Snellezen als hack inzetten

Tijdens de Lifehacking Academy, liet Mark Tigchelaar de aanwezigen van zijn workshop zien én beleven hoe de basis van het snellezen in elkaar zit én dat het ook werk.

De basis en theorie

Het menselijk oog kan niet rustig en vloeiend bewegen, het schiet het alle kanten op, in stapje en erg schokkerig als we er een beweging mee maken. Met lezen is het hetzelfde, tijdens het lezen struikelt het oog over de woorden en kijkt het naar woorden op andere regels. Resulterende in een niet logische leesvolgorde waardoor dingen door elkaar gehaald kunnen worden.
Maar er is hulp onderweg, hulp in de vorm van een bewegend object. Want zodra het oog ook maar een beetje moeite doet om dat bewegende object te volgen, dan gaat het ineens een heel stuk gemakkelijker. Dan blijkt dat ie ineens wel best netjes kan bewegen.

Wat is hiervoor de oplossing, als we de beide feiten naast elkaar leggen?
Combineren!

Door de ogen langs de tekst te begeleiden met je vinger, net als vroeger op de lagere school, kun je vloeiender langs de woorden gaan en ze beter en vooral sneller opnemen om naar de hersenen door te sturen.

De praktijk

Voor dat ene uurtje tijd dat er maar beschikbaar was, was dit het theoretische deel. Dus daarom snel door naar de praktijk, het lezen zelf.
Dit moet opgebouwd worden, steeds sneller en sneller lezen, of eigenlijk, steeds sneller en sneller de vinger onder de tekst laten meebewegen. Zo snel zelfs dat er geen enkel woord meer te begrijpen valt van de tekst. Geen probleem, dat is heel normaal, niemand zou dat kunnen lezen zonder training, maar wat je er wel mee opschiet is het trainen van de oogspieren. Merkbaar, want na het ‘lezen’ op volle snelheid, zijn de oogspieren al duidelijk voelbaar.

Trainen, trainen en trainen dus. Vingervlug over de pagina met die vinger en netjes volgen met de ogen. That’s it, in de basis.
En het mooiste moet nog komen, je brengt namelijk alleen maar de snelheid van het opnamen van de woorden op hetzelfde niveau  als wat je hersenen aankunnen. De data dus sneller richting de hersenen versturen. Want als de leessnelheid achterloopt bij wat de hersenen kunnen verwerken,  is de kans aanwezig dat je hersenen afgeleid worden en zelfs aan andere zaken gaan denken. En dat is niet de bedoeling. Dus, tempo erin.

Ter inspiratie, mijn leessnelheid was aan het begin van het uur 175 woorden per minuut (250 is gemiddeld). Dat is inclusief mijn licht vorm van dyslexie. Na een uur was het nagenoeg verdubbeld, naar 317 w.p.m.

Verder gaan in het snellezen? Begin dan met de volgende links:

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

  • marleen
    Posted 09/09/2010 12:23 pm 0Likes

    Jeej, ik ben gewoon 30 woorden p.m. sneller geworden! eerst had ik 183, na de proeftest 218 🙂

  • Yirmeyah
    Posted 30/08/2010 10:06 pm 0Likes

    Ik heb het even getest, ik ben verbaast van de effecten. Prima tip!

  • Esger Jellema
    Posted 17/06/2010 10:54 pm 0Likes

    Bij de links naar Tools en tips mis ik de link naar http://spreeder.com/
    Deze tool is een gratis online snellees applicatie; plak je tekst erin, bepaal hoeveel woorden per minuut je wil lezen (400 woorden per minuut is haalbaar), laat de applicatie eventueel betekenisloze woorden als lidwoorden overslaan om de snelheid verder op te voeren en… SPREED (speed read)

  • Arnout
    Posted 17/06/2010 10:56 am 0Likes

    Interessant!

  • Joop de Koning
    Posted 17/06/2010 9:20 am 0Likes

    Ik heb een tijdje geleden een cursus gevolgd bij Brainrepublic. Als ik het zo lees is dat op basis van dezelfde theorie. Ik was echt verbaasd, want het werkt echt. Ik kan het iedereen aanraden. Een van de beste life hacks die ik tot nu toe ben tegengekomen.

  • Bert
    Posted 16/06/2010 9:29 pm 0Likes

    Ik heb Mark gezien op een banenbeurs eind oktober in de jaarbeurs en kon toen na een half uur al goed merken dat mijn leessnelheid flink omhoog was gegaan. Het was even wennen maar het helpt echt. Ik merk ook dat ik als ik een “gewoon” boek lees puur voor ontspanning dat mijn snelheid ook hoger is dan eerder, ondanks dat ik dan niet ga snellezen omdat ik dan wil genieten van het verhaal.

  • Niels Gouman
    Posted 16/06/2010 1:45 pm 0Likes

    Ik had het weekend voor de Lifehacking Academy een volledige dag lang training van Mark, kon inderdaad wel merken dat aan het eind van de dag mijn leessnelheid ruim verdubbeld was, en een beetje hoofdpijn (maar dat kan ook komen omdat het veel te mooi weer was om binnen te zitten)

  • Chris van Marle
    Posted 16/06/2010 11:34 am 0Likes

    Voor het verbeteren van je leessnelheid heb ik ook wel eens gelezen over het buitensluiten van je spraakcentrum. Volgens mij is dat goed te combineren met de tip van hier,

    Als we leren te lezen beginnen we met het leren lezen van letters; A – A – P, aap! B – O – O – M, boom! En daarbij de letters en woorden uit te spreken.

    Later (op de basisschool) wordt dit geleidelijk aan vloeiend voorlezen, waarbij we woorden leren te lezen en uitspreken.

    Het probleem is dat voor het begrip van de tekst altijd het spraakcentrum mee getraind is in deze ontwikkeling. Alle woorden die je leest hoor je als het ware in je hoofd en daarbij probeer je ze zelfs onbewust uit te spreken en als het ware aan jezelf voor te lezen. Dit proces kost uiteraard onnodig tijd.

    Om er vanaf te komen kun je proberen tijdens het lezen in je hoofd iets eenvoudigs continue te ‘zeggen’.
    Bijvoorbeeld 1 – 2 – 3 – 4 – 1 – 2 – 3 – 4. Vervolgens laat je je ogen de tekst lezen, zonder dat je deze ‘uitspreekt’.

    Hoe meer je oefent hoe minder je taalcentrum nodig zal zijn bij het lezen van teksten en dus hoe sneller je kunt lezen. Op de langer termijn laat je het tellen achterwege en lees je enkel met je ogen de tekst.

Comments are closed.