is het draadloos netwerk de schuldige. Zie hieronder een aantal handige tips om de snelheid van je WiFi-netwerk te maximaliseren.

Een bijdrage van Jelle Kracht, editor van Speedcomputers.nl

  1. Plaats je router op een centraal punt

Heb je wel een snelle internetverbinding maar toch last van lage snelheden, dan is het mogelijk dat het draadloze signaal van de router niet goed kan worden ontvangen op het netwerkapparaat dat je gebruikt. Een zwak signaal kan eenvoudig worden herkend aan het aantal balkjes of streepjes dat wordt weergegeven op je computer, smartphone of tablet.

De ontvangst van het signaal kan het snelst worden verbeterd door de router te verplaatsen naar een betere locatie. Het is daarbij belangrijk dat de router op een centraal punt wordt geplaatst en het signaal zo min mogelijk wordt geblokkeerd door voorwerpen als bureaus, kasten en muren. Afhankelijk van je router is eventueel mogelijk om het signaal in een bepaalde richting te versterken door de antennes op de router in die richting te richten.

Lees ook:

  1. Vergroot je fysieke bereik

Als het signaal zelfs bij optimale plaatsing te zwak blijkt of de afstand gewoonweg te groot is, dan kan het verstandig zijn een extra access point aan te schaffen. Door middel van een WiFi-repeater kan het signaal beter worden verspreid. Deze ontvangt het signaal van de router en stuurt deze opnieuw door om zodanig het fysieke bereik te versterken.

  1. Selecteer een vrij WiFi-kanaal

Tegenwoordig maakt bijna ieder huishouden gebruik van een WiFi-router. Wanneer er teveel routers in een omgeving gebruik maken van hetzelfde of aangrenzende WiFi-kanalen kan dit het netwerk verstoren. WiFi-kanalen kun je vergelijken met radiofrequenties; wanneer er teveel routers op dezelfde kanalen informatie versturen kunnen er storingen ontstaan die een grote invloed hebben op de doorvoersnelheid.

Om de beste resultaten uit je WiFi-netwerk te halen is het belangrijk om uit te zoeken op welk kanaal je de minste kans hebt op interferentie. Er zijn in totaal 14 kanalen beschikbaar en met een programma als inSSIDer of NetStumbler kun je eenvoudig bekijken welke kanalen bij jou in de buurt veel worden gebruikt.

Zijn er bijvoorbeeld overlappende netwerken actief op kanaal 9 en 13 dan is het verstandig om gebruik te maken van kanaal 1 aangezien deze hier het verst vandaan ligt. Indien kanaal 1-8 in gebruik zijn, kies dan voor kanaal 11.

  1. Maak gebruik van 5GHz

Als je een relatief nieuwe router hebt, dan is de kans groot dat deze ook gebruik kan maken van de 5GHz-band. Deze band biedt een grotere snelheid en in de meeste omgevingen zijn er minder netwerken actief op de 5GHz-band. Toch is het niet altijd een oplossing, niet alle routers kunnen namelijk tegelijkertijd gebruik maken van de standaard 2,4GHz-band en de 5GHz-band. Dit kan tot problemen leiden wanneer er oudere apparaten op het netwerk worden gebruikt die geen 5GHz ondersteuning bieden.

Ook heeft de 5GHz-band een kleiner bereik, waardoor het signaal moeilijker of zelfs helemaal niet kan worden ontvangen wanneer een apparaat zich te ver uit de buurt van de router bevindt. Heb je een router die wel ondersteuning biedt voor 5GHz, maar slechts één van beide banden kan gebruiken? Controleer dan eerst of al je apparaten verbinding kunnen maken op de 5GHz-band en test vervolgens of het signaal op die band sterk genoeg is.

  1. Geef computers of applicaties voorrang

Geef voorrang aan de belangrijkste programma’s of apparaten in huis. Vrijwel alle routers beschikken over een pagina met QoS-instellingen (Quality of Service), waarmee voorrang kan worden gegeven aan bepaalde soorten netwerkverkeer. Zo kun je bijvoorbeeld een torrentprogramma’s een lagere prioriteit geven, zodat grote downloads geen invloed hebben op je andere werkzaamheden.

De manier waarop voorrang wordt gegeven is niet altijd hetzelfde en hangt af van de router die je gebruikt. Bij sommige routers kun je enkel bepaalde applicaties (bijvoorbeeld games) voorrang geven, terwijl je bij andere routers enkel bepaalde apparaten (op basis van ip-adres) voorrang kunt geven.

Hiernaast moet je soms ook de download- en uploadsnelheid van je verbinding invoeren. Het is belangrijk om deze juist in te voeren, omdat QoS anders een averechts effect kan hebben en alles juist trager kan maken.

Veel relatief nieuwe routers beschikken ook over Wi-Fi Multimedia of WMM. Dit is een intelligente versie van QoS die automatisch een prioriteit geeft aan al het netwerkverkeer. Dit gebeurt door het verkeer op te delen in de vier verschillende groepen, van de hoogste prioriteit naar de laagste prioriteit: Voice, Video, Best Effort (overige applicaties) en Background (downloads en zaken als printen). Door WMM in te schakelen zullen applicaties die veel en snel bandbreedte nodig hebben sneller en stabieler presteren.

  1. Hoe snel is je daadwerkelijke verbinding?

Is het internet daadwerkelijk traag of heb je enkel de perceptie dat deze traag is? Als de verbinding via de netwerkkabel niet veel sneller is dan de draadloze verbinding zul je iets verder moeten kijken dan het WiFi-signaal. Het is verstandig om eerst te achterhalen hoe snel je internet is en hoe deze snelheid zich verhoud ten opzichte van de beloofde snelheid van de provider.

Bij (A)DSL-internet is de snelheid die je krijgt namelijk afhankelijk van de afstand van je aansluiting tot de wijkcentrale. Bij gebruik van (A)DSL is het dus handig eerst de snelheid te testen. Als de internetverbinding zelf gewoon te traag is, dan is het verstandig om, indien mogelijk, over te stappen op glasvezelinternet. Daar krijg je wel de beloofde snelheid en het is bovendien 2,5 keer zo snel als kabelinternet.

  1. Reset de router en upgrade de software

Mochten de bovenstaande tips je niet kunnen helpen en er ook niets mis zijn met het reguliere internet, dan kan het natuurlijk altijd zo zijn dat er iets mis is met de router zelf. Af en toe kan een simpele reset al helpen. In de meeste gevallen beschikt de router over een reset knop, maar het is verstandiger de router voor zo’n 30 seconden volledig van stroom te halen.

Mocht ook dit niet werken zou het kunnen zijn dat het besturingssysteem van de router zelf niet optimaal werkt en er inmiddels een nieuwe versie beschikbaar is. Kijk op de website van de fabrikant of je beschikt over de laatste firmware. Ben je reeds up-to-date of helpt de nieuwe firmware ook niet zou de router ook gewoonweg defect kunnen zijn en zul je wellicht een nieuwe router aan moeten schaffen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...2Stom

About Author