Spul en speelgoed van nog-niet-zo-heel-lang-geleden dat nu veel waard is

Veel mensen bewaren spullen van vroeger. Of dat nou hun eerste paar schoentjes of babykleren zijn, of juist die mooie barbiepoppen of Lego-blokken van vroeger. Waarom bewaar je dat soort dingen? Om ooit door te geven aan je kinderen of kleinkinderen, of omdat ze te waardevol zijn om weg te gooien? Vooral dat laatste: hier een overzicht van spullen die in de toekomst nog wat kunnen opleveren.

Videobanden

De kids van tegenwoordig hebben nog nooit een videoband in handen gehad. Sterker nog, door streamingdiensten als Netflix en Disney+ zijn zelfs dvd’s intussen volledig overbodig geworden. Bijna niemand heeft nog een videorecorder in huis, maar we hebben vast nog wel ergens een stapeltje VHS-banden liggen. Gooi ze niet zomaar weg, want een aantal van deze exemplaren kunnen je nog wat geld opleveren!

Neem bijvoorbeeld de Disneyfilms die kinderen uit de jaren 80 en 90 vast niet vergeten zijn. Die zijn tegenwoordig zelfs aardig wat waard. In Amerika doen dit soort video’s momenteel zomaar 1000 dollar(!). Wil je weten of een van de Disneyfilms die jij boven op zolder hebt liggen geld waard is? Let dan op de volgende zaken.

 • Staat er een zwarte diamant op de zijkant? Dat betekent dat je een limited edition te pakken hebt (‘The Classics’)
 • De originele Engelstalige films leveren veel meer geld op dan de Nederlands gesproken video’s

Op eBay is Belle & Het Beest voor ruim 9000 euro van eigenaar verwisseld. Deze VHS-film is daarmee ook de meest gevraagde video van het moment. Frankenstein’s Castle of Freaks schijnt overigens ook veel waard te zijn!

Pokémon-kaarten

Pokémon is nog altijd ongekend populair, zowel onder kinderen als onder jong-volwassenen. Ken je de Pokémon-kaarten nog? Lang niet alle kaarten zijn veel geld waard, maar er zitten zeker wel een paar waardevolle exemplaren tussen. Heb jij bijvoorbeeld een van de eerste generatie Charizard-kaarten, dan kan het zomaar zo zijn dat je deze voor een eurootje of 2000 kunt verpatsen.

Let bij Pokémon-kaarten op het volgende:

 • Eerste editie:  Te herkennen aan het ‘1st edition’-tekentje linksonder in de afbeelding op een kaart
 • Legend-kaarten: Kaarten waarbij de Pokémon in twee delen op twee kaarten is afgebeeld
 • Pokémon ex + lv.X: Te herkennen aan de woordjes ex en lv.X achter de naam van de Pokémon
 • Star Pokémon:  Te herkennen aan het sterretje achter de Pokémon-naam
 • Error cards: Kaarten die uit de handel zijn gehaald vanwege een foutje
 • Waardevolle kaarten zijn meer waard als het ook nog eens holografische kaarten zijn

Overig spul

Het onderstaande speelgoed zou je ook nog aardig wat kunnen opleveren. Controleer voor je het weggooit dus eerst effe wat je er nog voor zou kunnen krijgen. Zoek soortgelijke items voor een waarde-indicatie of plaats een advertentie op eBay.

 • Lego: De Star Wars ‘Ultimate Collector’s Millennium Falcon‘ die in 2007 uitkwam is op Amazon voor meer dan 5000 euro verkocht
 • Tamagotchi’s: Wie had die vroeger niet? Tegenwoordig best waardevol…
 • Furby: Met name de originele en limited edition leveren wat op
 • My Little Pony: Hier heb je er meestal meer dan een van liggen, dus dat tikt lekker aan
 • Super Soakers: Kijk even in de schuur of jij ook nog zo’n uit z’n krachten gegroeid waterpistool hebt liggen; wie weet kun je hem voor een leuk bedrag verkopen. Maak er een fotootje van en zet hem op eBay. 
 • Oude cornflakes-dozen: Denk hierbij aan klassieke Kellogg’s-dozen (waarom je die zou bewaren, geen idee)

Note

Ongetwijfeld needless to say, maar speelgoed in originele verpakkingen (en als het effe kan nog nooit uit de doos is geweest) doet het altijd lekker. Ook complete verzamelingen zijn extra waardevol.

Tell Us What You Think
7Te gek10Leuk2Serieus?7Meh...9Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]