Spraakherkenning versie 10 werkt echt

Erno Mijland schreef in een eerder artikel al over spraakherkenning. Net als hij, ben ik ook al jaren aan het experimenteren met programma’s die gesproken tekst omzetten in geschreven tekst.

Wanneer je de commentaren leest op het artikel van Erno, zie je dat het altijd nogal wat doorzettingsvermogen vroeg om er echt goed mee te werken. In mijn geval kwam het erop neer dat ik uiteindelijk toch meestal verkoos om te typen in plaats van te dicteren.

Maar dat is zojuist veranderd. Ik ben nu een week aan het werk met versie 10 van Dragon NaturallySpeaking en het verschil met de vorige versie is groot! Mijn computer is niet sneller geworden,  ik articuleer niet veel duidelijker, maar mijn gesproken tekst wordt nu in een plezierig tempo omgezet in geschreven tekst en de nauwkeurigheid is met sprongen vooruit gegaan.

Wat mij trouwens ook verbaasde is dat de Bluetooth headset die ik erbij kocht veel beter functioneert dan de professionele headset die ik al eerder eens had aangeschaft.

Kortom: wat mij betreft van harte aanbevolen. En ik heb geen aandelen. Alleen zou het mooi zijn als hij ook het woordje ‘articuleer’ zou herkennen…

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Arjen
  Posted 03/01/2010 7:09 pm 0Likes

  Zelf ben ik op zoek naar een spraakherkenningsprogramma voor de Mac, die Nederlands begrijpt. Ik heb op de website gekeken van Dragon NaturallySpeaking, maar ik kon niks nuttigs vinden voor de Mac. Heeft iemand een suggestie?

 • corne leijs
  Posted 05/11/2009 12:03 am 0Likes

  ik heb in grooten maten dyslexi.
  en zoek de beste vertaler van stem na schrift.
  Wat bevelen julli mijn aan?
  En is er ook een mogelijk heid om het in nl tezegen maar het in het engels op schrift in de comp komt?

  mvg corne

 • Hans
  Posted 24/07/2009 2:41 pm 0Likes

  Ja, uitwerking van opgenomen vergaderingen en interviews zou mij ook heel wat werk besparen, en de teksten hoeven niet meteen foutloos te zijn. Ik heb mp3 bestandjes. Is er nog iemand die hier wel raad mee zou weten of met zoiets ervaring heeft?
  Gegroet!

 • Marieke
  Posted 06/07/2009 9:00 pm 0Likes

  Het lijkt mij geweldig om mijn 30 uur tapes met interviews, voor mijn documentaire, niet meer uit te hoeven typen. En dat Dictate Software er een text documentje van maakt. Geen probleem als ik het nog even na moet lopen voor correcties. Weet iemand of dit mogelijk is met Dictate of een ander programma?
  De interiews zijn met verschillende stemmen in Nederlands en Amerikaans. Ik heb overigens een Mac. Tnx!

 • Joris
  Posted 18/03/2009 9:51 am 0Likes

  Moet 40 uur opgenomen gesprek in tekstvorm zien te krijgen… Voorlopig typ ik, maar ben op zoek naar een degelijk spraakherkenningsprogramma dat werkt met een opgenomen gesprek en verschillende stemmen/intonaties.

  Al iemand ervaring met opgenomen gesprekken en Dragon NaturallySpeaking? Werkt dit (vrij) goed?
  Of een ander programma?

 • Stijn
  Posted 23/01/2009 5:57 pm 0Likes

  Met Dragon NaturallySpeaking preferred of professional kan je in ieder geval met een hand-held recorder spraak opnemen en vervolgens synchroniseren met je computer. Ik weet echter niet of je dat ook met bestanden kan doen. Ik schrijf een blog over spraakherkenning. mijn blog over spraakherkenning

 • Jelle
  Posted 19/01/2009 9:03 am 0Likes

  Ik heb vantevoren opgenomen, gesproken tekst (.wav-files) die ik wil omzetten naar getypte tekst. Weet iemand of Dragon NaturallySpeaking dat voor mij kan doen? Is er bijvoorbeeld een upload-mogelijkheid voor wav-files?
  Alvast bedankt!

 • Kristel
  Posted 01/12/2008 11:38 pm 0Likes

  is er iemand die ervaring heeft met spraakherkenningssoftware in groepen (notuleren) of gesprekken met twee personen (woordelijke vastlegging)? Ik ben dringend op zoek naar een product dat dat kan.

 • NIELS
  Posted 18/11/2008 12:23 am 0Likes

  is er ook iets in de spraak software op opensource gebied?
  ben ik benieuwd naar, ik heb namelijk geen grote portemonnee en zou wel graag iets aan spraak software willen hebben…

 • Kevin
  Posted 20/10/2008 10:21 pm 0Likes

  Ik moet zeggen dat ik altijd een beetje sceptisch ben geweest over spraakherkenning. Met name de nauwkeurigheid ervan was niet altijd om over naar huis te schrijven. Toch ben ik mede na aanleiding van dit berichtje over gegaan tot het aanschaffen van deze software.

  En ik moet eerlijk toegeven: het werkt echt goed. Snel, nauwkeurig, en makkelijker kan eigenlijk niet. Ook het aansturen van programma’s (bijvoorbeeld het verzenden van e-mail’s, het sluiten van programma’s, en het uitvoeren van zoek opdrachten) gaat perfect. Sterker nog: dit bericht heb ik zojuist door middel van de software ingesproken en omgezet naar tekst. Daarbij heb ik slechts twee correcties hoeven doen.

  PS: ook ik heb geen aandelen :-). (Zelfs de emoticon is met spraakherkenning neergezet).

 • Christo Butcher
  Posted 20/10/2008 9:36 am 0Likes

  NaturallySpeaking kan ook uitgebreid worden met extra functionaliteit. Handig voor de programmeurs onder ons! De Natlink en Dragonfly pakketten koppelen spraak commandos aan de Python programmeer taal. Daarmee kunnen dan allerlei programma’s stem-gestuurd worden gemaakt, zoals Word, Outlook, Firefox, …

  Die programma’s kunnen out-of-the-box door NaturallySpeaking ook al bestuurd worden, maar voor de veel eisende gebruikers onder ons, gaat het niet altijd ver genoeg. Zo wou ik in Word een stuk tekst kunnen selecteren en dan gewoon “zet stijl ” kunnen zeggen. Standaard kan dat niet, maar dankzij Dragonfly en Natlink kon ik dit en nog veel meer makkelijk zelf inbouwen.

  Beide zijn hier beschikbaar: http://code.google.com/p/dragonfly/

 • Niels Schuddeboom
  Posted 17/10/2008 10:57 pm 0Likes

  @Jasper, spreek we elkaar niet op Naamlooz, dan wel hier. 🙂 De engine van Dictate is Engels, wel dezelfde als die van Nuance, maar geloof dat ze wel een versienummer achterliggen. Weet dat Nuance wel een Nederlandse Mac-editie in gedachte heeft, maar men wilde me nog niet zeggen hoe lang dat gaat duren. Ben geen aandeelhouder, dus kan de druk niet op die manier opvoeren. 🙂

 • Niels Schuddeboom
  Posted 17/10/2008 10:47 pm 0Likes

  Leuk om te zien dat deze oplossing aan populariteit begint te winnen. Eerdere tips van mij waren ook hier te lezen: https://lifehacking.nl/kantoor-tips/erkenning-voor-spraakherkenning/#comment-7022. Overigens kan ik de verbazing over de bluetooth headset geheel delen Taco. Vind het goed werken.

 • Kobus van der Slossen
  Posted 17/10/2008 4:25 pm 0Likes

  Ik heb de site bekeken en ben echt onder de indruk – als het waar is wat ze zeggen. Jammer dat het best duur is. Zou voor in m’n klas een briljante oplossing zijn voor enkele kinderen.

 • Coen de Jong
  Posted 17/10/2008 11:17 am 0Likes

  Misschien ook handig om even een linkje erbij te zetten waar het te vinden is: http://www.nuance.com/naturallyspeaking/ voor versie 10

 • Fem
  Posted 17/10/2008 12:28 am 0Likes

  Ah, en ik ben het om budgettaire redenen aan versie negen gegaan. Maar ik ben toch wel heel tevreden; ik heb een afwijking aan mijn polsen en waar ik eerst met veel moeite een uurtje per dag kon typen, kan ik dat nu uren achter elkaar.

  Wel merk ik dat het veel makkelijker gaat in het Engels en in het Duits, blijkbaar is het Nederlands een moeilijke taal.

 • Jasper Jobse
  Posted 16/10/2008 10:13 pm 0Likes

  Dat is mooi! En voor de Mac?
  Iemand ervaring met MacSpeech Dictate?

Comments are closed.