Spotlight van Apple, ook als rekenmachine en woordenboek

Zoeken
Elke keer als ik in mijn Mac iets moet zoeken; een bestand, e-mail of flard tekst waarvan ik niet weet in welk document het staat gebruik ik het heerlijke Spotlight. CMD+SPACE (‘appeltje-spatie’ klinkt lekkerder) en typen maar.
De kracht van Spotlight is dat het niet alleen door de namen van bestanden zoekt, maar ook de inhoud van de bestanden, e-mails, contactpersonen en zelfs PDF bestanden doorzoekt.
Het je Leopard geïnstalleerd, dan kun daarna met Cover Flow heel gemakkelijk door alle bestanden bladeren, tot je gevonden hebt wat je zocht. Tijdens het bladeren in Cover Flow kun je op de spatiebalk drukken, dan haalt hij het bestand ‘naar voren’ zodat je het kunt lezen.

Openen van programma’s
Spotlight werkt ook heerlijk als je even snel een contact wilt opzoeken in je adresboek of je iGTD wilt openen, je typt de eerste twee letters van het programma in het spotlight-veld en je kunt het programma met enter openen. Dus ‘ad’ en ‘ig’ is al genoeg.

Sinds Leopard zijn er nog een aantal extra opties naast het zoeken in bestanden en openen van programma’s.

Rekenmachinesystemuiserver-1.jpg
Wel een erg handig extraatje in spotlight: de rekenmachine.
Je typt in het veld in spotlight gewoon wat je even snel uit wilt rekenen en het antwoord verschijnt eronder in de rekenmachine. Dus: ‘appeltje-spatie’ en bijvoorbeeld 123*12 en je hebt het antwoord.

Woordenboek
Zoek je de betekenis van een woord, typ het in het spotlight-veld en de betekenis verschijnt eronder (volgens mij helaas alleen nog in het engels, maar wellicht binnenkort te hacken met een Nederlands woordenboek?)

‘Boolean’ logica
Je kunt nu -vooral erg handig als je in een grote hoeveelheid mails of bestanden moet zoeken- in Spotlight gebruik maken van ‘Boolean’ logica. Dus … AND … of … NOT …
Voorbeeld: Ik wil alle bestanden zien waar zowel het woord lifehacking als het woord mac in voorkomt: dan typ ik’ lifehacking AND mac’.

Iemand nog meer handige toepassingen van Spotlight?
Schrijf een comment.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Vincent
  Posted 30/12/2008 11:10 am 0Likes

  Spotlight rekenmachine werkt precies zoals een gewone rekenmachine, dus gebruik voor een zogenaamd ‘kommagetal’ dus geen komma maar een punt. Gebruik verder alleen de toetsen – , + , / (=delen) en * (=vermenigvuldigen) (shift + 8 voor *). Gebruik ook geen spaties of letters tussen je sommen, want dan krijg je geen antwoord.

  Hoop dat je hier iets aan hebt, Jheroen.

  Iemand iets aan toe te voegen of uitleg verduidelijken? Laat een reactie achter!

  Vincent.

 • Jheroen
  Posted 14/05/2008 5:22 pm 0Likes

  Lijkt me inderdaad heel handig om in spotlight op de beschreven manier de rekenmachine te gebruiken alleen op mij (leopard) apple gebeurt er dan helemaal niets? Moet ik ergens eerst iets instellen?

 • Sypie
  Posted 24/02/2008 12:21 pm 0Likes

  Ik las in een andere hack over QuickSilver voor de Mac. Uiteraard is dit heel handig, zeker nog voor de mensen die in OS X 10.4 (Tiger) werken. Met de komst van een snelle Spotlight (appeltje+spatie) kun je ook snel je programma’s starten. De tijd dat een zoekopdracht resultaat geeft is zowat nihil. En zeg nou zelf: iedere keer naar die muis grijpen, een Finder venster openen en daarna nog eens je programma opzoeken en starten duurt toch veel te lang?

 • Arie
  Posted 22/02/2008 7:02 am 0Likes

  Ik woon in Thailand en heb dus een tweetalige computer. Met appeltj+spatie, veranderd de taal. Bij ons is de spotlight onder control+spatie.

 • Robert
  Posted 15/02/2008 2:13 pm 0Likes

  psd bedoelik, sorry.

 • Robert
  Posted 15/02/2008 2:12 pm 0Likes

  Spotlight zoekt zelfs in de verschillende tekst lagen van een pdf bestand! Probeer dat maar eens in Vista.

 • karelbreda
  Posted 13/02/2008 10:01 pm 0Likes

  Toch lekker duidelijke uitgelegd Anja, ik wist het wel, maar vergeet het gewoon te gebruiken,omdat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn om iets te vinden.
  Thks.

 • Blanka
  Posted 13/02/2008 8:48 pm 0Likes

  Waarom heet dit nu lifehacking? Iedere keer als ik onder Lifehacking op nu.nl iets zie staan dan is het Mac OS dit, Leopard dat, iPhone dit, iPod dat. Noem het dan Applelicking.
  Lifehacking is dat je met een strijkbout en wcpapier kaarsvet van je kast of uit je trui kunt halen, dat je vooraf wc papier in de pot legt zodat je bij een goed potje dammen niet hoeft te schrobben, dat een ex-libris helpt om je uitgeleende boeken terug te krijgen, hoe je je agenda leger krijgt, dat Hyves zonde van de tijd is, dat soort dingen.

 • Hans
  Posted 13/02/2008 7:16 pm 0Likes

  Ik moest even reageren!

  Openen van programma? Ja tof, heel tof. Niets mis mee.

  Rekenmachine? Blijft handig, maar moeten we hier anno 2008 nog over schrijven? Dat aparaat is 1 grote rekenmachine.

  Woordenboek? Leuk, echter web 2.0 diensten te over die dit bieden, dus waarom een desktop applicatie die ruimte inneemt?

  BOOLEAN logica? Ja leuk, De zoek algoritmen van tegenwoordig maken het juist mogelijk hier van af te stappen. Dankzij het (Semi) Semantische web (lees: Web 2.0 enabled technologies) kan je nog veel verder gaan zoals Relevance search (afstand van zoektermen tussen elkaar).

  Pikant detail! Windows zet hier haar Desktop Search technologie in. Installeren dus en genieten van de mogelijkheden. Deze technologie haakt dus ook in op E-mail en andere applicaties die uitgebreid zijn met Desktop Search.

 • Martijn Aslander
  Posted 13/02/2008 10:18 am 0Likes

  toen ik nog windows gebruikte was ik helemaal fan van Ava-find, die ongeveer deed wat spotlight doet qua zoeken

 • Rolf
  Posted 13/02/2008 9:03 am 0Likes

  Ook de google desktop search bevat en deel van deze mogelijkheden!

 • Frank Meeuwsen
  Posted 12/02/2008 12:37 pm 0Likes

  @jeroen je kunt eens kijken naar programma’s als Launchy of Activewords. Toegegeven, het is geen Spotlight, maar je komt er een eind mee op Windows-bakkies

 • joost
  Posted 12/02/2008 6:50 am 0Likes

  Zo fijn, wanneer er een windows gebruiker vraagt of dat ook voor windows bestaat….Zo fijn….Mooie Hack!

 • Jeroen
  Posted 11/02/2008 5:43 pm 0Likes

  Is hiervan ook een kloon voor windows?

 • karel
  Posted 11/02/2008 3:35 pm 0Likes

  Er zijn nog veel meer zoek-truukjes:
  Je kunt de resultaten ook filteren op metadata. Wanneer ik alleen maar foto’s met een hoge ISO wil in de resultaten dan voeg ik iso:>400 toe aan mijn search.
  Wil ik alleen maar in pdf documenten zoeken dan voeg ik toe: soort:pdf
  (of kind:pdf als ik mijn systeem in het Engels draai)
  Wil ik alleem Word documenten dan doe ik soort:word
  Zo kun je op allerlei soorten zoeken: programma’s, folders, iCal afspraken en to-do’s: verzin het maar en het kan vast wel.

  Ook op datum werkt het: datum:vandaag geeft alleen maar resultaten met een gewijzigd-datum van vandaag. datum:>1-1-2008 geeft de resultaten met een wijzigingsdatum in dit jaar.

  Wil ik alleen maar muziek vinden die in AAC staat: codec:aac
  PNG afbeeldingen: kind:png

  Voor een lijstje zie ondermeer ‘The missing manual’ van David Pogue
  (LifeHack embed

  (PDF uittreksel van de spotlight pagina’s)

Leave a comment

[wpterms id="3193"]