Tekenen op je dichtgeklapte laptop met DrawTop

Wat als de batterij van je laptop leeg is en je je lader niet bij je hebt? Heb je voor dat soort gevallen nog pen en papier bij je? Wat zou je doen als je op je laptop kon schrijven? Ja, écht schrijven, zoals op een whiteboard?

                 

Logo TheDrawTopZelf gebruik ik TheDrawTop, een genius shortcut. Het is een soort mini-whiteboard voor op je laptop. Je plakt het op je laptop (of op je iPad, iPhone, etc.) en vervolgens kan je er aantekeningen op maken.

Maar: je kan er veel meer mee!

 

5 handige manieren om TheDrawTop te gebruiken:

1. Als de batterij van je laptop leeg is, maar je wilt nog wel aantekeningen maken, dan klap je gewoon je laptop dicht en schrijf je verder op je eigen whiteboard.

 


2. Als je een mindmap of tekeningwilt maken, maar geen tijd hebt om te wachten tot de juiste app geladen is, dan kun je gewoon op je laptop tekenen. Dat gaat een stuk sneller!

 

3. Als je in een meeting zit, schrijf dan je naam op je laptop, zodat mensen weten wie je bent. Uiteraard kan je ook je Twitteraccount erbij vermelden en waar mensen je voor kunnen benaderen. Ook als je voor het eerst een afspraak met iemand hebt die nog niet precies weet wie je bent, kan het handig zijn je naam op je laptop te schrijven. Of de naam van de persoon met wie je een afspraak hebt natuurlijk.

4. Als je een presentatie gaat geven, kan je de deelnemers welkom heten met een mooie tekst op je laptop. Je kunt je laptop ondertussen natuurlijk gewoon gebruiken: open geklapt is immers goed te lezen wat erop staat. Eventueel kun je het logo van de klant erop tekenen. Ook kun je het gebruiken om tijdens je presentatie snel even iets te tekenen of uit te leggen, als er verder geen whiteboard of flipover aanwezig is.

 

5. Als je even tijd voor jezelf wilt en even niet gestoord wilt worden door anderen, dan kan je dat aangeven op je laptop. Dat is in elk geval makkelijker dan mensen elke keer vragen om weer weg te gaan als ze je benaderen.

Maar: hoe bewaar je dan de dingen die je hebt opgeschreven of getekend?

Met 3 eenvoudige stappen kan je bewaren wat je hebt geschreven: 

1. Maak met je smartphone een duidelijke foto van je tekst/tekening (uiteraard wordt dat wat lastig als je op je telefoon hebt getekend. In dat geval kan iemand anders een foto voor je maken.)

2. Synchroniseer je smartphone met je laptop (op een later moment, als je laptop weer stroom heeft ). Je aantekeningen en tekeningen zijn nu gedigitaliseerd en weer terug te zoeken als je ze weer nodig hebt. Scheelt ook nog eens papier!

3. Veeg je whiteboard schoon. Je bent nu klaar voor nieuwe aantekeningen en tekeningen.

Ben je klaar voor een extra uitdaging die het gebruik van je DrawTop nog veel handiger maakt?

Dan kan je nog meer doen met de foto’s die je gemaakt hebt:

 • Laad de foto in Evernote. Meer weten over Evernote? Bekijk wat Lifehacking.nl allemaal over Evernote geschreven heeft.
 • OCR je tekening. OCR staat voor “Optical Character Recognition” en betekent eigenlijk niets anders dan dat de tekst uit een foto of afbeelding omgezet wordt in bewerkbare tekst. Er bestaan verschillende programmaatjes waarmee je je afbeelding kan OCR-en.
 • Je kunt je tekening dan als tekst uploaden en indien gewenst verder verwerken op je computer.

Je kunt de TheDrawTop aanschaffen, maar het kan goedkoper: er is tegenwoordig zelfklevend whiteboard-plastic te koop, dat je dan zelf nog wel even op maat moet knippen voor je laptop of telefoon.

Makkelijker is het natuurlijk om de officiële TheDrawTop te bestellen. En heel handig: ze vragen je naar het type laptop/telefoon dat je hebt en versturen je dan precies de goede maat.

Extra: je krijgt er ook nog eens 4 stiften en een uitveegdoekje bij, zodat je meteen aan de slag kan!

Duur is het niet: voor  $ 12 heb je al je eigen whiteboard op je laptop. Voor $ 4 extra krijg je er een tweede bij. Dat is aan te raden, zeker als je je laptop veel gebruikt. Het materiaal gaat behoorlijk lang mee, maar na een tijdje kunnen de randjes wat loslaten en kunnen er wat krassen in komen.

Veel plezier met tekenen op je laptop! En: geniet van de blikken van de mensen die voor het eerst zien dat je bezig bent en denken dat je op je laptop zelf aan het tekenen bent 😉

Vrije vertaling uit het Engels (inclusief enkele aanvullingen) door Welmoed Verhagen van Welmoed Verhagen Consultancy.  Oorspronkelijke artikel: Draw on top of your laptop with DrawTop

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

6 Comments

 • Michel Schatorje
  Posted 20/08/2012 11:09 am 0Likes

  Bedankt voor de tip.
  van het weekend bij de Action voor 2 euro, 3 White board muurstickers gehaald.
  Heb er 1 om een A4 kartonnetje geplakt. De bijgeleverde pen heeft tevens een dop waarmee je kunt wissen.

  eindelijk 100% paperless

 • Welmoed Verhagen
  Posted 17/08/2012 1:27 pm 0Likes

  Leuk om de blog hier te zien die ik vertaald heb! 🙂 Ik zal ‘m ook op mijn eigen blog plaatsen, hopelijk lezen dan nog meer mensen over deze handige oplossing 🙂

  @Lambert:
  Je kunt natuurlijk na elke tekening er snel even een foto van maken met je telefoon, dan loop je niet het risico om gegevens kwijt te raken. Het is niet echt handig/mogelijk om TheDrawTop te gebruiken om van te voren hele presentaties erop aan te brengen, je laptop te vervoeren en ‘m dan, incl. tekening, weer uit je tas te halen:-)

 • Bert Verdonck
  Posted 14/08/2012 4:12 pm 0Likes

  @Lambert:
  Ik gebruik nog steeds mijn eerste TheDrawTop nu voor bijna een jaar en ik heb amper schade. Een klein hoekje dat los begint te komen en 2 krassen. Ik gebruik ‘m bijna dagelijks, inclusief in en uit de laptoptas schuiven. Het spreekt natuurlijk voor zich dat wanneer je een groot whiteboard hebt, je die perfect kunt gebruiken, maar die hangt niet in elke meetingroom, op elk podium of is niet op elk terrasje of meetingplaats te vinden…en dan is het ook superhandig om TheDrawTop bij te hebben.

  @Niels:
  Ik gebruik een papieren zakdoekje of keukenrol om alles netjes af te vegen. Af en toe een schoonmaakmiddel om eventuele restjes te verwijderen. Mijn laptoptas is niet zo blij met inkt aan de binnenzijde 😉

 • Niels Gouman
  Posted 14/08/2012 11:44 am 0Likes

  @Lambert:
  ‘schade’ lijkt de DrawTop op mijn iPad nog niet te hebben (door steeds in tas doen, en over bureau heen glijden). Wel is het zo dat de inkt vrij makkelijk uitgewist wordt, dus bij het in en uit tas schuiven ben je waarschijnlijk gelijk je halve tekening kwijt

 • Lambert Rombouts
  Posted 13/08/2012 11:38 am 0Likes

  In eerste instantie dacht ik: “wow, wat een slim idee” maar bij nader inzien heb ik twijfels. Zo vraag ik me af hoe goed TheDrawTop bestand is tegen het herhaaldelijk in- en uit een laptoptas schuiven. Als ik hem tóch elke keer moet wissen en opnieuw beschrijven kan ik net zo goed op het grote whiteboard schrijven.

Comments are closed.