Sparrow: Gmail in een fris nieuw jasje

Sparrow
Internet bestaat al dik veertig jaar, e-mail is bijna net zo oud en dus zal nu de markt voor mailprogramma’s wel zo’n beetje verzadigd zijn. Zou je denken. Dan heb je óf een gaatje in je hoofd, of wel érg frisse ideeën als je de markt bestormt met een nieuw e-mailprogramma. Sparrow, sinds gisterochtend in de Mac App Store, gaat de confrontatie met die vastgeroeste markt snoeihard aan.

Een vervanger voor Mail.app, beter dan Thunderbird, anders dan de webmailinterface van Gmail. Je moet het maar durven. Sparrow is een fris nieuw e-mailprogramma dat de voordelen van klassieke e-mailprogramma’s combineert met de gebruiksvriendelijkheid van Gmail en de eye candy van de mobiele Gmail inteface. Als je Sparrow start, valt onmiddellijk de overeenkomst op met de Twitter’s eigen client voor Mac. Da’s niet zo gek, want ontwerper Loren Brichter van Twitter for Mac (voorheen Tweetie) heeft zijn ontwerp beschikbaar gesteld aan het Franse driemansbedrijf dat Sparrow ontwikkelt.

Sparrow werkt (nu nog) alleen met Gmail. Configuratie is heel simpel: invoeren van Gmail gebruikersnaam en wachtwoord, en je kunt los. Bij het eerste gebruik krijg je het gevoel dat je met Gmail werkt, alleen in een mooiere interface. Je kunt eenvoudig labels toekennen aan mails, mails archiveren, beantwoorden – het werkt allemaal supersnel en intuïtief. En toch maakt Sparrow gebruik van standaard IMAP, het e-mailprotocol dat veel providers hanteren en dat door veel clients wordt ondersteund.

Sparrow: opstellen van een nieuw bericht
Opstellen van een nieuw bericht

Mij deed Sparrow qua bedoeld gebruik onmiddellijk denken aan Mailplane, een standalone programma waarmee je meerdere Gmailaccounts kunt bedienen via de vertrouwde webinterface, maar dat ten opzichte van bijvoorbeeld Fluid (een toepassing waarmee je elke webapplicatie tot een zelfstandige App kunt omtoveren) extra functionaliteit toevoegt zoals drag-and-drop voor bijlagen. Toch is Sparrow anders.

Sparrow werkt namelijk onder water als een klassieke e-mailclient met een lokale database op je computer, die vooral fungeert als cache om bediendingssnelheid te halen, en om door te kunnen werken als je geen internetverbinding hebt. Maar Sparrow ziet er vooral veel mooier uit, met prachtige visuele effecten en een nieuwe set geluiden.

Highlights van Sparrow: conversaties (threads) worden op een zelfde manier als Gmail gegroepeerd, maar de nieuwste berichten staan boven. Zo hoef je niet te scrollen als je alleen de nieuwste berichten wilt lezen. Bij het maken van een antwoord krijg je standaard een Quick Reply-venster, en daarmee kun je heel snel je mail wegwerken. En ik zeg het nog maar een keer: een prachtige user interface.

Sparrow: quick reply in actie
Quick reply in actie

Maar Sparrow heeft ook onvolkomenheden als je het vergelijkt met Gmail. De zoekfunctie van Sparrow kan niet in de schaduw staan van de mogelijkheden die Gmail biedt – maar da’s niet raar, met zoeken en vinden is Google groot geworden. Maar er is nog meer: bij het ontwerp van de schitterende interface is er gekozen de labels uit beeld te houden. Het is dus even zoeken naar je gearchiveerde e-mail. En als je gebruikt maakt van geneste labels (subfolders): die worden niet ondersteund door Sparrow.

Een paar kleine onvolkomenheden zijn dat Sparrow niet alle conversaties goed samenhoudt, en dat het nu nog afbeeldingen in e-mailberichten die elders op het web staan, automatisch laadt. Dat wordt over het algemeen gezien als een veiligheidsrisico.

Sparrow 1.0 is sinds gisteren te koop in de Mac App Store voor € 7,99 en heeft bij publicatie van dit artikel nog net niet Angry Birds verstoten van de troon van best verkopende App. Er zijn dus veel liefhebbers voor. Grote vraag hier is: vind jij het ook een echte lifehack? Geef je mening in de comments!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

12 Comments

 • Bernard
  Posted 25/02/2011 1:00 pm 0Likes

  Kijk ook even naar de engelse commentaren op hun website: het gebruikt zomaar 1.5 GB aan cache ruimte of je schijf en is “idling” at 35% of CPU power! Deze versie is dus killing voor je systeem.

 • marcel
  Posted 12/02/2011 5:07 pm 0Likes

  Mooie app is het, ik mis alleen de optie om te sorteren op unread emails.. Ik hoop dat dat nog komt, zodat ik handig in 1x de unread mail kan zien.
  Ik heb ook het idee dat de syncing nog niet vlekkeloos is: als ik een e-mail als unread markeer op mijn iphone of iPad zie ik dat niet automatisch terug in Sparrow.

 • Martijn
  Posted 11/02/2011 9:21 am 0Likes

  Internet heeft zijn oorsprong in 1969 en email in 1971. Technisch dus correct maar het is wel erg creatief gedacht om dit als referentie te nemen om de (on)volwassenheid van de markt aan te geven.

  (bronnetjes: wikipedia)

 • Sjoerd
  Posted 11/02/2011 8:55 am 0Likes

  hmm. dus eigen zoekfunctionaliteit is niet top?! En ook zoeken met spotlight werkt niet?! Nou laat dan maar… Dat is toch minimale vereiste, als je het mij vraagt, voor moderne mail-client.

 • Jan Willem
  Posted 10/02/2011 6:27 pm 0Likes

  40 jaar internet en 40 jaar e-mail – grapje toch

 • Linda
  Posted 10/02/2011 5:18 pm 0Likes

  Dankjewel voor je reactie Maarten!

 • Maarten Festen
  Posted 10/02/2011 3:30 pm 0Likes

  @Linda voor standaardantwoorden gebruik je ofwel de automatische antwoordfunctie in Gmal. Als je bedoelt een ‘boilerplate’ in te voegen, dan zou je kunnen kijken naar utilities als Typinator of TextExpander.

  Een plaatje in je handtekening kun je gewoon knippen/plakken uit een afbeelding.

 • Linda
  Posted 10/02/2011 3:09 pm 0Likes

  Ziet er echt mooi uit, mis alleen de standaardantwoorden en kom er niet achter hoe je een plaatje/logo in je handtekening kunt zetten.

 • David
  Posted 10/02/2011 2:39 pm 0Likes

  @Maarten Dank je, dit helpt me enorm!

 • Maarten Festen
  Posted 10/02/2011 1:03 pm 0Likes

  @David, binnenkort kun je Sparrow uitproberen zonder dat het je geld kost, want er komt namelijk een Sparrow Lite beschikbaar. Die is al gereleased door de ontwikkelaars, en wacht alleen op Apple’s goedkeuring. Houd de weblog van Sparrow in de gaten voor het laatste nieuws daarover.

  De sneltoetscombinaties Cmd-L en Cmd-Shift-L werken prettig en snel, alleen kun je niet in één keer meerdere labels toekennen aan een bericht. Mocht je meer sneltoetscombinaties willen zien, die vind je hier: http://dashkards.com/sparrow

  En helaas indexeert Spotlight de Sparrowdatabase niet. Mail wordt ook niet echt lokaal opgeslagen, alleen gecached.

 • David
  Posted 10/02/2011 12:43 pm 0Likes

  Dank voor de review Maarten! Was al heel benieuwd naar deze app, maar kan het helaas niet uitproberen zonder te kopen 🙁 Ben nog heel benieuwd naar onderstaande vragen..

  – Werkt de sneltoets combinatie cmd+shift+L (label+archive) prettig? Kun je uit je labels kiezen met het toetsenbord als je deze combo gebruikt?

  – Weet Spotlight de mails in de Sparrow database te vinden?

Comments are closed.