Snellezen – wanneer je veel wilt lezen en weinig tijd hebt

Snellezen, ’t is een kunst. Je kunt er zelfs complete cursussen in doen. Zelf heb ik me het snellezen eigen gemaakt via zelfstudie. Hiervoor gebruikte ik het boek Lees! van Jan Willem van den Brandhof. Niet te dik, gemiddelde lezers hebben het in een paar uur uit. Door mijn snelheid flink te verhogen kan ik nu meer lezen met hetzelfde begrip als voorheen. Ideaal voor een boekenwurm als ondergetekende ;-)

DAT KAN SNELLER

Gemiddeld lezen mensen met een snelheid van zo’n 200 (andere bronnen zeggen 250) woorden per minuut. Onze hersenen zijn echter in staat vele malen sneller informatie te verwerken. De reden dat we dat niet doen is dat de woorden die we lezen in ons hoofd door onze innerlijke stem als het ware uitgesproken worden. We lezen net zo snel als we hardop een tekst voordragen. Dat is hoe we het geleerd hebben. Maar het kan dus een stuk sneller. Gewoon door enkele simpele veranderingen toe te passen. Het is heerlijk om vakliteratuur en andere teksten tot 2 á 3x zo snel te kunnen lezen als vroeger. Net nog een test gedaan: bij volledige concentratie haal ik de 500 woorden wel. Maar dat hou ik geen uur vol. Het schijnt nog sneller te kunnen, veel sneller (volgens de Wikipedia pagina over speedreading staat het record op 25.000(!) woorden per minuut, ofwel 80 pagina’s. Ik kan me er eerlijk gezegd niets bij voorstellen

DE AANWIJSSTOK, EEN POTLOOD

snellezen met een potlood

Het bekendste en meest zichtbare onderdeel van snellezen is de aanwijsstok. Met deze aanwijzer trek je ogen als het ware langs de regels. Dit is iets waarmee je op de lagere school hebt leren lezen en sindsdien juist weer hebt afgeleerd. Toch is het een eenvoudige manier om je snelheid van lezen aanzienlijk te verhogen. De truuk zit er in niet langs de hele regel te gaan, maar een aan de zijkanten enkele woorden over te slaan. Je ogen kunnen groepjes woorden tegelijk scannen, waardoor dit prima kan. Dit artikel is veel te kort om de hele methode recht te doen dus kijk vooral onderaan dit artikel naar de doorverwijzingen.

CONCENTRATIE

Geconcentreerd lezen is van essentieel belang. Ga niet als een dolle het boek verslinden. Nee, blader het eerst eens rustig door: hoe is het gestructureerd, wat gaat dit boek je leren, welke onderdelen zijn voor jou het meest interessant? Nu je een idee hebt van de opzet van het boek en je je voor de inhoud opengesteld hebt ga je met aandacht lezen. Lees in een rustige omgeving, of met rustige muziek op de achtergrond waarbij je je kunt concentreren – barokke muziek schijnt goed te werken! Na een tijdje verlies je je concentratie. Neem dan een korte pauze om daarna met hernieuwde energie verder te gaan.

ZELF AAN DE SLAG

Er zijn 2 manieren om zelf actief je leessnelheid te testen en daarna te verhogen:

  • Software op je computer of een online dienst. Een mooi voorbeeld van die laatste is Spreeder. Deze dienst laat woorden op het scherm verschijnen in een door jou opgegeven tempo. Je verhoogt stap voor stap de snelheid totdat je het verhaal niet meer kunt volgen. Dit is je basis leessnelheid. Ga je serieus aan de slag overweeg dan (betaalde) software als RapidReader Je kunt gratis een demo uitproberen.
  • met een boek en een stopwatch. Neem een willekeurige pagina uit een boek dat je nog niet gelezen hebt. Zet een stopwatch (je telefoon heeft er vast 1) op 1 minuut en begin te lezen. Tel na afloop hoeveel regel je las en hoeveel woorden er gemiddeld op een regel staan. Dit is je basis leessnelheid. Lees zodanig dat je goed de lijn van het verhaal volgt en later kunt terug vertellen waar de tekst over ging.

MOOI BOEK

En die nieuwe van Kluun die je pas in de boekhandel kocht? Daar ga je natuurlijk uitgebreid van genieten. Niks geen snellezen, snelheid speelt totaal geen rol wanneer je literatuur of een spannende triller leest. Geniet en neem daar uitgebreid de tijd voor. Je boek is het waard.

VERDER LEZEN

Het boek Lees!

  • meer over de techniek achter snellezen (kort artikel op Wikipedia NL)
  • uitgebreid artikel op leren.nl dat verschillende raakvlakken van snellezen behandelt
  • Spreeder online snellees dienst
  • RapidReader (betaalde) snellees software
  • En natuurlijk het genoemde en hiernaast getoonde boek Lees!
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • 2Dutch
    Posted 25/03/2011 5:59 pm 0Likes

    @Michiel Nijland : dankjewel voor de tip, boekje is al binnen!

  • Michiel Nijland
    Posted 23/03/2011 7:19 am 0Likes

    Het boek LEES! is (op dit moment) gratis verkrijgbaar via http://www.managementboek.nl/boek/9789089590305/lees_jan-willem_van_den_brandhof

  • Arjan Zuidhof
    Posted 22/03/2011 11:15 am 0Likes

    Dank voor jullie reacties en Bert: dank voor de aanvulling. AceReader kende ik nog niet en die ziet er, de website beoordelend, zeker nuttig uit!

  • Bert Verdonck
    Posted 21/03/2011 5:51 pm 0Likes

    Zelf ben ik ook een fan van snellezen via software. In mijn lifehacking cursussen gebruik ik heel vaak RapidReader om mensen te laten proeven hoe het is hun leessnelheid te verdubbelen of verdrievoudigen in 15 minuten tijd (zie ook http://ht.ly/4iPPa ). Persoonlijk vind ik AceReader (http://www.acereader.com ) de allerbeste, vooral omdat er een ton aan oefeningen en handige tools bijzitten om je leessnelheid op te voeren. Ik gebruik de tools trouwens alleen voor businessboeken. Fictie nog altijd op papier 🙂

  • Arjan
    Posted 21/03/2011 3:21 pm 0Likes

    Leren snellezen is zeker de moeite waard. Maar het helpt ook als auteurs van boeken/artikelen ‘breinvriendelijk’ publiceren. De in deze post genoemde Jan-Willem van den Brandhof geeft hiervoor in zijn boek ‘Gebruik je hersens’ diverse tips.

  • Monica
    Posted 21/03/2011 2:24 pm 0Likes

    Ik heb ooit eens een poging gewaagd met RapidReader. De sleutel tot succes ligt echt in concentratie. Vervolgens heb ik regelmatig oefeningen gedaan om mijn concentratievermogen te verbeteren en dat helpt met lezen, werken, geheugen etc. Onmisbare eerste stap!

Comments are closed.