Begin met lezen! (speciaal voor niet-lezers)

Lezen. Misschien hou je ervan, misschien vind je er geen klap aan, misschien wilde je dat je een lezer was maar krijg je jezelf gewoon niet ertoe gezet. Wat je situatie ook is: lezen kan niet alleen leuk en ontspannend zijn maar ook ontzettend goed voor je ontwikkeling. Van lezen wordt je woordenschat groter, ontwikkel je meer empathie voor mensen en leer je iets over de wereld op een manier die je zelf (waarschijnlijk) nog niet ontdekt had. Dit klinkt natuurlijk allemaal ontzettend verantwoord, en dat is het ook, maar er zijn ook zat boeken met gore moordstories, fantastische fantasieën en geile seksscénes, dus: pak eens een boek, man!

Als je het tot hier gered hebt verdien je een sticker. Goed dat je wil beginnen met lezen! Het hoeft ook allemaal niet zo moeilijk te zijn. En zoals met alles: hoe meer je leest, hoe meer gevorderd je wordt. Straks lult niemand meer jou onder de tafel en pak jij iedereen in met leuke feitjes en weetjes.

Wat vind je leuk?

Voordat je begint met lezen moet je jezelf deze vraag stellen. Welke onderwerpen vind je leuk? Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? De Tweede Wereldoorlog? Romantische avonturen of juist epische veldslagen tussen mythische wezens? Voor élk onderwerp dat je in gedachten hebt, is er wel een boek te vinden. Dus zijn er bepaalde series die je graag kijkt, lievelingsfilms of -games? Dan heb je daar misschien wel je genre te pakken.

book GIF

Waarom ga je lezen?

Ook deze vraag is belangrijk voor het maken van je eerste literaire keuze. Je motivatie om te gaan lezen kan zwaar meewegen in je boekkeuze. Lees je alleen voor ontspanning? Om iets te leren? Om jezelf te ontwikkelen of omdat je er gewoon interessant uit wil zien als je in de Starbucks zit? Alle motivatie is goed maar er hoort wel een andere boekkeuze bij.

dc comics television GIF

Kies een boek

Maak het jezelf niet te moeilijk en grijp dus niet meteen naar Oorlog en Vrede van Tolstoj. Dat moet je als beginnende lezer echt niet willen. Pak een relatief dun boek met een onderwerp dat jou leuk lijkt. Thrillers, Young Adult, fantasy, chicklits en korte verhalenbundels zijn goede genres om mee te beginnen. Het fijne is dat deze boeken zo geschreven zijn dat je wel verder moet lezen. Vaak zijn ze hartstikke spannend. Voordat je het weet zit je alleen nog maar met je neus in de boeken.

catching fire roleplay help GIF by The Hunger Games

Zet een timer

Als je het echt moeilijk vindt om te beginnen met lezen, dan kan het helpen om een timer te zetten. Probeer bijvoorbeeld elke dag een kwartier tot twintig minuten te lezen. Zo kader je het voor jezelf af en wordt lezen een vaste prik in je dag. Op deze manier train je je hersenen om aan deze nieuwe vaardigheid gewend te raken, totdat je helemaal in het verhaal gezogen wordt. P.S.: zet tijdens dit kwartier ook je telefoon op stil zodat je niet afgeleid kan raken.

Unimpressed Reading GIF by SpongeBob SquarePants

Wat vond je ervan?

Heb je een boek uitgelezen? Goed gedaan! Neem dan nu even de tijd om na te denken over wat je van het boek vond. Hoe vond je het verhaal? Kwamen de personages tot leven? Ontdekte je nog geheime boodschappen die terugkwamen? Het kan leuk zijn om na het lezen van een boek wat recensies op te zoeken om te kijken of anderen het met je eens zijn. Misschien heeft iemand wel iets in het boek gelezen dat jij gemist hebt, of andersom.

Tell Us What You Think
6Te gek6Leuk0Serieus?1Meh...5Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]