Snellezen: 7 tips om razendsnel een boek te lezen

Snellezen. Dat willen we diep van binnen natuurlijk allemaal. Of je nu een kort blogartikel voor je hebt, of je door een dik studieboek moet worstelen; we lezen allemaal elke dag wel iets. Lezen kan echter tijdrovend en vermoeiend zijn… Gelukkig zijn er tal van tips om sneller te leren lezen, uiteraard met behoud van je begrip van de tekst. We zetten de zeven beste tips om sneller te lezen voor je op een rij!

1. De tekst scannen

Voordat je begint met lezen, bekijk je de pagina, het hoofdstuk of het boek eerst in zijn totaliteit. Dat klinkt als extra werk, maar het op deze manier scannen van tekst helpt je uiteindelijk sneller te lezen. Je brein wordt namelijk voorbereid op wat er komen gaat. Dus kijk om te beginnen enkel naar de koppen, de inhoudsopgave, de bijschriften en dikgedrukte secties.

2. Je doel bepalen

Denk na over je doelen. Wat wil je leren of weten? Als handvat kun je enkele vragen noteren die je na het lezen wilt kunnen beantwoorden. Bepaal vervolgens wat het doel van de auteur was. Misschien kom je erachter dat de schrijver de gehele geschiedenis van Egypte wil behandelen, terwijl jij alleen iets over Cleopatra wilt weten. Sla vervolgens de gedeelten over die niet relevant zijn voor je doel.

3. Laat je niet afleiden

En dan nu een enorm belangrijke open deur! Snel lezen met behoud van tekstbegrip vraagt om aandacht en concentratie. Minimaliseer afleidingen en stuur jezelf bij als je gedachten afdwalen.

4. Stop met herlezen!

Als je een stukje van de tekst niet goed begrijpt, blijf je gewoon doorlezen. Het is namelijk helemaal niet nodig om steeds te begrijpen wat er geschreven is. Sterker nog: het is vaak helemaal niet nuttig om deze gedeelten te herlezen. Ook bij een tweede keer lezen zal de passage waarschijnlijk nog onduidelijk zijn… Echt begrip komt wanneer je doorleest en de context duidelijk wordt. Daarbij wordt belangrijke stof in een boek vaak meerdere keren herhaald, dus grote kans dat je het nog een paar keer voorbij ziet komen.

5. Stop met voorlezen in je hoofd

Subvocalisatie (oftewel het hardop meelezen in je hoofd) is een van de factoren die de meeste impact heeft op je leessnelheid. Door de woorden in je hoofd uit te spreken, vertraag je je leessnelheid tot spreeksnelheid. Je ogen en hersenen kunnen woorden echter veel sneller verwerken! Door de stem in je hoofd te stoppen, kun je je leessnelheid bijna verdubbelen. Het is even oefenen, maar dit zal zich echt razendsnel terugbetalen in pure tijdwinst.

6. Woordblok voor woordblok

Maak gebruik van je perifeer zicht! Je hoeft niet elk woord uitgebreid te bekijken. De meeste mensen kunnen met gemak stukken van zo’n vier centimeter bekijken. Dat komt meestal neer op blokken van drie tot vijf woorden. In plaats van elk woord afzonderlijk te lezen, laat je je ogen van het ene clustertje woorden naar het andere springen.

7. Gebruik je vinger of een pen

Vind je het lastig om sneller te lezen? Geeft niets! Gebruik volgende keer gewoon je vinger. Deze beweeg je langs de tekst. Het is daarbij belangrijk een consistent tempo aan te houden. Je vertraagt of versnelt nergens! Hiermee kun je jezelf aanleren om steeds iets sneller door te lezen, en voorkom je dat je stukken gaat teruglezen.

Tell Us What You Think
17Te gek20Leuk3Serieus?7Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]