Tristan Harris, voormalig ontwerper bij Google en oprichter van de non-profit organisatie ‘Time Well Spent’, komt de laatste tijd steeds vaker in het nieuws. Hij spreekt voornamelijk over hoe technologie is ontworpen om verslavend te zijn en onze aandacht te kapen. Hij vergelijkt de aantrekkingskracht van je telefoon met die van een gokautomaat. Gelukkig heeft hij ook een handige tip om jezelf beter bestendig te maken tegen de verslaving van je smartphone.
Meestal kijk je voor niets op je smartphone – je hebt geen meldingen dus veel verder dan het thuisscherm kijk je niet. Maar soms is het controleren van je telefoon wel de moeite waard – je krijgt een grappig berichtje, een aantal likes of een e-mail met goed of leuk nieuws. Het fijne gevoel wat je krijgt op het moment dat je een notificatie op je smartphone ziet die de moeite waard is wordt veroorzaakt door dopamine – het ‘geluksstofje’. Het gevoel wat veroorzaakt wordt door dit stofje is zo sterk dat we steeds vaker op onze smartphone kijken in de hoop dat we iets nieuws zien en dus weer een dosis dopamine krijgen. Het is een interessante discussie; plaats berichten en foto’s op social media als WhatsApp, Instagram en Facebook als sociale activiteit, of om notificaties te krijgen en zo je schermtijd verder op te schroeven?
In de video vertelt Tristan Harris dat een telefoon inmiddels is verandert in een slotmachine. Elke keer als je op je smartphone kijkt, trek je figuurlijk aan de hendel van een slotmachine om te kijken of je een melding hebt. De vergelijking wordt nog sterker als je bedenkt dat veel apps games voor kinderen de aandacht proberen te grijpen met felle kleuren en vrolijke geluidjes. Onze aandacht is geld waard, dus het is logisch dat apps er alles aan doen om dit vast te houden.
Grijs
Om telefoonverslaving tegen te gaan, stelt Harris voor om grijstinten op onze telefoons in te schakelen. Het kan ons misschien niet in één keer volledig genezen van een smartphone verslaving, maar kleurrijke apps als Instagram en Snapchat zien er in zwart-wit een stuk minder aantrekkelijk uit.
Het proces voor het inschakelen van grijstinten verschilt voor verschillende modellen Android-telefoons, maar het is meestal toegankelijk via het menu “Toegankelijkheid“. Ga in iOS naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave >Kleurenfilters. Schakel Kleurenfilters in en selecteer Grijstinten. Om snel te schakelen tussen een gewoon kleurenscherm en de grijstinten, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Toegankelijkheid > Activeringsknop > Kleurenfilters. Nu druk je gewoon driemaal op de homeknop om grijstinten in of uit te schakelen.
Harris heeft nog meer tips om telefoonverslaving tegen te gaan. Die tips lees je hier.
apkapp
zeer goed artikel. ga zo door
Esther
Dit ga ik eens proberen. Ik moet mijn telefoongebruik echt verminderen.
Ernst
Met Android moet je hiervoor de dev.mode activeren….