Test: zoekmachine DuckDuckGo deel 2

In deel 1 van deze test werd al geschreven over de opbouw van de site en de zoekresultaten. DuckDuckGo biedt meer dan dat: goodies en shortcuts zijn ook te verkrijgen via de site.

Goodies
Heb je eenmaal een zoekopdracht ingevoerd, dan zie je rechtsboven, naast de zoekbalk, een ‘more’-knop met een drop down-optie. Daar vind je handige goodies, zoals de !bang syntacs om artikelen direct binnen Amazon te zoeken (werkt ook voor bijvoorbeeld bol.com), verschillende calculaties die je meteen antwoord geven, informatie over data, feiten, en meer. Ook leuk is de random-sectie, waar je een digitale versie van ‘heads or tails’ kunt doen, of een random nummer moet genereren. Handig als je bijvoorbeeld niet kunt kiezen: geef je keuzemogelijkheden een nummer en laat de eend beslissen!
Bovenin het scherm kan je kiezen voor tech goodies, voor de (wannabe-)wiskundigen en natuurkundigen onder ons.

Shortcuts en Syntax
Binnen ze site zijn diverse shortcuts te gebruiken, die ook uit te zetten zijn. De r is bijvoorbeeld de shortcut voor ‘go to related topics (if any)’ en de s is voor ‘go to misspelling link (if any)’.
Uit de Syntax blijkt dat ‘and’, zoals bij Google ingevoerd moet worden om op twee ingevoerde woorden tegelijk te zoeken, in DuckDuckGo automatisch wordt meegenomen. Wil je niet op beide woorden tegelijk zoeken, dan dien je ‘OR’ tussen de woorden in te vullen. Verder staat er nog veel andere handige zoektips in.

Community
Ook is rond DuckDuckGo al een flinke community actief. Gebruikers kunnen meehelpen met vertalen, en het community-deel van de site is inmiddels al beschikbaar in het Nederlands.

Veel leuke features dus in deze zoekmachine. De ideologie (geen tracking of bubbling) zal veel intensief internetgebruikers aanspreken. Google zal echter nog lang monopoluy houden, omdat de meest relevante links toch nog daar te vinden zijn.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author