Stream je door de kerstvakantie heen met een groter aanbod op Netflix

We kunnen er niet omheen: de komende weken brengen we thuis door. Misschien heb je inmiddels Netflix uitgespeeld. Maar wist je dat je op de streamingdienst honderden extra films en series kunt bekijken? We leggen uit hoe.

Het aanbod op Netflix is continu in beweging. Elke week worden er films toegevoegd, en weer weggehaald. Dat heeft te maken met copyright. De streaminggigant bezit niet de rechten om overal ter wereld dezelfde films en series te laten zien. Dat verklaart ook waarom Netflix Originals wel in (vrijwel) elk land beschikbaar zijn. Deze producties zijn namelijk van eigen makelij.

Het Netflixaanbod verschilt per land. Ook dat hangt samen met auteursrecht. Kijken we naar de statistieken, dan zit Nederland ergens in de middenmoot. En België hangt net daarboven. Het land met het breedste aanbod is Amerika.

Breed aanbod op de Amerikaanse Netflix

Blijft het dan daarbij, moet we ons daar simpelweg bij neerleggen? Amerika heeft veel, wij weinig? Nee, dat hoeft niet. Het is goed mogelijk om te Netflixen alsof je je in Amerika bevindt – met inbegrip van het volledige aanbod. Dat doe je met een VPN, een Virtual Private Network.

Een VPN beveiligt je internetverbinding en versleutelt je gegevens, waardoor je veilig en anoniem kunt internetten. De techniek heeft als bijkomstig voordeel dat je een IP-adres toegewezen krijgt van de (buitenlandse) VPN-server waarmee je verbindt. In het kort: selecteer je een Amerikaanse VPN-server, dan krijg je een Amerikaans IP-adres en kijk je zonder beperkingen de Amerikaanse Netflix.

Andere landen

De hoeveelheid films en series op de streamingdienst is in de Verenigde Staten het grootst. Maar ook in andere regio’s is het aanbod heel behoorlijk. Zo beschikken Angelsaksische landen als Engeland, Australië en Canada eveneens over een brede selectie. Elk land heeft vaak zo zijn eigen series, Japan kent bijvoorbeeld een rijke animetraditie. Leuk voor als je de colour locale wilt proeven.

Kijken we naar de kwaliteit van de films, dan zien we dat Zuid-Korea het hoogste aantal Oscar- en Emmy-winnende films aanbiedt. De films en series met de hoogste IMDB-scores zijn te vinden in Azerbeidzjan, maar daarbij moeten we wel opmerken dat dit land de allerkleinste bibliotheek heeft. Het beeld is dus wel een beetje vertekend. Feit blijft: in Amerika heb je meer keuze.

Goedkoop een abonnement afsluiten

Hoewel het aanbod in Nederland beperkt is, betalen we per maand vrij veel voor een abonnement. In andere landen, ook binnen Europa, ligt het maandtarief een stuk lager. Mocht je nog geen abonnement hebben, dan kan je overwegen er één met een VPN af te sluiten in een voordelig land. Onder andere in Engeland, Canada en Zuid-Afrika, zijn de prijzen gunstig.

Hoe je dat aanpakt? Je maakt verbinding met een buitenlandse server in het land waar je goedkoper af bent. Betalen doe je vervolgens met een buitenlandse Netflix-cadeaukaart. Die vind je zo op het internet.

Netflix versus VPN’s

Is Netflix er blij mee dat mensen de opgeworpen geoblokkade omzeilen? Nee, uiteraard niet. Is het illegaal? Nee, dat ook niet. Er is een lange strijd gaande – een kat-en-muisspel – tussen streamingdiensten, auteursrechtwaakhonden en VPN-aanbieders.

Streamingdiensten doen er alles aan om het aanbod op ieder land af te stemmen, maar eerlijk is eerlijk: een hek om het internet zetten gaat niet zomaar. Voor ieder verbannen IP-adres komt er zo een veelvoud in de plaats.

Uiteindelijk zullen VPN-diensten altijd aan het langste eind trekken. Het is zo simpel als een nieuwe server opzetten met nieuw IP-adressen, en er kunnen weer nieuwe klanten naar buitenlandse Netflix kijken.

In sommige landen is het gebruik van een VPN illegaal. In Nederland is dat gelukkig niet zo. Hier mag je best een VPN gebruiken om veilig te internetten. En dat je er dan ook geblokkeerde inhoud mee kunt zien, is mooi meegenomen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom
[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]