Spotify, de social muziek revolutie

Spotify is a new way to listen to music

Any track you like, any time you like. Just search for it in Spotify,

then play it. Any artist, any album, any genre – all available

instantly. With Spotify, there are no limits to the amount of music you

could listen to. Just help yourself to whatever you want, whenever you

want it.

Eindelijk is het dan zover, de BUMA knijpt ‘m, Last.FM kan wel ophouden, CD’s en platenwinkels kunnen nu helemaal wel ophouden en we vinden het allemaal prima ! Spotify is geland in Nederland ! Mijn mening over dit fenomeen en waarom JIJ ook mee moet doen !

Een kleine 2 weken geleden werd bekend dat spotify ook in Nederland haar deuren ging openen. De sociale muziekrevolutie was er al een tijdje in andere landen en dankzij YouTube was er al de mogelijkheid met omwegen van dit fenomeen te genieten.

Wat is spotify?

Dat dus… Een applicatie je installeert op je computer, in plaats van iTunes of je eigen muziekprogramma naar voorkeur, om muziek te luisteren én te delen. Je kan je eigen muziekbibliotheek inladen, in mijn geval bijvoorbeeld mijn iTunes bibliotheek, waarmee ik een groot deel van mijn muziek dus al kan delen met de mensen uit mijn Twitter en Facebook netwerk.

Mobiel is Spotify ook beschikbaar, apps zijn er voor diverse platformen. Streamen werkt over je internetverbinding, leek mij een nadeel, maar met een “offline sync” mogelijkheid is het dus mogelijk specifieke afspeellijsten te synchroniseren om ze ook “offline” (zonder internet) beschikbaar te maken. Dat geldt dus ook voor je iPhone of Android telefoon.

Hoe ziet de spotify applicatie er uit? Zo dus :

Even wat technische details :

iTunes slikt bij mij 101 MB fysiek en 202 MB virtueel geheugen weg, Spotify doet dat met ongeveer de helft. Dat voelt al een stuk vlotter en sneller. Sneltoetsen op mijn Macbook pro werken gewoon (play, pause, vorige, volgende) en ook de iPhone / iPad app werken vlot en eenvoudig. Multitasking is er helaas nog niet, waardoor het sluiten van de applicatie ook mijn muziekbeleving beëindigt. Nog even wachten dus !

Gratis vs. betalen

Spotify’s grootste “USP” is onbeperkt muziek luisteren voor een vast bedrag per maand. De gratis versie is goed voor 20 uur muziek luisteren per maand, prima om de service te ontdekken en vooral ook te zien wat je vrienden horen. Je eigen muziekbibliotheek blijft gewoon beschikbaar. Opvallend is dat de advertenties erg “unobtrusive” zijn, d.w.z. ze vallen bijna niet op. Banners “schuiven” in en uit je scherm, en de audio advertenties zijn prettig en vooral niet storend.

De eerste “abonnementsversie” kost je € 5,- per maand, vooralsnog te betalen via PayPal of creditcard, en geeft je oneindig lang de mogelijkheid je muziek te luisteren op mobiel en op de desktop, waar € 10,- per maand je ook nog de mogelijkheid tot “offline syncen” mee geeft.

Hoe gebruik ik dat dan

Na een klein kwartiertje had ik Spotify in de gaten, de interface is clean, gelikt, werkt prettig en is gericht op waar het echt goed in is, het luisteren en delen van muziek. Omdat je geen beperking hebt in het vinden van muziek, ontdek ik nummers van artiesten die ik normaliter al wel luisterde, maar nog niet kende. Zo kom ik bijzondere remixes tegen van nummers waardoor ze weer een nieuwe dimensie krijgen.

Ook het luisteren van de afspeellijsten van vrienden is een prettige bijkomstigheid. Na het aanmelden van mijn FaceBook profiel in spotify zag ik daar direct al mijn vrienden terug en kan ik door hun (publieke) profielen browsen. Zo ontdekte ik al snel nieuwe muziek !


Waarom moet ik mee doen

De muziekrechten en verdiensten van muzikanten staan al jaren onder druk. Wat ik daardoor merk is “eenheidsworst” muziek. Pareltjes moet ik echt halen bij de artiesten zelf (vroeger via myspace, nu vaak op specifieke podia als beatport.com) of bij de producenten. Dankzij diensten als Spotify kom ik, via mijn “gelijkgestemden” terecht bij muziek die ik nog niet kende, zonder naar gevoel te beluisteren en te downloaden en, als ik “eigenaar” wil worden van dat nummer, in 1x te koop in de iTunes store.

Het belangrijkste vind ik dat we de BUMA niet langer als waakhond, dan wel uitperser, moeten zien voor de vrijheid en creativiteit van muzikanten. Dit businessmodel is lang genoeg uitgeknepen, geef de muziek (en de muzikanten) hun vrijheid ! Spotify !


Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

40 Comments

 • Max
  Posted 02/01/2012 6:41 pm 0Likes

  Eindelijk Spotify Unlimited met iDEAL afrekenen via: http://www.spotifycode.nl/spotify.php

 • zoetrope
  Posted 27/04/2011 4:33 pm 0Likes

  Ik bedoel bij de vorige post dat ik spotify draai op mijn Ipod

 • zoetrope
  Posted 27/04/2011 3:49 pm 0Likes

  Ik heb spotify met een premium account, maar hoe kan ik als ik een nummer luister een ander nummer vast opzoeken en in een wachtrij zetten, zodat ik het nummer wat ik beluister eerst kan afluisteren en zo een wachtrij opbouw net als bij de pc versie (queue)

 • rentmeister
  Posted 16/02/2011 6:33 pm 0Likes

  Vermoedelijk wel trouwens Statetrooper, aangezien jij van jou kant ook moet betalen om mensen ernaar te laten luisteren. Als je gewoon de radio opzet, moet je er ook op betalen, ook al is dat voor eigen gebruik gewoon gratis aangezien de radiozenders zelf ook al betalen om het te mogen uitzenden.

 • rentmeister
  Posted 16/02/2011 6:31 pm 0Likes

  Er is ook nog grooveshark.com … 🙂 (Werkt wel in België)

 • Mr. Statetrooper
  Posted 24/09/2010 10:59 am 0Likes

  Wanneer ik muziek afspeel in een horeca zaak via spotify ( €5 / maand) moet ik dan nog iets regelen met Buma-stemra of Sena? Ben ik in overtreding als ondernemer wanneer ik dit niet doe?
  Wie kan mij hierover iets vertellen?

  Alvast bedankt.

 • jan
  Posted 24/07/2010 4:39 pm 0Likes

  bestaat er iook een programma voor spotify waarmee je automatisch lyrics toevoegt aan de muziek die je in spotify beluistert?
  voorheen had ik bij itunes gimmesome maar deze werkt niet meer op mijn macbookpro

 • Emiel
  Posted 17/07/2010 8:42 pm 0Likes

  @kees

  Om nog even terug te komen op het verhaal van iTunes die opstart als je de toetsen op de MacBook Pro gebruikt, als je cmd + alt ingedrukt houd start je iTunes niet op!

 • Kees Romkes
  Posted 04/06/2010 12:10 pm 0Likes

  @Maarten: Ik zoek graag een extreme kant op, wat mij betreft is spotify daar zo’n toevoeging in. Ik “leef” vanuit 1 tas die ik dagelijks gebruik, met daarin al mijn werk en entertainment. Kleding komt ongetwijfeld ook nog in de toekomst 😉

  Een platenzaak heb ik in geen 10 jaar van binnen gezien, maar de nostalgie en het gevoel van vinyl (h)erken ik zeker nog. Net zoals een ander geniet bij kaarslicht, terwijl een gedimd LED lampje (of mijn oplichtende toetsenbord) mij net zoveel plezier, dan wel “nostalige” gunt. Een romantisch diner bij MAC-licht, wat wil je nog meer…

  Genoeg pogingen tot humor, ze zullen zeker niet verdwijnen, maar wel verschuiven in de richting van nostalgie, “luxe” en wellicht wel antiek. Mainstream zal zeker digitaal gaan, met dit soort mogelijkheden zeker. CD’s hebben bij mij inmiddels het gevoel van “goedkoop” en “breekbaar” opgeleverd, doe mij maar een mooi gekocht album van iTunes met de originele “hoes”…

 • Maarten
  Posted 04/06/2010 12:01 pm 0Likes

  Spotify werkt inderdaad goed en is vernieuwend, maar om te zeggen dat platen en cd winkels wel kunnen ophouden en dat iedereen dat prima vindt, vind ik persoonlijk wel wat kortzichtig en ver gaan.

  Een digitaal product als Spotify, zal nooit de charme van een goede platenzaak kunnen vervangen. Tuurlijk kun je nieuwe releases en meningen van anderen zien, maar dat is toch wat anders dan zelf lekker neuzen in platen/cd bakken en daarna de plaat op of in de speler leggen om het zelf te beluisteren om vervolgens te kopen.

  Afgelopen tijd zijn er al veel goede platenzaken verdwenen, en dat vind ik persoonlijk een groot gemis. Ik heb veel liever een fysiek product dan een digitaal product dat ergens op een server staat waarvan ik de exacte locatie niet eens weet : ) Maar goed misschien ben ik daarin een van de weinigen.

 • Nebulous
  Posted 30/05/2010 3:38 pm 0Likes

  Any artist, behalve Metallica. Nou ja, twee liedjes dan, maar de bulk is er niet. Over fossielen gesproken.

  Verder, enorm hippe dienst.

 • Kees Romkes
  Posted 29/05/2010 8:21 pm 0Likes

  @Cees: Nog niet over nagedacht, maar mijn eerste gedachte gaat dan wel naar hoe dat in zoveel branches gaat, waarom aan de handrem trekken als je weet dat dit soort innovaties blijven komen en door gaan ? Waarom niet omarmen en de kansen grijpen om bijv. communities te starten met muzikanten als tekstschrijvers ? Waarom niet meer kennis en talent delen ? Liedjes schrijven zal niet het enige zijn wat je meegekregen hebt en als je echt goed bent val je ook daar op. Het niveau, en dat is mijn mening, van de gemiddelde Nederlandse popmuziek is nou niet om over naar huis te schrijven… Uitwisseling en openheid van die songteksten zou hele mooie nieuwe muziek op kunnen leveren !

 • Cees
  Posted 29/05/2010 4:13 pm 0Likes

  Jammer dat er hier ook weer van foute veronderstellingen wordt uitgegaan dat artiesten tevens de rechthebbenden zijn van de songs die ze zingen. Dat is zelfs heel vaak NIET het geval!
  Artiesten verdienen hun geld met optreden, artiesten royalty’s, merchandise etc.
  Liedschrijvers moeten hun geld verdienen met de royalty’s uit het gebruik van hun liedjes: cd, radio, tv, internet, betaalde downloads, etc.

  Die geweldig “doordachte” acties voor het vrijgeven van auteursrecht zijn dus de doodsteek voor de liedschrijvers die niet zelf hun songs uitvoeren…

  Wel eens aan gedacht?

 • Gijs Vroom
  Posted 23/05/2010 12:52 pm 0Likes

  Kees,

  Het is nog de vraag of artiesten beter af zijn met het ‘verdwijnen’ van BUMA en direct betaald worden door buitenlandse websites. Ik weet niet of artiesten heel gelukkig worden van het collecteren van geld via allerlei buitenlandse diensten. En indien er geen waakhond meer is die oplet of deze partijen niet oneigenlijk gebruik maken of niet de juiste aantallen opgeven. Ga daar maar aan staan als individuele artiest.
  Vaak is het zo, zeker in de meer underground muziek, dat buitenlandse platenmaatschappijen uiteindelijk niet betalen en je daar als artiest niet zo heel veel mee kan, en BUMA wel betaald, juist omdat ze een beter (juridisch) apparaat hebben.
  Toegegeven, BUMA lijkt veel overhead te hebben en efficienter te kunnen. Dat zit ‘m denk ik niet in het bedrag per medewerker, 55K gemiddeld per hoofd is niet veel in vergelijk met gemiddelde kosten per FTE bij ander bedrijfsleven of overheid. Het zit ‘m waarschijnlijk meer in het aantal FTE’s wat omlaag kan door beter gebruik van IT en systemen om de data en uitkeringen te behandelen. En de afdracht aan artiesten kan dan uiteraard omhoog.
  En BUMA zou dan een nieuwe rol kunnen hebben, als een soort super-publisher die de rechten beheerd van alle Nederlandse artiesten. Een onafhankelijk instituut in Nederland wat geld ophaalt voor artiesten, is zeker beter dan allerlei bronnen wereldwijd die met de muziek aan de haal gaan zonder dat de artiest werkelijke controle heeft over gebruik en vergoedingen.

  Los daarvan was je post over je blijheid dat Spotify nu beschikbaar is in Nederland. Dat is uiteraard heel prettig. Hoop dat ze ondersteuning voor Sonos hebben.

 • Jan van der Ploeg
  Posted 23/05/2010 8:07 am 0Likes

  Voor het beluisteren van mijn eigen muziek zal ik iTunes+iPod blijven gebruiken: ik maak veel gebruik van smart playlists, music-rating en de play count.

  Let op, dat je met het klakkeloos importeren en delen van je iTunes library ook je eventuele audio-cursus en trainingsmateriaal etc. importeert en deelt.

  De opmerking dat Last.fm wel kan ophouden, snap ik nog niet helemaal. Spotify is toch geen faciliteit die slim muziek streamt van een bepaald genre, ongeacht de artiest, o.b.v. luistergedrag van anderen?

 • Hans Handgraaf
  Posted 23/05/2010 12:20 am 0Likes

  @Aquila. Downloaden naar een iPod Classic gaat niet. Je hebt een iPod Touch nodig (of fiPhone en diverse andere smartphones) Dat downloaden (eigenlijk opslaan voor offlinegebruik) is alleen mogelijk met een Premium account.

  Voor iedereen die bang is voor een langlopend abonnement geen vrees. Koop een Premium en zeg hem voor de zekerheid meteen op. Dan kun je voor een tientje een maand genieten. Wedden dat je dan wil velengen?

 • Aquila
  Posted 22/05/2010 6:55 pm 0Likes

  Het is me niet helemaal duidelijk: Kan je met een premium abonnement de nummers downloaden op een iPod classic?

 • Kees Romkes
  Posted 20/05/2010 11:39 am 0Likes

  @RoelandP: had je er ook even bij kunnen vertellen dat jij achter playlistify zit 😉

  Goede tips overigens 🙂

  @Maurits: Freemium vind ik persoonlijk een prima verdienmodel, de rol van de BUMA is echter wat mij betreft uitgespeeld als ze blijven zitten op grote overheadkosten (ik meen dat de gemiddelde medewerker op € 55K per jaar zit) ze “Spelen” met geld van de rechthebbenden en niet meedenken over nieuwe techniek (ik noem napster, torrents, en nu ook spotify/last.fm etc.) en inspraak over de gang van zaken is al helemaal uit den boze.

  Ik moet wel aanvullen dat ik enigszins bevooroordeeld ben door regelmatig contact en mijn steun aan de stichting copyright / nieuwe media.

 • Alex Vermeule
  Posted 19/05/2010 5:49 pm 0Likes

  Zat net even te kijken en jammergenoeg werkt Spotify nog niet met m’n Sonos. Zal tot die tijd toch gebruik blijven maken van Rhapsody (http://rhapsody.com/).

  Zie http://getsatisfaction.com/spotify/topics/spotify_should_be_integrated_with_sonos

 • maurits
  Posted 19/05/2010 5:06 pm 0Likes

  allemaal prima, zolang de gebruikers van muziek maar betalen voor de makers ervan. Ik zie dat Spotify 5 euro per maand kost, klinkt mij redelijk in de oren.
  Voor de rest erger ik me scheel aan alle boeven en piraten die denken dat alles gratis te verkrijgen,
  Gratis is zooo 2008.
  Ik als Buma lid ben blij dat Buma er is, is er tenminste 1 iemand die zich bekommert om mijn well being als muzikant.

 • roelandp
  Posted 19/05/2010 4:59 pm 0Likes

  Handig tutorial, hierbij nog wat tips van mij:

  * Tip 1: Via Spotify kun je eenvoudig je Facebook koppelen en zo de playlisten van je vrienden zien.
  * Tip 2: Via Playlistify (http://playlistify.org) kun je playlisten bakken, delen en ontdekken

  Iets meer over Playlistify:

  * Zet je huidige Last.fm, Winamp, iTunes, Youtube of free-text playlists om naar Spotify playlists.
  * Open je eigen en andere playlisten uit de Playlistify Directory (http://dir.playlistify.org)
  * Bonus 1: Speel alle playlisten direct af, of embed ze op je Hyves
  * Bonus 2: met de Playlistify Bookmarklet (zie homepage) kun je direct tekstuele playlists op internet selecteren en omzetten naar playlists

  Dus kom er ook eentje bakken @Playlistify!

 • mees
  Posted 19/05/2010 4:15 pm 0Likes

  Geweldig! Ook gisteren ontdekt en gelijk een abonnement genomen op mijn iphone voor 10 euro per maand. Geen cd meer nodig erin te zetten en doordat je het ook over de boxen van je auto af kan spelen heb je altijd de muziek bij je die je wil horen! Ik heb de raarste dingen opgezocht (ik noem K3 of Dirk Scheele…) maar het stond er allemaal in! Nu nog erachter komen hoe ik de muziek over mijn stereo kan laten spelen.

 • Ton
  Posted 19/05/2010 12:55 pm 0Likes

  “De eerste “abonnementsversie” kost je € 5,- per maand, vooralsnog te betalen via PayPal of creditcard, en geeft je oneindig lang de mogelijkheid je muziek te luisteren op mobiel en op de desktop, waar € 10,- per maand je ook nog de mogelijkheid tot “offline syncen” mee geeft.”

  Volgens mij klopt bovenstaand niet helemaal. Ik ben nl voornamelijk geinteresseerd in de mobiele versie op mn iphone maar daar moet je toch echt 10,- euro voor betalen. Ook is het jammer dat op de mobiele app geen radio mogelijkheid op zit zodat je nieuwe muziek automatisch leert kennen.

 • Arnout
  Posted 19/05/2010 12:52 pm 0Likes

  Het klinkt allemaal erg goed. Ik wil het echter eerst wel eens even proberen, maar ik heb een invite nodig…

 • Emiel
  Posted 19/05/2010 12:29 pm 0Likes

  @Kees Oke bedankt! daar kan het voorlopig wel mee, jammer dat je het niet binnen Itunes kan uitzetten.

 • Martin
  Posted 19/05/2010 12:03 pm 0Likes

  Ik heb Spotify gisteren ook maar eens geïnstalleerd. Het zoeken en ontdekken van muziek werkt heerlijk. Alleen loop ik tegen het probleem aan dat van al mijn albums een playlist is gemaakt. Dit wil ik helemaal niet. Volgens mij is de enige oplossing alle lijsten met de hand 1 voor 1 verwijderen. Gezien mijn hoeveelheid aan muziek een hele klus. Of zie ik iets over het hoofd? Ik wil spotify alleen gebruiken als “Album on demand player” en niet samenvoegen met mijn offline muziek.

 • Kees Romkes
  Posted 19/05/2010 11:16 am 0Likes

  @Emiel; Er is 1 oplossing die ik zelf gebruik (toevallig ontdekt) en dat is door in iTunes een tab te selecteren waar je niets af kan spelen (de playknop wordt dan grijs) zoals bijv. programma’s of de store.

 • Emiel
  Posted 19/05/2010 10:28 am 0Likes

  @kees Ik gebruik spotify nu ook op me macbook pro alleen als ik het play/pauze knopje indruk gaat me itunes open, is hier een manier voor om dat uit te zetten? ik heb het nog niet kunnen vinden namelijk.

 • Jeroen
  Posted 19/05/2010 9:48 am 0Likes

  Roep maar niet te hard dat de BUMA wel kan opdoeken. Vroeger al ging een deel van de prijs van audio- en videotape naar de BUMA, een deel van wat je betaalt voor blanco CD’s en DVD’s gaat ook al die kant op, en dat enkel omdat ze gebruikt *zouden kunnen worden* om auteursrechtelijk beschermd materiaal op te kopiëren en verspreiden. Niet mijn idee van eerlijkheid, voor mij is net zoiets als alle automobilisten jaarlijks een boete opleggen voor verkeersovertredingen onder het motto “u heeft een auto dus het *is mogelijk* dat u daarmee een verkeersovertreding *zou kunnen* begaan”.

  (Nieuw in Nederland: Prepaid verkeersovertredingen!) LOL

  Niet verbaasd kijken dus als de abonnementskosten voor je Internetverbinding straks omhoog gaan vanwege een BUMA-opslag, omdat je die verbinding *zou kunnen gebruiken* om films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal te downloaden en te verspreiden.

 • Henri Koppen
  Posted 19/05/2010 9:45 am 0Likes

  @Wouter : Je denkt nog in het oude businessmodel van de platenlabels. Dit is zooo 2008 🙂 Piraterij is niet de vijand van de muzikant, maar onbekendheid!!

  Zoals je al kunt lezen leert Kees weer nieuwe muziek kennen, evt. kopen en reken maar dat ie naar Paradiso gaat als ze optreden.

  Ik gebruik Spotify zo nu en dan, maar ben er nog niet helemaal tevreden over. Wel om ideeen op te doen, maar vervolgens download ik het zodat ik het altijd en overal beschikbaar heb.

 • Bobby Verlaan
  Posted 18/05/2010 10:51 pm 0Likes

  Ik heb vandaag meteen Spotify geinstalleerd en vind het erg prettig werken.

  Correctie op het artikel is misschien dat mobiel luisteren alleen kan met een premium account volgens de specificaties. Ik ga dit product de komende tijd eens uitproberen op premium account met wat vrienden om te kijken hoe het blijft lopen. Jammer dat je vooralsnog alleen met creditcard of paypal kan betalen. Wellicht dat een iDeal systeem met credits (prepaid) een goed alternatief is voor abbo + aankoop songs.

  Ik vraag mij af of er al besprekingen zijn om een Europese instantie in te stellen ipv BUMA om de verdeeldheid weg te nemen en daarmee de toegang voor het uitrollen van betaalde legale initiatieven sneller uit te rollen? Ik denk dat artiesten erg blij met dit soort nieuwe initiatieven, zeker als je via social functies je fans nog beter bij je band/performance kan betrekken!

  Wat denken jullie?

 • Wouter Groenewold
  Posted 18/05/2010 10:48 pm 0Likes

  Spotify, was dat niet het platform waarbij artiesten wel geld voor hun platen kregen, maar uiteindelijk nog geen reet?

  http://www.informationisbeautiful.net/2010/how-much-do-music-artists-earn-online/

  Met andere woorden, het is een heerlijke app om ons geweten te zussen (“we downloaden niet meer, hoera) maar de artiest is nog steeds de dupe van ons online bestaan

  (Dat het oude model van muziek verkopen aan vernieuwing toe is ben ik het mee eens, maar met een dergelijk verdienmodel niet echt…)

 • Kees Romkes
  Posted 18/05/2010 9:06 pm 0Likes

  @Ralf: Graag gedaan !

  @Erwin: Op het moment dat spotify de artiesten direct kan gaan betalen of de artiesten zich aansluiten bij maatschappijen in het buitenland die voor meer inkomsten zorgt, kan de buma wel opdoeken. Beetje het effect als je website hosten in het buitenland. Vergeet niet dat de BUMA veel overhead heeft wat niet bij de rechthebbenden terecht komt.

  @Kilian; voor belgië heb ik geen idee. Ik zou dat echt even bij Spotify vragen…

 • Kilian
  Posted 18/05/2010 8:13 pm 0Likes

  Jammer dat het nog niet beschikbaar is in België. In de krant (http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/8_miljoen_songs_in_een_vingerknip.8916877-436.art) las ik dat het nog niet voor morgen zou zijn ook niet. Jammer!

  Is het mogelijk om met de gratis variant in het buitenland (lees België) muziek te luisteren? Moest dit kunnen ga ik ‘m gewoon even over de grens halen 🙂

 • Erwin Blom
  Posted 18/05/2010 6:20 pm 0Likes

  Ik zou niet weten waarom de Buma hem zou knijpen. Dit soort diensten kunnen er alleen zijn / blijven bestaan na afsluiten deal met de Buma. En persoonlijk vind ik zowel veel audio als beeldreclames in Spotify super irritant. Maar misschien hou jij wel van Guus Meewis, dat kan natuurlijk 😉

 • Ralf
  Posted 18/05/2010 4:41 pm 0Likes

  Interessant. Ik gebruikte Spotify (via de bekene ‘omleiding’) tot enige maanden geleden, totdat mijn applicatie niet meer ge-update kon worden.
  Ik ben toen overgestapt naar grooveshark.com en die voldoet ook prima en is gratis!

  Maar na dit artikel ga ik toch weer even kijken naar Spotify, want ik vond al die achtergronden van bands e.d. toch ook wel erg handig.

  Bedankt voor de update!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]