Sollicitatiegesprek: De 5 belangrijkste tips!

Goed nieuws: na al die sollicitatiebrieven, ben je eindelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In deze competitieve markt, moet je opvallen en hoewel je sollicitatiebrief en CV een goede indruk hebben achtergelaten, moet je nu laten zien wie je daadwerkelijk bent. Niet meer veilig verscholen achter je brief en CV, maar het echte gesprek.

In mijn carrière heb ik inmiddels een aantal sollicitatiegesprekken afgenomen en ondanks dat de sollicitant een geweldige brief en CV had, kwamen er tijdens het gesprek dingen naar voren die echt niet nodig waren. Om je te helpen met toekomstige sollicitaties heb ik een lijst opgesteld met vijf tips om er voor te zorgen dat je die droombaan binnensleept!

1. Wees altijd eerlijk en overdrijf niet
Onwaarheden of overdrijven in je CV zijn beslist geen goed idee. Je sollicitatiebrief en CV worden namelijk gebruikt als leidraad voor het gesprek en in detail besproken wat je in het verleden hebt gedaan. Je valt geheid door de mand wanneer je in je CV hebt gelogen over bepaalde werkzaamheden, of naast je vorige baan zoveel vrijwilligerswerk hebt uitgevoerd dat je als gesprekspartner denkt; “Had de sollicitant, naast zoveel vrijwilligerswerk, nog wel tijd over voor de normale baan?”.

2. Doe je huiswerk
Eén van de eerste vragen die ik altijd stel: “Wat weet je over ons bedrijf?”. Zorg er dus goed voor dat je weet voor welk bedrijf je solliciteert, wat je gaat doen binnen je functie en ben op de hoogte van welke producten of diensten ze verkopen. Ok, misschien ben je zenuwachtig en weet je niet helemaal precies meer wat nou de bedrijfsvisie of missie was. Dat kan, maar zorg er dan wel voor dat je voor je sollicitatiegesprek aantekeningen hebt maakt die je tijdens het gesprek kan raadplegen. Niet ideaal, maar dat is beter dan zeggen dat je het niet weet.

3. Zorg voor een goede verzorging van je uiterlijk
Het klinkt misschien als een tip die voor de hand ligt, maar je uiterlijke verzorging is erg belangrijk. Een bedrijf verwacht dat je je in alle opzichten op je allerbest laat zien. Wanneer je tijdens je gesprek komt opdagen in smerige of stinkende kleding, onverzorgd haar hebt of stinkt, gaan ze er stiekem (onbewust) van uit dat het vanaf nu alleen maar erger gaat worden. Doe onderzoek naar welke kledingvoorschriften er noodzakelijk zijn binnen een organisatie . Heb je een sollicitatiegesprek voor een baan in de mode, draag dan trendy kleding. Ga je solliciteren bij een bank? Investeer dan in een goed pak (kijk vooral naar de  Wall Street films voor inspiratie). Let op, het gaat niet alleen om je kleding, maar je uiterlijk in het algemeen. Even naar de kapper kan dus ook geen kwaad.

4. Blijf gefocust
Zorg er voor dat je tijdens het gesprek de focus behoudt en duidelijk en beknopt de vragen beantwoordt. Het kan daarom beslist geen kwaad als je voor je sollicitatiegesprek noteert wat je wil bespreken. Zo zorg je er voor dat alles ter sprake komt en heeft het bedrijf waarvoor je solliciteert het idee dat je serieus onderzoek hebt gedaan en hebt nagedacht over de functie. Zorg er wel voor dat het sollicitatiegesprek een dialoog is en geen monoloog. Kom zelfverzekerd over, maar niet te bijdehand of eigenwijs. Geef de persoon aan de andere kant van de tafel de kans om vragen te stellen. Wat goed helpt om tijdens het gesprek focus te behouden is een stevige bak koffie. Wanneer je voor het gesprek de mogelijkheid krijgt om een dubbele espresso te nemen? Doen!

5. Geef beslist geen knuffel
Het klinkt misschien als een gekke tip, maar het is niet gebruikelijk om bij afscheid van het gesprek een knuffel te geven. Iedereen is gek op lichamelijk contact, maar dit gaat toch echt iets te ver. Zelfs al heb je het gevoel dat jullie op één lijn zaten, vergeet niet dat je gesprekspartner niet je nieuwe BFF is. Een stevige handdruk zal volstaan.

Ga daarnaast tijdens je gesprek niet in op de diepste geheimen. Ze hoeven niet te weten dat je ex-partner een affaire had of dat je een terugkerende nagelschimmel hebt. Als de interviewer vraagt naar je privé leven is hij waarschijnlijk geïnteresseerd naar je hobby’s en interesses. Vergeet tijdens het gesprek dus niet dat het om een sollicitatiegesprek gaat en dat alles wat je verteld wordt meegenomen in de beslissing of je wel of niet geschikt bent voor de functie.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]