Stuur je favoriete artikelen automatisch naar Evernote

google-reader-frank_s-starred-items.jpgDe afgelopen dagen ben ik bezig geweest om mijn workflow wat verder te versimpelen. Ik gebruik Google Reader als RSS-reader en ik kom dagelijks artikelen tegen die ik wil bewaren of later nog eens zou willen lezen. Nu kan ik dat in Google Reader afhandelen met tags als toRead of door de originele artikelen te bookmarken. Maar ik gebruik Evernote als de uitbreiding op mijn eigen geheugen en ik wil daar niet nog een product bij zoals Google Reader. Daarom heb ik het mogelijk gemaakt om met een simpele toetsaanslag, het “sterren”, een artikel in Evernote te plaatsen. Hoe ik dat doe leg ik de volgende stappen uit.

Wat hebben we nodig?

 • Google Reader
 • Evernote met een eigen account
 • Het serverprogramma RSS2Email
 • Toegang tot een Windows- of UNIX/Linuxserver met SSH en Cronjobs

Wat ik wil is elk artikel als individueel item in Evernote, met zoveel mogelijk de originele opmaak en geen extra teksten of opmaak er omheen. Ik heb allereerst gekeken naar wat bestaande RSS-to-Email services zoals RSSfwd en Feedblitz, maar deze hebben als grootste nadeel dat ze een dagelijkse geaggregeerde mail sturen met allerlei automatische teksten er omheen. Plus ik wilde zelf wat meer controle hebben over de mogelijkheden en niet te afhankelijk zijn van een gratis service.

Het programma RSS2Email is een gratis en opensource programma (gebaseerd op Python) dat RSS-feeds uitleest en individuele items naar een mailadres kan sturen. Ideaal voor mijn project dus! Maar laten we beginnen met het klaarmaken van Google Reader en Evernote

Google Reader feed

Een fraaie mogelijkheid in Google Reader is de mogelijkheid om een eigen feed te genereren van “starred” items. Elk item in Reader kun je een Ster geven (sneltoets: s) en via Settings > Folders and Tags vind je de link naar de publieke pagina met de items (Dit zijn mijn items). Deze link heeft ook weer een eigen RSS-feed (ATOM eigenlijk) die je in de zijbalk van je pagina vindt. Zorg dat je het adres van deze feed bij de hand hebt voor later.

Evernote email

Ga naar Evernote.com en log in je account. Ga naar Settings en vind rechts onderin Incoming Email Settings met een uniek e-mailadres. Dit e-mailadres gebruiken we later om de artikelen naar te versturen.

RSS2Email setup

Vooraf: Ik weet dat het mogelijk is om individuele artikelen vanuit Reader naar Evernote te sturen via het e-mail commando. Maar met eenmalig iets meer opzetten is het makkelijk om met 1 sneltoets je artikelen in Evernote te krijgen en deze artikelen nog altijd via de publieke pagina met anderen te delen. Daarnaast kun je deze service ook voor andere feeds gebruiken.

RSS2Email is een programma dat het beste op een server draait in plaats van een werkcomputer. Op de site van RSS2Email kun je de stappen volgen om het programma op je server te installeren. Als je RSS2Email hebt geïnstalleerd kun je beginnen met een feeddatabase te maken met het commando r2e new je-emailadres

Email

Het mailadres dat je invult wordt het default mailadres wat RSS2email gebruikt om feeditems heen te sturen. Je kunt er nu dus voor kiezen om hier je Evernote adres in te vullen.

Vervolgens voegen we de feed van je Starred Items toe met het commando r2e new rss-feed

Bij UNIEKEID staat het unieke 20-cijferige nummer voor jouw account.

De eerste keer dat je een feed toevoegt wil je misschien niet dat alle huidige items direct worden verzonden. Wat we dan doen, is de feeddatabase vullen met feeditems, maar deze niet versturen. Dit doen we met het commando –no-send
als volgt:

r2e run –no-send

Nu krijg je alleen maar de nieuwe items toegezonden.

Met het commando

r2e run

zal het programma gaan kijken of er nieuwe items zijn en deze versturen naar het opgegeven e-mailadres. Dit kun je testen door wat items een ster te geven in Google Reader en daarna het run commando te geven. Een paar minuten later zul je in Evernote de artikelen terugzien en kun je ze verder taggen of in andere notebooks plaatsen.

Het is uiteraard niet wenselijk om dagelijks via de commandline het run-commando te moeten geven. Dat lossen we op met een cronjob. Als je bekend bent met cronjobs kun je met het volgende commando je job instellen

30     *     *     *     *     r2e run

Hiermee zal elk half uur worden bekeken of er nieuwe items zijn en worden deze verstuurd. Uiteraard kun je je eigen tijdschema instellen. Ik laat bijvoorbeeld elke 4 uur de cronjob lopen.

*     */4     *     *     *     $HOME/httpdocs/rss2email/r2e run

Ik heb zelf nog wel wat moeten knutselen in het bestand r2e omdat op mijn eigen server de bestanden en database niet automatisch werden gevonden. Hier zul je zelf wat moeten spelen met de mogelijkheden. Mijn r2e-bestand ziet er nu als volgt uit

Ik kan nu geheel onzichtbaar en zonder er verder echt bij na te denken interessante artikelen in Evernote importeren en tegelijkertijd ze ook voor andere lezers toegankelijk houden. Daarnaast kan ik er ook voor kiezen om meer RSS-feeds toe te voegen die ik liever via e-mail ontvang dan in mijn feedreader. Denk bijvoorbeeld aan de feed van Onedayonly of veiligheids-berichten van een webdienst of je provider.

Extra configuratie

In het bestand rss2email.py kun je nog meer variabelen instellen zoals je SMT-server en default e-mailadres. Speel hier zelf mee om je eigen ideale setup te maken

Disclaimer: Ik ben geen hardcore Linux-kenner en dit was mijn eerste kennismaking met serverbased programma’s op Linux. Wellicht dat de cronjob makkelijker gemaakt kan worden, ik hoor dat graag in de reacties!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

14 Comments

 • Bon
  Posted 08/11/2010 10:53 pm 0Likes

  Hoe werkt rss2mail op blogspot?

 • Marco
  Posted 22/04/2010 11:02 pm 0Likes

  Voor degene die geen server hebben, xFruits.com stelt je ook in staat een RSS feed te mailen. Helaas worden RSS items per uur of dag verzameld en in 1 mail verzonden met een vaste enigsinds aan te passen titel.

 • Sander van den Broek
  Posted 13/01/2010 10:32 am 0Likes

  We hebben het hier geïnstalleerd. Werkt fantastisch! Als we iemand kunnen helpen, die bovenstaande wat te technisch vind: mail maar naar: sander [at] buildnet.nl.

 • Martijn Bloksma
  Posted 09/07/2009 8:27 am 0Likes

  Mooie setup Frank, maar iets te ingewikkeld voor mij. Heb helaas niet de beschikking over een eigen server, ander had ik het wel geprobeerd. Al was het alleen maar om het gedaan te hebben.

  Bij mijn verdere zoektocht kwam ik deze setup tegen: http://it-rambler.blogspot.com/2009/03/tabbloid-g-reader-evernote-bliss.html

  Door de starred/tagged of shared items van Greader als ATOM feed om te laten zetten in een pdf, die je dagelijks/wekelijks naar het mailadres van Evernote kan laten versturen. Nu ik deze comment zit te typen bedenk ik me dat het natuurlijk ook ging om de automatisch gegenereerde teksten…

  Als ik vanavond thuis ben zal ik eens gaan testen of/hoe het werkt.

 • arjan broere
  Posted 19/02/2009 6:28 pm 0Likes

  Deze valt voor mij in de categorie ‘als je het niet kunt begrijpen, moet je het maar bewonderen’.

  Over een poos is het vast een optie van Evernote of Google Reader, dankzij dit knappe pionierswerk.

 • Merijn
  Posted 16/02/2009 6:58 pm 0Likes

  In ubuntu-server is het heel eenvoudig opzetten, mits je e-mail met smarthost reeds geconfigureerd hebt:
  apt-get install rss2email

  En daarna als gebruiker de stappen volgen voor het email adres en de feed(s).

  Dat het daarna via starring kan vind ik erg elegant, bedankt voor de tip en handleiding!

 • Daan
  Posted 16/02/2009 9:48 am 0Likes

  Ik zou rss2email.py in /private zetten ipv in /httpdocs, just to be sure 🙂 Verders cool tooltje. Was zelf ook al eens bezig geweest om shared items uit Evernote met een bepaalde tag automatisch te laten publiceren op een blog via een rss importer maar dat werkt niet lekker. Dat kan ineens wel prima met deze methode want WordPress kan via email posten aan! Cool!

 • Roel Willems
  Posted 16/02/2009 9:10 am 0Likes

  Geweldige tip Frank! Dit is ook voor mij (google reader mobile gebruiker) een enorme timesaver.

  Vanavond maar even instellen, even nerdy doen mag soms wel 😉

 • Frank Meeuwsen
  Posted 15/02/2009 10:42 am 0Likes

  Zoals ik zei, het is inderdaad even een setup de eerste keer. Maar vergeet niet dat je hiermee ook andere feeds makkelijk in de mail kunt ontvangen als je dat zou willen. Zo werd op twitter al het idee geopperd om op deze manier ook de favorietenpagina via mail te ontvangen.
  Verder gebruik ik Google Reader ook nog op de mobiel. Daar zit geen (makkelijke) emailfunctionaliteit op maar wel de mogelijkheid om iets een ster te geven. Zo gaat het artikel later ook gewoon Evernote in, zonder er verder bij na te hoeven denken.

 • Dr Shock
  Posted 15/02/2009 10:38 am 0Likes

  Wat enorm ingewikkeld. Als ik een leuk artikel tegenkom in google reader type ik de v en druk op mijn evernote knop op firefox en sla de link of site op in een kladblok/
  Of zie ik iets over het hoofd dat al deze stappen rechtvaardigt los hoge nerd gehalte?
  Groeten Dr Shock

Comments are closed.