SXSW: Tim O’Reilly & de ipad 2 lancering

SXSW 2011 is begonnen. Voor wie het niet kent: SXSW (South by South West) is een gigantisch film-, muziek- en interactive festival wat jaarlijks plaatsvind in Austin, Texas. Het hele festival trekt in totaal ca. 150.000 bezoekers en het interactive gedeelte ca. 10.000. Namens Lifehacking neem ik voor een keer het stokje over van Frank en ga voor jullie verslag doen van “all things lifehacking”. Wil je zelf ook een keer heen? Kijk dan uit naar mijn artikel waarin ik tips ga verzamelen om een leuk en betaalbaar SXSW te beleven. Aan Austin en de bezoekers zal het niet liggen. Austin is een sfeervolle stad met een heerlijk klimaat in maart. Onder de bezoekers hangt een heerlijk sfeertje van ‘met z’n allen op schoolreis zijn’, terwijl je lezingen bezoekt van de grootste webpioniers en internetentrepeneurs van deze tijd: overdag dus veel work en ‘s avonds veel play in 1 van de gezellige (terras)bars op Sixth street.

Tim O’Reilly over het neerzetten van een merk, web 3.0, Obama en meer

Op de eerste dag kon ik kiezen uit meer dan 150 sprekers. Ik heb een schema gemaakt, maar maak mijn definitieve keuze toch ad hoc. Er waren wel 2 sprekers die ik zeker wilde zien: Tim O’Reilly en Clay Shirky. Voor vandaag stond O’Reilly op het menu. O’Reilly is 1 van de meest invloedrijke uitgevers van computerboeken ter wereld en de bedenker van de termen ‘web 2.0’ en ‘open source’. Hij werd geïnterviewd door Jason Calacanis, oprichter van mahalo.com en tevens een goeie vriend van O’Reilly. Dat was zeker te merken tijdens het interview en stootte mij nogal af. Calacanis interviewstijl kwam op me over als kritiekloos en bijna idolaat. Ik maak geen grap als ik zeg dat hij zelfs riep:”Tim O’Reilly for president!” Ondanks dat het wat saai en braaf verliep, waren er een paar interessante punten:

Wat zijn de belangrijkste lessen die hij geleerd heeft bij het neerzetten van een merk?

 • Hou het persoonlijk. De beste manier om tamtam te maken voor je dienst of product is om de persoon en het gedachtengoed erachter te vieren.
 • Betrokkenheid: Bouw een community om je dienst of product heen en geef aan hen de boodschap af dat zij er toe doen en dat ze onderdeel zijn van een grotere beweging.
 • Waarheid: Om betrokkenheid voor je product of dienst te creëren en te houden, zul je oprecht, eerlijk en transparant moeten zijn.
 • Passie: Ga niet op zoek naar een gat in de markt met als doel om geld te verdienen. Omring jezelf met mensen die iets doen vanuit passie, gewoon omdat ze denken dat het ‘cool’ is.

Wanneer komt web 3.0 en wat is het?

Web 2.0 is nooit bedoelt geweest als een serienummer, maar als er een web 3.0 zou komen, dan zou dat zijn wanneer mensen niet langer op toetsenborden werken, maar hun computers met sensoren gaan bedienen. Eén van O’Reilly’s sterke punten, volgens hemzelf, is dat hij goed is in scenario planning, zo was hij in staat web 2.0 te ‘voorspellen’ voordat het bestond. Deze methode past hij zelf veel toe om toekomstscenario’s te kunnen schetsen. Het begint met “having very strong opinions, to which you hold on very loosely”. Verder helpt het ook mee als je erg goed bent in patroonherkenning. Deze combinatie van factoren werkt voor hem beter dan een glazen bol om de toekomst te voorspellen.

Tips voor de overheid

Stap af van het denken dat de overheid werkt als een snoepautomaat; je gooit er belasting in en je krijgt er diensten voor terug. Het wordt tijd dat de overheid meer gaat werken als een platform, waarbij je burgers inzet om de dienstverlening te verbeteren. Vooruitgang voor de overheid ligt in het open leren staan voor feedbacksystemen. Bijna alle grote producten der aarde (zoals bijv. de iphone, google) zijn ontwikkeld doordat ze intensief gebruik durven te maken van feedback van de gebruikers.

Over Obama

Hij vind de idealen van Obama over het algemeen prachtig, maar vind het jammer dat deze continue het onderspit lijken te moeten delven voor pragmatische besluiten.

Over buitenaards leven

Zoals je merkt gaat het interview alle kanten op. Er wordt zelfs ingegaan op de ‘Drake’s equation’. Dit is een vergelijking die Frank Drake bedacht heeft en gebruikt wordt om een schatting te kunnen maken van het aantal aantoonbare intelligente levensvormen in het Melkweg stelsel. Zelf als er heel bescheiden meetbare waarden gebruikt worden voor de ze berekening blijft het heel waarschijnlijk dat wij niet de enige inteligente levensvormen zijn. Toch hopen en willen de meeste mensen dat dit niet waar is. Dit hopen mensen omdat leven nu schaars is. Wat als blijkt dat het leven niet schaars is?

Al met een al een matig interessante sessie, met een paar noemenswaardige highlights, vond ik. Vandaag gelukkig weer ca. 250 andere sessie om uit te kiezen.

Lancering ipad 2

Speciaal voor SXSW heeft Apple een tijdelijke pop up store geopend in Austin. Hier vind je een filmpje van Mashable over de tijdelijke shop, de oneindige rij van Apple worshippers en mensen die even ‘een paar’ ipads kopen voor het thuisfront.

Ik hoor graag of jullie nog tips hebben, of verzoeken aan mij hebben om speciale sessie te bezoeken. Ik zie het graag in de comments.

Twitter hashtag voor alle dutchies op SXSW #sxswnl

Volg mij op Twitter via twitter.com/spuugje

Blog van verschillende dutchies op sxsw http://sxswnl.posterous.com/

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • trudy
  Posted 22/09/2011 7:25 pm 0Likes

  inderdaad een intervieuw wat veel kanten opgaat
  toch erg leuk om te lezen

 • jampie
  Posted 14/03/2011 12:10 am 0Likes

  jammer, dat zo’n “hot shot” zo vereerd wordt dat het interview eronder leidt. Goeie sprekers overigens, maar wat veel. Keuze..

Leave a comment

[wpterms id="3193"]