Jezelf supersnel mailen vanaf je iPhone met Captio

Captio is een simpele, maar zeer effectieve app voor de iPhone. Hij valt in mijn favoriete categorie: “do one thing and do it RIGHT”.
Captio laat je namelijk emails (tekst, eventueel met bijlage) versturen naar een van  te voren gedefinieerd emailadres. En dat is het eigenlijk.
Dat klinkt misschien niet als een nuttige applicatie (“daar heb ik Mail toch voor?”, hoor ik je al denken), maar blijkt het in de praktijk wel te zijn!

 

Je hoeft bij Captio geen onderwerp in te voeren en dus alleen maar de body tekst te typen. Wel kun je een vast onderwerp in de instellingen zetten.
Een emailadres opgeven hoeft ook niet: deze heb je ook van te voren ingesteld. Als je hier een “dropbox-emailadres” (bijvoorbeeld van Evernote of Remember The Milk) instelt kun je hier heel gemakkelijk taken of notities heen sturen. Door je eigen emailadres in te stellen kun je jezelf reminders sturen. Of stel het emailadres van je partner in om snel korte mailtjes te kunnen sturen in plaats van een SMS.
In combinatie met TweetByMail zou je het zelfs kunnen gebruiken als simpele Twitter-client!

De applicatie start heel snel op, omdat er weinig ingeladen hoeft te worden. Een probleem met bijvoorbeeld Evernote is vaak de tijd tussen het bedenken wat je wilt opschrijven en het daadwerkelijk kunnen opschrijven. Met Captio kun je vrijwel direct beginnen, omdat de applicatie heel snel opstart en je daarna direct de gelegenheid geeft om te typen.

Er is ook een mogelijkheid om bijlages toe te voegen, in de vorm van een foto. Dit kan door een foto te selecteren uit je foto-bibliotheek of door er ter plekke één te maken met de camera.

Als je bericht niet verzonden kan worden blijft deze automatisch bewaard op je iPhone en wordt deze later alsnog verstuurd.
Tijdens het testen van de app waren er wat problemen met de server, maar de ontwikkelaar (van Nederlandse bodem, overigens) was via Twitter gelukkig goed te bereiken en de problemen zijn snel opgelost. In de tussentijd bleek dat de berichten gewoon bewaard waren op mijn iPhone en achteraf succesvol werden verzonden.

Ten slotte nog een kleine noot over privacy: de emails worden verzonden via de server van Boonbits. Nu heb ik er alle vertrouwen in dat de ontwikkelaar geen kwade bedoelingen heeft, maar als je heel gevoelige data hebt kun je het wellicht beter niet via Captio versturen.

Ik ben benieuwd wat voor emailadres jullie koppelen aan Captio; in de reacties is er de mogelijkheid om dit met elkaar te delen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

20 Comments

 • Ronald
  Posted 19/05/2013 6:31 pm 0Likes

  Hallo, iemand een oplossing voor het Captio-probleem: ‘server onbeschikbaar.’ Notities blijven bewaard. Heb de app verwijdert en opnieuw geinstalleerd. Via Imap zelfde probleem.

  Bij voorbaat dank!

  Ronald

  • shop and ship
   Posted 07/08/2019 7:29 pm 0Likes

   Shop USA websites ship overseas for cheap 1 international package forwawrding company Forward packages from Amazon USA, Ralph Lauren, eBay, Nordstrom, Disney Store and more

   • Stephen Morris
    Posted 07/08/2019 7:30 pm 0Likes

    Search your desired product from our world of options and categories. We strive to ship the finest quality authentic products in the cheapest rates

 • Arjan Broere
  Posted 01/03/2011 11:56 am 0Likes

  Heb m nu een poos gebruikt en vind t erg handig. Ik merk ook dat Evernote alsmaar langzamer start met synchronisatie en al die zaken meer.

  Ik gebruikte het mailadres van Evernote voor mijn Aptio en verwerkte de binnengekomen notes uit Aptio periodiek. Nu gebruik ik het mailadres van mijn inbox voor Nozbe, zodat ik dara periodiek de notities uit de inbox naar taken verwerk.
  Extra leuk bij Nozbe (maar dat kan ook met bijv Remember the Milk) is dat je ook een Aptio-note kan maken als:
  * mail over deadline nieuwsbrief sturen #nieuwsbriefMZ @mail
  waardoor de mail een taak wordt in het juiste project met de juiste context

  http://www.nozbe.com/gtd/blog/post-a3c66c/email_to_nozbe-final_link_to_gtd_email_integration

 • Taco Oosterkamp
  Posted 24/08/2010 9:07 am 0Likes

  Helemaal met je eens, Martijn: Captio is een ideale app.

  Ik gebruik ‘m om mail naar m’n eigen inbox te sturen en heb in Outlook een regel gemaakt, die de Captio-mailtjes meteen naar m’n stuff-takenlijst stuurt. Zo is het een mooie manier om stuff te verzamelen, waar ik ook ben.

  Het security-ding vind ik wel echt een nadeel. Ik heb al gemailed naar de bouwer van Captio dat hij eigenlijk een koppeling met het ingebouwde mailprogramma zou moeten maken, zodat je in elk geval de optie hebt om je items via SSL alleen naar jezelf (en niet via zijn server) te sturen.

  En als het een 100 procent betrouwbaar systeem moet zijn, moet je eigenlijk ook nog de mogelijkheid hebben om de laatst verstuurde items te kunnen bekijken op je iPhone. Stel dat een mailtje niet binnenkomt – weet je dan nog wat je hebt ingetikt? Ik vaak niet – daar doe ik het juist voor 🙂

  Maar alles bij elkaar ben ik toch erg blij met Captio.

  Groeten,
  Taco Oosterkamp

 • Maurice
  Posted 18/08/2010 10:56 am 0Likes

  Voor de Android gebruikers is er iets als Jotter, zie http://mijoro.com/jotter/
  Ik gebruik dit zelf al een tijdje als capture tool, al ben ik nu wel weer met Evernote aan het stoeien.

 • Martijn Engler
  Posted 12/08/2010 11:54 am 0Likes

  Arjan,

  Captio heeft gewoon instellingen in de settings-app op je iPhone. Hier kun je het emailadres wijzigen.

  succes,

  – Martijn

 • Arjan
  Posted 11/08/2010 11:55 pm 0Likes

  De app lijkt mij erg handig. Heb het getest met mijn privé e- mail maar wil mijn werk e-mail instellen.
  Ik zie alleen geen button waarachter ik mijn instellingen kan veranderen.
  Kan iemand mij helpen ?

 • scharco
  Posted 06/08/2010 2:45 pm 0Likes

  Klinkt goed.

  Ik denk dat 60% van de mailtjes die ik stuur aan mezelf zijn als reminder.
  Ga het meteen proberen

 • Stephan
  Posted 06/08/2010 11:39 am 0Likes

  Net geinstalleerd. Ga heb gebruiken ism Omnifocus! 😀

 • Onno Huijgen
  Posted 06/08/2010 11:13 am 0Likes

  Handy app! Ik gebruik een dropmailbox die gekoppeld is aan Semantica DMS. Door een soort van tags op te nemen in het bericht kun je gelijk een prioriteit, deadline, categorie etc. opgeven.

 • Ruud
  Posted 06/08/2010 9:23 am 0Likes

  Super handig

 • Martijn Engler
  Posted 05/08/2010 4:06 pm 0Likes

  Helemaal mee eens, Richard!
  Daarom had ik ook in mijn artikel vermeld dat Evernote ook een app heeft. Bovendien leg ik hier uit dat deze niet zo snel is als Captio en daar de meerwaarde van Captio ligt.

  Neemt niet weg dat de mobiele Evernote client een mooi product is! 🙂

  Groetjes,

  – Martijn

 • Richard
  Posted 05/08/2010 4:03 pm 0Likes

  Als je gebruik maakt van Evernote dan gebruik je de app van Evernote hiervoor.

  Upload een notitie, afbeelding, attachment, etc en je kunt het gelijk in de juiste notebook plaatsen, tags geven etc.

Comments are closed.