Televisie, 16 uur inefficiëntie per week

tv

Mensen zitten gemiddeld genomen ongeveer 16 uur per week achter de televisie. Dat is even lang als een gemiddelde Nederlander wakker is op een dag. Een hele dag per week achter de tv. En dat terwijl televisie toch eigenlijk een achterhaald medium is. Niet het apparaat zelf, dat gaat wel met de tijd mee. Maar wat er op te zien is. Hoeveel mensen zouden er dagelijks op Youtube te vinden zijn als ze niet zelf konden kiezen wat ze wilden zien, maar in een gidsje moesten opzoeken hoe laat een bepaald filmpje vertoond zou worden? Als ze elk filmpje helemaal uit moesten kijken voordat ze weer een ander filmpje konden zien? Als ze voor en tijdens en na elk filmpje een reclameblok te zien kregen? Er zouden niet veel bezoekers zijn. Bij televisie vind men dit echter nog altijd de normaalste zaak van de wereld. Een groot deel van de tijd die je achter de televisie doorbrengt kijk je naar dingen die je, in het gunstigste geval, maar matig interesseren, onderbroken door reclame, cliffhangers en eindeloos uitgemolken, tegenvallende hoogtepunten. En dat terwijl we internet hebben. Youtube, uitzending gemist, ontelbaar leuke blogs met filmpjes, noem maar op. Televisie is in de 21e eeuw een van de meest inefficiënte en achterhaalde manieren om informatie tot je te nemen en toch besteden we er, gemiddeld genomen, 16 uur per week aan.

In veel huiskamers wordt daarom rond de jaarwisseling regelmatig geroepen dat we het komende jaar minder televisie willen gaan kijken. Zo ook bij mij. Maar om een of andere reden is dat veel makkelijker om te zeggen dan om het ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. De eerste weken na in januari lukt het nog wel, maar na een poosje zijn alle goede voornemens vergeten en zitten we weer gemiddeld 16 uur per week achter het kastje. Zo verging het mij ook. Tot ik afgelopen zomer mijn zoontje van 5 op een dag verveeld zag zappen. Toen er niets leuks te vinden was ging hij naar de reclame zitten kijken. En dat hield hij 2 uur vol. Het was alsof ik in de spiegel keek en de spiegel tegen mij zei: “He sukkel, je zoon begint al op je te lijken!” Dat was voor mij de “hefboom” die er voor zorgde dat ik dezelfde dag nog de kabel heb opgezegd. De televisie heb ik gehouden zodat ik mijn dvd speler kan blijven gebruiken.

Inmiddels heb ik de afgelopen 5 maanden geen televisie meer gekeken en ik heb het, tot mijn oprechte verbazing, nog geen dag gemist. Nieuws lees ik op internet of hoor ik van anderen. Heel soms kijk ik naar uitzending gemist. Af en toe kijk ik een film. Regelmatig ben ik achter mijn pc te vinden, op zoek naar zaken die me werkelijk interesseren. Tekst, beeld en geluid dat naadloos aansluit op het onderwerp waar ik op dat moment mee bezig ben. Daarnaast ben ik weer gaan schrijven, onder andere voor dit blog. Ik erger me niet meer aan smakeloze cliffhangers en reclame. Geen uitgemolken programma’s meer die een uur nodig hebben om 10 minuten boeiend te zijn. Mijn zoontje is er, zij het met iets meer moeite, inmiddels ook aan gewend. Hij kent zijn weg inmiddels op de computer en ik zorg voor leuke dvd’s.

Voor iedereen die nu al weet dat aanstaande donderdag dit voornemen op de agenda staat, maak het concreet. Zeg gewoon de kabel op. Het is makkelijker dan het lijkt en bij tegenvallende resultaten zo weer aangesloten. Daarbij kan je Nederland 1, 2 en 3 ook gewoon uit de ether halen met een decoder. Daarmee haal je in elk geval je gemiddelde reclametijd met meer dan de helft omlaag. Let wel op, wanneer je gebruik maakt van internet via de kabel, dan moet je hiervoor eerst een andere oplossing verzinnen, want in dat geval zeg je met het opzeggen van de kabel, ook je internet abonnement op.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

24 Comments

 • Teddy
  Posted 17/05/2018 10:21 pm 0Likes

  Ik schrik van deze blog. Ik heb me nooit gerealiseerd dat het te vergelijken is met een hele dag, zo zonde

 • Stefan
  Posted 03/01/2010 10:38 am 0Likes

  Fantastisch!
  Toen ik begin dit jaar op kamers ging sloot ik mijn tv niet aan. Daarentegen zette ik mijn tv op de grond en gebruikte hem als laptoptafeltje. Mijn moeder snapte er helemaal niets van en begon al bijna boos te worden: ‘Je kan hem zeker gewoon niet aansluiten hè?’ ‘Oh heb je dat gemist, oja je hebt geen tv hè?’
  Nu heb ik na veel aandringen hem toch maar aangesloten. In de afgelopen 2 maanden 1 keer gebruikt toen de finale was van de estafette zwemsters.

  Ach ja, ik vind het nergens meer voor nodig, tv.

 • Niels Gouman
  Posted 31/12/2009 2:43 pm 0Likes

  Prachtige post jacco, kijk zelf al tijden geen tv meer en ik erger me ook regelmatig aan de meuk die ik andere mensen zie kijken

  ik vraag ze dan ook regelmatig “waarom kijk je dat?” en best vaak krijg je de reactie “er is niks leuks op tv” als ik dan reageer met “waarom kijk je dan tv?” wordt ik raar aangekeken, blijkbaar bestaat er niets anders om te doen

  ik vind het erg jammer dat mensen bijna direct in zombies veranderen zodra zo’n ding aan staat

 • Matthijs
  Posted 30/12/2009 3:34 pm 0Likes

  Dit is een lifehack, de TV wordt ouder, en gaat niet met zijn tijd mee. Over 10 jaar is bijna alles “on demand”, en kun je veel “efficienter” TV kijken. Maar gaan we daarom minder TV kijken, of meer tijd achter internet doorbrengen?
  Over minder dan 10 jaar schrijft een lifehacker nog een lifehack: trek wat vaker de stekker van je internetverbinding eruit.
  We verruilen het een voor het ander.

  Om wel de oude zeur uit te hangen:
  Ik vraag me wel af of het verstandig is om je 5 jarige zoon zoveel tijd achter de TV / PC door te laten brengen. Ik begrijp dat het niet meer van deze tijd is om te zeggen: toen ik 5 was mocht ik maximaal een uur per dag achter de TV.
  Maar dat kind verveelt zich, en wordt misschien niet gestimuleerd om iets anders te gaan doen. Dus gaat het reclames zitten kijken. Ligt dat aan het feit dat TV ouderwets aan het worden is?

 • Peter de Haas
  Posted 29/12/2009 2:54 pm 0Likes

  Jacco,
  Goede lifehack. Weet niet ik zelf wel ‘cold turkey’ kan gaan door helemaal te stoppen. Het is wel zo dat ik al jaren geen live televisie meer kijk, maar altijd via de mediacenter. We nemen op wat we willen zien en een slim programmaatje haalt all reclame eruit (www.lifextender.com). Dat scheelt je dus al snel 15 – 20 min per uur. Zo kijk je alleen wat je wilt en wanneer je wilt. Je kijkt dus eigenlijk per edfinitie ook minder TV.

 • Wosko Jagora
  Posted 29/12/2009 12:41 pm 0Likes

  Ook handig om even na te kijken als je een analoog kabelpakket hebt: kun je dat nog wel aanvragen bij je kabelaar als je spijt krijgt? Voor je het weet krijg je een digitaal pakket door je strot geduwd waar je mogelijk niet op zit te wachten.

 • Wieneke Groot
  Posted 29/12/2009 12:23 pm 0Likes

  Wij hebben de tv op de logeerkamer waar we strijken en was opvouwen. Alleen bij enorme strijkachterstanden kijken we tv. Verder levert het idd zeeën van tijd op en meer verdieping omdat je de krant wat beter leest.

 • maxima
  Posted 29/12/2009 11:14 am 0Likes

  Ik snap niet dat mensen zo slecht met de tv omgaan. In plaats van dat je er bewust gebruikt van maakt, wordt het als verslaving of behang gebruikt. Om nou meteen de tv de deur uit te doen, vind ik zelf nogal dom. Het is een medium waarop mensen iets te melden hebben en dat zal voorlopig zo blijven.

 • Arjan Zuidhof
  Posted 29/12/2009 11:04 am 0Likes

  Heel erg herkenbaar, zelf ooit een poging gedaan de TV er helemaal uit te doen. Dat was net een stap te ver: voor journaal of een leuke Engelse detective gaat hij nog wel eens aan. Of een zomer/wintergasten. Verder bijna niet. En die middenweg bevalt erg goed!
  Natuurlijk wordt TV tijd deels vervangen door PC tijd, bij uitzendinggemist.nl etc. Verder geeft PC kijken veel meer controle, je kijkt wanneer je wilt, geen reclame etc.Je bent zelf in charge!

  Nog een tip voor degenen die nieuwjaarsvoornemens hebben als deze: wacht er niet mee tot nieuwjaar, een goed voornemen is te mooi om uit te stellen!

 • Jens Swelson
  Posted 29/12/2009 10:46 am 0Likes

  Gewoon de tv de deur uit, lekker makkelijk. Ik kijk er al bijna 20 jaar niet meer naar.

 • Wim
  Posted 29/12/2009 10:21 am 0Likes

  Je hoort ook nog wel eens dat mensen een tv hebben om de kinderen.
  Mijn ouders waren – lang geleden – de eersten in de buurt die een tv in huis haalden. Ze waren ook de eersten die hem weer wegdeden vanwege de troep die daardoor de huiskamer binnenspoelde. Let wel: eind jaren zestig. Ik ben dus zonder tv opgegroeid en als kind vind je dat best wel lastig. Maar ik ben er heel blij mee dat bij ons thuis de situatie zo was en kan iedereen aanraden om dat ding gewoon weg te doen, kinderen of geen kinderen.

 • Klaas-Pieter
  Posted 29/12/2009 10:02 am 0Likes

  Hallo Jacco,

  Prachtige lifehack, helemaal mee eens. Ik moet helaas bekennen dat ik inderdaad ook probeer selectief te kijken, maar dan inderdaad al vaak weinig effectieve kijkuren beleef. Onbewust kijk je toch meer ‘onzin’ dan je lief is tussen de interessante uitzendingen door. Uitzending gemist is wat dat betreft wel een uitkomst maar dat is ok online te vinden.

  Ik doe in ieder geval mee, het abonnement gaat er uit 😉

 • hedwig
  Posted 29/12/2009 9:41 am 0Likes

  Zelf kijk ik sinds een jaar of wat nauwelijks nog tv. En nee, de kabel niet opgezet. Wel heb ik een leuke hobby en kijk ik zo weinig dat ik, als ik wil kijken, het vergeet. Zo af en toe een aardige film of een goede documentaire. En voor de kinderen zijn Klokhuis, Spangas en Jeugdjournaal de kijkmomenten. Ik snap inderdaad niet wat ik al die jaren verspild heb (en niet dat mijn hobby nu zo nuttig is, maar ik heb in elk geval zelf echt lol gehad en dat kan je na menig avondje buishangen niet zeggen!)

 • Hans
  Posted 29/12/2009 9:32 am 0Likes

  Inmiddels ook 5 jaar zonder televisie, één van de beste “lifehacking” beslissingen ooit genomen!
  Ik ben inmiddels ook allergisch geworden voor TV, als ik nu weer eens elders televisie kijk erger ik me helemaal kapot aan die ‘zooi’ op televisie. Ongelofelijk dat ik daar vroeger zoveel uur mee verspild heb.
  Ook leuk zijn de verbaasde reacties van vrienden en collega’s, die je vervolgens vaak vertellen dat ze ook niet veel en alleen heel selectief tv kijken. Maar als je s’avonds een rondje in de buurt loopt blijkt dat de praktijk toch anders uitpakt; vrijwel iedereen zit aan zijn tv scherm gekluisterd.
  Ja er zit een uit-knop op de televisie, maar voor de meesten onder ons (including me) is die toch vaak moeilijk te vinden als hij eenmaal aan staat. Daarom bestaat er imho niet zoiets zoals TV “met mate” kijken; TV de deur uit is de enige echte oplossing!

 • Hielke
  Posted 29/12/2009 8:48 am 0Likes

  Voor wat betreft Nederlandse TV heb je gelijk (op een aantal uitzonderingen bij de publieke omroep na die via Uitzending Gemist prima te bekijken zijn). Iets wat ik toch wel echt zal gaan missen is de BBC, de I-Player is helaas in Nederland niet te gebruiken (althans, niet legaal). Op de BBC zijn toch vaak wel hoogwaardige programma’s en series te bekijken.

 • Xavier Hacking
  Posted 28/12/2009 11:11 pm 0Likes

  Ik herken het verhaal ook. Series kijken we al jaren niet meer live op TV maar via DVD/download of we nemen het op en kijken het wanneer het ons uitkomt (en kunnen mooi reclame doorspoelen). Hetzelfde geldt voor films. Gelukkig worden de mogelijkheden met on-demand films en uitzendingen steeds uitgebreider. Waar ik de kabel tv voorlopig echter nog niet voor afschrijf is live sport. Je krijgt dan immers precies wat je verwacht op een bepaald tijdstip.

 • Jan Willem van de Groep
  Posted 28/12/2009 10:19 pm 0Likes

  Goed idee Jacco, ik doe het ook al 5 jaar zonder en dat bevalt me uitstekend. Vraag me af waar ik de tijd daarvoor van haalde om uberhaupt tv te kijken. GR JW

 • Stefan
  Posted 28/12/2009 10:16 pm 0Likes

  Hallo Jacco,

  Ik begrijp je helemaal, heb nog wel een werkende digitenne, maar kijk al 1,5 jaar zelden tv. Maargoed, ik speel dan weer iets te veel inefficiente spelletjes 😉

  Stefan

Leave a comment

[wpterms id="3193"]